Straathonden in Spanje krijgen nieuwe thuis door Belgische vrouw
© Anoir Chafik

Straathonden in Spanje krijgen nieuwe thuis door Belgische vrouw

Door Jana Frambach
Leestijd: 1 min

Straathonden zijn een plaag in Spanje. Er lopen zo veel dolende honden rond dat de overheid een aantal dodingstations of perreras heeft geopend om de overlast aan te pakken. Fabienne Paques, de oprichter van Spaanse Honden in Nood (SHIN) redt de straathonden door ze van de dodingstations  over te kopen en ze een nieuwe thuis te geven.

Ondertussen redde Fabienne al meer dan 18 000 Spaanse honden. SHIN biedt constant opvang voor 650 honden verdeeld onder twee kennels in Spanje. De werknemers en vrijwilligers gaan dan op zoek naar nieuwe baasjes voor de honden in België, Nederland en Oostenrijk.

Drie Koningen, Drie Koningen, geef mij een nieuwe hond!

‘Mijn grootste wens is dat al ons werk op een dag niet meer nodig is en dat de Spanjaarden deze dieren niet meer zien als wegwerpartikelen. Helaas is dat een utopie’, zegt Fabienne. Honden worden in Spanje niet gezien als de trouwe viervoeter die ze voor ons zijn. De honden die bij Fabienne terecht komen, werden door hun eigenaars achtergelaten bij een verhuizing, gedumpt op straat, in vuilcontainers, in het veld of in één van de dodingstations.

Straathonden zijn geen probleemhonden

SHIN benadrukt dat de honden die doorgaans in Spanje worden afgestaan, geen probleemhonden zijn. ‘De mensen zijn de hond beu. Het puppy-achtige is ervan af’, zegt Fabienne. Verder is er ook de Spaanse traditie om op 6 januari voor Drie Koningen een hond als cadeautje te geven. Hierdoor krijgen mensen te pas en te onpas een hond voorgeschoteld. Een hond krijgen of kopen is dus een impulsieve zaak in Spanje. Hierdoor worden ze net zo impulsief weggedaan als aangeschaft.

Kies je ervoor om een hond bij SHIN te adopteren? Ga deze zomer dan zeker eens langs bij Crème Marieke. Daar hebben ze lekkere ijsjes voor honden én hun baasjes.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Asiel, Honden, Puppies, Straathonden.