Braziliaans en Engels vrouwenvoetbalteam krijgen hetzelfde loon als mannelijke collega’s
© Shutterstock

Braziliaans en Engels vrouwenvoetbalteam krijgen hetzelfde loon als mannelijke collega’s

Door Enya Torrez
Leestijd: 1 min

Het WK van gelijk loon voor vrouwenvoetbal wordt al enige tijd gespeeld. Na vele wedstrijden niet te scoren, hebben Brazilië en Engeland een belangrijke thuismatch gewonnen. Beide landen hebben namelijk besloten dat zowel het mannen- als het vrouwenvoetbalelftal hetzelfde loon zullen ontvangen.

/

Equal pay: 1-0

Nadat Australië eind 2019 als eerste land ter wereld gelijke verloning invoerde voor vrouwenvoetbal, hebben veel landen niet stilgezeten. Zo is het Amerikaanse vrouwenteam nog hard aan het vechten om een rechtvaardig loon te krijgen. Ze winnen immers meer kampioenschappen en leveren een grotere opbrengst op dan het mannenteam en toch verdienen vrouwelijke spelers minder dan de helft dan hun mannelijke collega’s.

Toch zijn er, en gelukkig maar, enkele landen die het probleem inzien. Sinds januari 2020 krijgt het Engelse vrouwenteam dezelfde verloning als de mannelijke spelers. “Dit geldt zowel voor het dagtarief als voor de bonussen”, zegt het Engelse Football Association (FA). Ook de Braziliaanse voetbalfederatie, CBF, bevestigt het nieuws. “Er is geen genderverschil meer, de CBF behandelt mannen en vrouwen gelijk”, aldus CBF voorzitter Rogerio Caboclo.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door UEFA Women’s EURO 🏆 (@uefawomenseuro) op

/

Hoe zit het bij ons?

In België is er jammer genoeg nog geen sprake van een gelijke verloning tussen de nationale teams. Onze eigen Belgian Red Flames doen het tegenwoordig heel goed, maar zij zijn van mening dat ze niet te snel mogen gaan. Een evenwaardig loon klinkt niet meer dan eerlijk, “maar laten we ons eerst nog eens kwalificeren voor een groot toernooi,” aldus manager Katrien Jans op voetbalkrant.com.

Ook sterspeelster en aanvoerder van de Belgian Red Flames, Tessa Wullaert, gelooft niet meer in het verkrijgen van een gelijk loon. Eerder dit jaar zei ze nog op vrouwenvoetbalkrant.be: “Je zal me niet horen zeggen dat we hetzelfde moeten krijgen als de mannen. Dat zal volgens mij ook nooit gebeuren. Ik zou bij de Flames ook nooit stoppen vanwege financiële redenen. Ik ben niet zo bezig met equal pay, maar we verdienen wel om deftig betaald te worden.”

Wordt vervolgd dus…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Belgian Red Flames (@belgianredflames) op

Lees meer Marie Claire op: Deze celebs kochten een vrouwenvoetbalploeg en spelen voor eerlijkere loon, Nike lanceert eerste sportcollectie voor zwangere vrouwen en Kledingarbeiders in lagelonenlanden lopen miljarden aan loon mis.

Tags: Equal Pay, Vrouwenvoetbal.