Convenience crush: een romantische routine
© unsplash

Convenience crush: een romantische routine

Door Valérie-Sophie Briers
Leestijd: 2 min

In de razendsnelle wereld van vandaag, waar tijd kostbaar is en onze agenda's overvol zitten, ontstaat een nieuw fenomeen: de 'convenience crush'. Deze term beschrijft de romantische gevoelens die we ontwikkelen voor iemand die vooral praktisch in ons leven past. Deze 'gemakkelijke verliefdheid' lijkt in eerste instantie misschien oppervlakkig, maar heeft diepe wortels in het moderne leven.

/
Wat is het?

Een convenience crush ontstaat wanneer je romantische gevoelens ontwikkelt door gemak en routine. Het is geen liefde op het eerste gezicht, maar eerder een sluimerende aantrekkingskracht die groeit door herhaalde, vaak oppervlakkige, interacties. Het is de persoon die je leven net iets makkelijker maakt en voor wie je een lichte, maar aanhoudende, romantische interesse ontwikkelt.

@eringibney the convenience crush theory #relatable ♬ original sound – eringibney

/
Voorbeelden van een convenience crush

Je collega 

Stel je voor: je brengt acht uur per dag door op kantoor en werkt nauw samen met een bepaalde collega. Jullie lunchen samen, werken aan projecten en delen soms zelfs persoonlijke verhalen. Langzaam maar zeker merk je dat je steeds meer uitkijkt naar die dagelijkse interacties. Je convenience crush is geboren.

De barista

Elke ochtend dezelfde routine: je loopt de koffiebar binnen en daar is de vriendelijke barista die je bestelling al kent voordat je het zegt. De glimlach, de korte gesprekken over het weer of je plannen voor het weekend, en het simpele feit dat er elke dag een klein momentje van vreugde in je ochtend gebracht wordt, zorgen ervoor dat je een kleine crush ontwikkelt.

Je personal trainer

Elke week volg je trouw je sportles en elke week staat dezelfde instructeur daar om je aan te moedigen. De energie en positieve houding werken aanstekelijk, en na verloop van tijd begin je je op de lessen te verheugen. Niet alleen omdat je geholpen wordt fitter te worden, maar ook omdat zijn/haar/hun aanwezigheid de les zoveel leuker maakt. Voor je het weet, heb je een kleine crush op je sportinstructeur.

Lees ook: Dit zijn de datingtrends voor 2024

/
Getuigenis van Noémie

Noémie (32), een marketingmanager uit Antwerpen, deelt haar ervaring met een convenience crush: “Elke ochtend haal ik mijn koffie bij dezelfde kleine koffiebar om de hoek van mijn werk. Daar werkt Louis, een barista met een geweldige glimlach en een vriendelijke persoonlijkheid. In het begin dacht ik er niet zoveel over na, maar naarmate de weken voorbijgingen, begon ik echt uit te kijken naar die korte momenten van interactie. Hij onthoudt hoe ik mijn koffie drink en vraagt altijd hoe mijn dag is geweest. Het klinkt misschien onbenullig, maar in mijn hectische, dagelijkse leven zijn die paar minuten van aandacht en vriendelijkheid echt waardevol voor me geworden. Ik realiseerde me dat ik een crush op hem had ontwikkeld, simpelweg omdat hij een constant, positief element in mijn routine was.”

/
De psychologie achter een convenience crush

Waarom ontwikkelen we zulke gemakkelijke verliefdheden? Het antwoord ligt in de combinatie van nabijheid, frequentie en positieve interacties. Mensen zijn van nature geneigd om zich aangetrokken te voelen tot degenen die ze vaak zien en met wie ze positieve ervaringen delen. Dit fenomeen heet het ‘mere exposure effect’, waarbij mensen een voorkeur ontwikkelen voor dingen of personen simpelweg doordat ze er vaak mee in aanraking komen.

/
Voor- en nadelen

Een van de voordelen van een convenience crush is de laagdrempeligheid ervan. Een dergelijke crush vereist geen grote inspanningen of veranderingen in je leven; het ontstaat op natuurlijke wijze door je dagelijkse routine. Bovendien zorgt een convenience crush voor positieve interacties. Deze kleine, vaak onopvallende momenten van contact kunnen je dag opvrolijken en zorgen voor een gevoel van verbondenheid en vreugde, waardoor je dagelijkse leven net dat beetje leuker en lichter wordt.

Toch zijn er ook nadelen verbonden aan het hebben van een convenience crush. Een daarvan is de kans op gemakkelijke misverstanden. De andere persoon is zich misschien niet bewust van je gevoelens, wat kan leiden tot verwarring of teleurstelling als je besluit je gevoelens te uiten. Daarnaast is er het probleem van beperkte diepgang. Omdat de interacties meestal oppervlakkig zijn, kan de relatie mogelijk niet verder ontwikkelen dan een lichte crush. Dit betekent dat, hoewel een convenience crush je leven kan opvrolijken, het vaak blijft bij een vluchtige en oppervlakkige romantische interesse zonder de mogelijkheid tot een diepere connectie.

Dus de volgende keer dat je merkt dat je extra uitkijkt naar die kop koffie of die sportles, wees gerust: je bent niet de enige. Het is simpelweg de magie van een convenience crush.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Convenience crush, Gemak, Romantiek, Routine, Werkvloer.