Cultuur opsnuiven doe je hier
©

Cultuur opsnuiven doe je hier

Leestijd: 2 min

Dit najaar staat er een goedgevulde cultuuragenda voor je klaar. Druilerig herfstweekend of mooie nazomer, er zijn genoeg activiteiten om uit te kiezen, binnen én buiten. Bekijk performances in de Brusselse BOZART, bewonder handtassen in het Amsterdamse Tassenmuseum of verken de Antwerpse jazz-scène met de fiets: we zetten het allemaal op een rijtje. 

cultuur_01

Designliefhebbers met een zwak voor ambachten reppen zich vanaf 7 september naar de Brusselse Galerie Flore voor de solo-exhibitie “Profusion” van het werk van Herve Van Der Straeten. De meesterontwerper verbindt de 17e en 18e eeuw naadloos met het heden door in zijn hedendaagse ontwerpen gebruik te maken van de klassieke Franse technieken uit de haute époque. Vaste klanten zijn onder meer Diane von Furstenberg en Gisele Bündchen. 

cultuur_02

Het genoegen om deze prachtige juwelen van Hermès te dragen zullen we naar alle waarschijnlijkheid nooit kennen, maar tijdens de tentoonstelling Écrin d’Or kunnen we er wél van dromen. De prachtige creaties van Pierre Hardy in wit en roze goud zijn van 16 september tot 1 oktober te bewonderen in de verrière achter de winkel van Hermès op de Waterloolaan 50 te Brussel. 

In het Amsterdamse Tassenmuseum kunnen dames (en heren) met een tassentic kunnen hun hart ophalen. 5000 tassen, van historische stuks tot modern design, vullen het prachtige grachtenpand dat overigens onderdeel is van het UNESCO Werelderfgoed de Amsterdamse Grachtengordel. Voor de tentoonstelling ‘Royal Bags’ koos Koningin Máxima drie tassen uit de collectie van voormalig Koningin Juliana om tentoon te stellen. Ook kan je een deel van de tassencollectie van Queen Elisabeth bekijken en leer je over de lievelingsaccessoires van Prinses Grace en Keizerin Sisi. ‘Royal Bags’ loopt vanaf 8 oktober 2016 tot en met 26 februari 2017!

cultuur_03

Nog een jubileum: Jazz Middelheim is aan zijn 35ste editie toe en viert dat door op verschillende plaatsen in Antwerpen ongezien en ongehoord materiaal van de afgelopen jaren te verspreiden. Het FoMu is alvast met het eerste luik van de tentoonstelling gestart: de mooiste beelden van jazzfotografen van het eerste uur Jos Knaepen, Jacky Lepage en Guy van de Poel bekleden er de muren.
Vervolgens nemen ook het M HKA, het Vleeshuis, het MAS en een heleboel bars je mee naar vervlogen tijden. Niet wegwijs in Antwerpen? Met de Ojoo-app wordt de route langs deelnemende bars, musea en andere fascinerende jazzlocaties voor je uitgestippeld. Jazz Middelheim zelf vindt dit jaar plaats van 12 t/m 15 augustus in het Antwerpse Park Den Brandt.

cultuur_04

In de gangen van BOZAR vind je van 8 tot 11 september ter gelegenheid van Art on Paper, Brusselse beurs voor hedendaagse tekenkunst, de groepstentoonstelling ‘In Other Terms’. Vijf jonge Brusselse kunstenaars, Chiara Colombi, Surya Ibrahim, Joséphine Kaeppelin, Almudena Lobera en Gwendolyn Lootens, presenteren er hun kijk op de hedendaagse tekenkunst. Hoogtepunt van het weekend is ongetwijfeld de performance-avond zaterdag 10 september, waar de tentoonstelling als het ware tot leven komt. 

Schrijver en journalist Jean-Paul Masse de Rouch uitte in 2014 al zijn liefde voor materialen en papier met de rijkelijk geïllustreerde roman Marie Chantal. Dit keer verzamelde hij gevonden objecten en eigen foto’s van afgelopen reizen en verwerkte hij ze in kleurrijke, dynamische collages. Ieder werk is een verhaal, een reis op zich. Bekijk onder andere Shanghai, Parijs, Bombay, Tanger en La Havana door de ogen van de kunstenaar tijdens de tentoonstelling ‘Travellings’ van 14 oktober tot 13 november bij Galerie Émilie Dujat, Defacqstraat 69, 1060 Brussel. 

cultuur_05

Ook zonder strandweer heeft onze kust wat te bieden! Oostende werd afgelopen voorjaar stevig onder handen genomen door 20 binnen- en buitenlandse artiesten geselecteerd door ‘The Crystal Ship’, een kunstenfestival rond kunst in de openbare ruimte. Muren werden beschilderd en installaties werden neergepoot. De locaties vind je online, voor een woordje uitleg schaf je de gids aan voor €9,95 bij de boekenhandel.
Op de foto: Biancoshock en Cyrcle.

cultuur_06

Uptown Design neemt je mee langs 17 boetieks en 2 hotels in de Brusselse bovenstad, waar voor de gelegenheid verschillende designers de kans krijgen hun werk te exposeren. Curatrice en initiatiefneemster Kunty Moureau verbond prestigieuze adressen op onder andere de Waterloolaan en in de Naamsestraat met onuitgegeven creaties tot een perfecte harmonie. Het evenement is aan zijn derde editie toe en is ondertussen een vaste waarde in de creatie- en cultuurwereld in de hoofdstad geworden. De creaties zijn te bekijken van 15 september tot 1 oktober. Op zaterdag 17 september kan je de designers ontmoeten. 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Amsterdam, Art on paper, Bozar, Ecrin d'or, Galerie Flore, Hermès, Herve Van Der Straeten, Jazz Middelheim, Jean-Paul Masse de Rouch, MAS, MHKA, Pierre hardy, Royal bags, Tassenmuseum.