Solo en succesvol: waarom er anno 2024 meer singles zijn dan tien jaar geleden
© Pexels

Solo en succesvol: waarom er anno 2024 meer singles zijn dan tien jaar geleden

Door Valérie-Sophie Briers
Leestijd: 1 min

Afgelopen decennia is het aantal singles aanzienlijk gestegen. Deze trend is zichtbaar in veel delen van de wereld, inclusief bij ons in België. Wat zijn de redenen achter deze verandering, en wat betekent het voor de samenleving? Wij vroegen het aan een expert. 

/
Sociale normen zijn veranderd 

In de vorige eeuw was het maatschappelijk gezien bijna vanzelfsprekend om te trouwen en een gezin te stichten. Vandaag de dag is er echter een verschuiving gaande in de sociale normen. Huwelijk en langdurige relaties worden niet langer als de enige manier gezien om geluk en vervulling te vinden. Mensen voelen zich steeds minder verplicht om te voldoen aan traditionele verwachtingen en kiezen vaker voor een levensstijl die hen persoonlijk gelukkig maakt.

Volgens single- en relatiecoach Paulien zijn deze trends een weerspiegeling van een bredere culturele verschuiving. “We zien dat mensen meer waarde hechten aan hun individuele vrijheid en autonomie. De traditionele structuren van het huwelijk en gezinsleven zijn niet langer de enige maatstaven voor succes en geluk,” legt ze uit. “Bovendien heeft de economische onafhankelijkheid van vrouwen een enorme impact gehad. Het geeft vrouwen de vrijheid om te kiezen voor een leven zonder partner als dat beter bij hen past.”

/
Economische onafhankelijk

Vrouwen hebben de afgelopen decennia enorme stappen gezet op het gebied van economische onafhankelijkheid. Met meer mogelijkheden voor onderwijs en carrière, kiezen veel vrouwen ervoor om hun eigen pad te volgen zonder afhankelijk te zijn van een partner voor financiële stabiliteit. Dit heeft geleid tot een toename van het aantal alleenstaanden, omdat vrouwen zich nu vrijer voelen om hun eigen keuzes te maken zonder maatschappelijke druk.

Lees ook: Wie is Claudia Sheinbaum, de eerste vrouwelijke president van Mexico?

/
Prioriteiten en persoonlijke groei

Veel mensen van de huidige generatie stellen hun eigen persoonlijke groei en carrière boven het vinden van een partner. Het streven naar persoonlijke en professionele doelen neemt vaak veel tijd en energie in beslag, waardoor mensen minder prioriteit geven aan het aangaan van een langdurige relatie. De drang naar zelfontplooiing en het behalen van persoonlijke mijlpalen lijkt sterker dan ooit.

/
Datingapps

De opkomst van datingwebsites en -apps zoals Tinder heeft het eenvoudiger gemaakt om nieuwe mensen te ontmoeten. Helaas leiden deze ook tot een mentaliteit van ‘keuze-overvloed’. Zo krijgen mensen eindeloos veel opties voorgeschoteld, waardoor ze moeilijker kunnen kiezen en bovendien moeilijker kunnen vasthouden aan één persoon. Deze swipe cultuur draagt op die manier bij aan een toename van het aantal singles, omdat de zoektocht naar de perfecte match oneindig lijkt te zijn.

/
Minder stigma rond het single zijn

Ten slotte lijkt het stigma rondom het single zijn steeds meer te verdwijnen. Zo worden singles niet langer gezien als een uitzondering of als iemand die wat zou ‘missen’ in hun leven. In plaats daarvan wordt het single zijn steeds vaker geaccepteerd en zelfs gevierd, zoals het zou moeten. 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Relaties, Singles.