Goede buren, goede vrienden
86% van de Belgen hecht bij de aankoop van een woning bijna evenveel belang aan de buurt als aan het pand zelf, zo blijkt uit het onderzoek van Matexi, België’s grootste residentiële projectontwikkelaar. 61% vindt zelfs dat sociaal contact dé belangrijkste factor is bij het kiezen van een bepaalde buurt. Anne-Marie Buyle, communication manager bij Matexi zegt dat het spreekwoord ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’ dus meer zou zijn dan een cliché. Mensen vinden het belangrijk dat ze op hun buren zouden kunnen rekenen in geval van nood. Het is geruststellend om te weten dat er altijd iemand is op wie je kan terugvallen.
Te warm om te cocoonen
Hoewel cocooning onlangs nog zeer in was, en het belangrijk was (en is) om me-time in de drukke planning te voorzien, zorgen de zomermaanden ervoor dat iedereen veel meer buiten leeft en meer contact heeft met zijn buren. Het ideale moment dus om een band te scheppen en buurtactiviteiten te organiseren. Ga om de beurt eens op elkaars terrasje zitten en geniet van een lekker drankje met een goede portie roddels. Buurtontwikkelaar Matexi heeft enkele tips om de band met jouw buren te versterken.
Klein beginnen
Je hoeft niet onmiddellijk een gigantisch buurtfeest te houden wanneer je jouw buren nog niet goed kent. Je kan ook met kleinere initiatieven beginnen zoals een cake-en limonadenamiddagje organiseren. De kinderen in de buurt zullen hier zeker op afkomen, en het is de ideale gelegenheid om kennis te maken met hun ouders. “In Gent organiseert het kinderdagverblijf Tierlantijn in de Rabotwijk bijvoorbeeld maandelijks ‘Soep op de Stoep'”, zegt Anne-marrie Buyle.
Feest
Eens je je buren wat beter kent, kan je samen een buurtfeest organiseren. Hier kruipt wat meer tijd en organisatie in, maar het is een leuk initiatief om regelmatig in contact te komen met elkaar. Sommige buurten organiseren zelfs activiteiten op langere termijn, zoals samen een moestuin aanleggen. “Al die activiteiten zorgen ervoor dat buurten hechter worden, en buren makkelijker voor elkaar gaan inspringen waar nodig”, verklaart Buyle.
Inspiratie
Ben je niet zo’n creatieve ziel, maar wil je toch het initiatief nemen om ook in jouw buurt iets te organiseren? Matexi reikt jaarlijks prijzen uit aan de efficiëntste en meest verbindende buurtinitiatieven, en wij onthullen graag de ideetjes van een paar winnaars aan onze favoriete lezeressen:
- De theatergarage in Borgerhout: 500 gezinnen van Borgerhout kochten samen een garage aan en bouwden het om tot de Theatergarage, met vooral kinder- en jongerenprogrammatie. In het voorjaar van 2017 hadden ze al meer dan 100 activiteiten georganiseerd, en worden zo het eerste autonome buurtcultuurcentrum in Vlaanderen.
- Sitcom voor en door rusthuisbewoners en buren: Papy Booom is de sitcom die de buurtbewoners van St.-Jans Molenbeek in elkaar staken, samen met de oudere generatie van de buurt. Ondertussen zijn er al 12 kortfilms te zien via web-tv. Ouderen van het rusthuis ‘Acacias’ worden in beeld en achter de schermen betrokken bij de productie van het programma. De bewoners leren zo elkaar beter kennen en houden er een mooi aandenken op na.
- Sport- en ontmoetingsclub: In Eupen hebben veel (jonge) mensen met een migratieachtergrond behoefte aan sport, maar is er niet altijd de nodige infrastructuur. Buurthuis Cardijn biedt sport en dans aan, en andere activiteiten waarbij talenkennis minder belangrijk is, waar zowel buurtbewoners als nieuwkomers naartoe komen.