20 jaar Brussels Short Film Festival: onze aanraders
© Brussel Short Film Festival

20 jaar Brussels Short Film Festival: onze aanraders

Door Emma Verbeke & Laurence Van Liedekerke
Leestijd: 2 min

Twintig jaar geleden besloot een groep jongeren, pas afgestudeerd in filmstudies, een festival te organiseren in het teken van de kortfilm. De eerste editie was een succes en het evenement keerde jaarlijks terug. Nu, twee decennia later, is het Brusselse Short Film Festival een vaste waarde geworden voor filmfans groot en klein.

Het creëren van een goede kortfilm is een kunst op zich en dat vonden de oprichters van het festival, de vzw Un Soir… Un Grain, ook. Al twintig jaar lang brengen ze de kortfilm naar het grote publiek. Dit jaar vindt het Brussels Short Film Festival plaats van 27 april tot en met 7 mei.

De feesteditie van het BSFF gaat van start met een Best Of-openingsavond, tijdens welke je een overzicht krijgt van de beste films uit het twintigjarig bestaan van het festival. Ook de Nacht van de Kortfilm staat dit jaar in het teken van het jubileum en neemt je van 9 uur ’s avonds tot 3 uur ’s nachts mee op filmreis langs de grootste hoogtepunten uit de geschiedenis van het festival.

Brussels Short Film Festival

Pers

Voorts omvat het BSFF natuurlijk diverse toonmomenten voor de vele (vele!) kortfilms die de organisatoren selecteerden. Sommige zijn genomineerd voor de nationale competitie, anderen voor de internationale. Het werk van de meest beloftevolle talenten van morgen kan je aanschouwen in Next Generation. Travelling neemt je mee op reis naar het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk voor een selectie van de beste kortfilms van daar. Kids is (zoals de naam al laat vermoeden) gericht op de jongere filmfans en Rock’n’Roll geeft dan weer een platform aan de iets meer edgy kortfilms uit het genre.

Uiteraard staan ook de gratis openluchtvoorstellingen weer op het programma, tijdens welke je niet alleen kan genieten van films als SchrootThe Ordinary, TravellincksLe Zombie au vélo en Weg met Willem, maar ook van het uitzicht op Brussels by night dat je er gratis bij krijgt eens je plaatsneemt op de Kunstberg.

Kortom: het Brussels Short Film Festival heeft voor elk wat moois in petto. Wie niet kan wachten tot de start van het festival, kan hier alvast de trailers van onze vijf favoriete kortfilms bekijken.

/

Second to None – Vincent Gallagher

Een prachtige, geanimeerde stop-motion comedy die het verhaal vertelt van de stokoude Frederick Butterfield, een man die het beu is om altijd op de tweede plaats te komen. Hij gaat de strijd aan met zijn broer om de titel van oudste man ter wereld te bemachtigen. Ontroerend mooi en grappig tegelijk.

SECOND TO NONE TRAILER from Vincent G on Vimeo.

/

Getting Fat in a Healthy Way – Kevork Aslanyan

Stel je voor: je leeft in een wereld waar de zwaartekracht zo anders werkt dat iedereen die minder dan 120 kilo weegt gewoon begint te zweven. De magere Constantine heeft nog nooit zijn appartement verlaten. Maar dan komt er een knappe vrouw in zijn buurt wonen voor wie hij toch eens buiten wil komen. Zal hij erin slagen om zijn gewicht te verdubbelen?

Getting Fat in a Healthy Way TRAILER from Kevork Aslanyan on Vimeo.

/

Short Film Festival

Brussel Short Film Festival

Downside Up – Peter Ghesquire

De kortfilm Downside up is er een van Belgische makelij. Het is een hartverwarmend beeldverhaal over een wereld waarin iedereen het syndroom van Down heeft. Tot er een jongen wordt geboren die anders is. De film won eerder al de Humo Award op het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven.

/

Ma Fille Nora – Jasna Krajinovic

Ook de film Ma fille Nora is een Belgische documentaire. In de kortfilm leest Samira een brief voor aan haar dochter Nora, die naar Syrië vertrok in 2013. Een hartbrekend verhaal over een moeder die alles inzet om haar dochter terug naar ons land te krijgen.

Ma fille Nora – Trailer EN from Centre de l’Audiovisuel à Bxl on Vimeo.

/

Das Paket – Wilke Weerman

In de Duitse kortfilm Das Paket ontvangt een man een mysterieuze zending van een zogezegd overleden buurman. Al snel wordt hij elke dag overspoeld door postpakketten, waarna hij beseft dat een geheime organisatie zijn leven probeert te verwoesten. En dan wil hij natuurlijk wraak nemen.

Trailer – Das Paket from Wilke Weermann on Vimeo.

Brussels Short Film Festival, van donderdag 27 april tot en met zondag 7 mei in diverse bioscopen in Elsene en Brussel stad, www.bsff.be.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Brussel, Cultuur, Film, Kortfilm, Short film festival.