België creëert – Stop bashing Belgium
© Gilles Coulier

België creëert – Stop bashing Belgium

Leestijd: 2 min

Jonge kunstenaars kunnen een heel eind komen met hun Belgisch paspoort. Het label "Dit is Belgisch"  is ondertussen wereldwijd bekend voor zijn verfijning, kwaliteit en bewuste keuzes. Ter inspiratie vind je al twee artikelen op de website. Lees de zeven andere boeiende verhalen in het julinummer van Marie Claire, nu in de boekhandel. 

Ben Storms, meubelontwerper

België creëert - Stop bashing Belgium, Ben Storms

Ben Storms

Hoe zou jij je eigen werk omschrijven?

“Ik ben opgegroeid in een familiebedrijf waar werd gewerkt met oude bouwmaterialen en natuursteen, wat je dan ook vaak ziet terugkeren in mijn werk. Het is ook veel met de handen bezig zijn, want in mijn atelier ga ik altijd op zoek naar innovatieve materialen en technieken.”

Wat is uw favoriete werk?

“Mijn marmeren tafel ‘In Vein’, is drie meter lang, maar met zijn 65 kilogram toch licht, mobiel en modulair. Als je de tafel omdraait en tegen een wand plaatst, is het een spiegel. Hier komen het innovatieve en het esthetische samen. En ik geloof ook dat dit de toekomst is, want we zullen met zijn allen aan ruimte moeten inboeten.”

Hoe zie je de toekomst?

“Daar ben ik bijna dagelijks mee bezig. Ik wil natuurlijk nog met veel nieuwe dingen uitpakken. En ik wil ook blijven investeren in allerlei samenwerkingsverbanden met galerijen en producenten. Hoe creatiever, hoe liever.”

Wat maakt je trots om Belg te zijn?

“Ik woon en werk heel graag in dit land omwille van de diversiteit in kennis en techniek. Als ik bijvoorbeeld op zoek ben naar een specifieke werkwijze, dan vind ik al snel een bedrijf dat daarin is gespecialiseerd. Ook valt het me op dat het label Handmade in Belgium meer en meer garant staat voor kwaliteit.”

Gilles Coulier, regisseur

België creëert - Stop bashing Belgium, Gilles Coulier

Gilles Coulier, Copyright Kris Dewitte

Hoe zou jij je eigen werk omschrijven?

“Ik maak (kort)films over dingen die me persoonlijk raken en fascineren. Mijn werk is eerder introvert, maar tegelijk heel herkenbaar. De Canvas-serie Bevergem, waar ik aan meegeschreven heb, geeft een goed beeld van mijn stijl: vrij ‘saaie’ vertellingen, en zeker geen flitsende cinema. Voor mij primeert steeds het verhaal, de vorm mag de kijker niet afleiden.”

Wat is uw favoriete werk?

“De twee kortfilms die geselecteerd waren voor het filmfestival van Cannes, en Bevergem die toch zo’n 800.000 kijkers heeft gehaald. Ik ben dus trots op al mijn ‘kindjes’, want ik heb er telkens met hart en ziel aan gewerkt. Dat maakt me heel kwetsbaar. Maar het cliché dat een artiest het fierst is op zijn meest recente werk, klopt ook wel. Dat gevoel heb ik toch met mijn eerste langspeelfilm Cargo die nu in de afwerkingsfase zit.”

België creëert - Stop bashing Belgium

Bevergem

Hoe zie je de toekomst?

“In eerste instantie ga ik Cargo afwerken. Daarna hoop ik veel filmfestivals te bezoeken. En in oktober begin ik met het draaien van een nieuwe reeks voor Woestijnvis. Ook rijpt stilaan de idee voor een tweede langspeelfilm die hopelijk over vier, vijf jaar af zal zijn.”

Wat maakt je trots om Belg te zijn?

“Ik kom vaak op buitenlandse filmfestivals, en merk dat ‘Belgisch’ er stilaan als een keurmerk wordt aanzien. Vroeger was er een grote discrepantie tussen de Waalse en Vlaamse cinema. De Waalse stond met de broers Dardenne synoniem voor kwaliteit, terwijl de Vlaamse vooral geassocieerd werd met boerendrama’s en commerciële films. Gelukkig begint dat nu stilaan te veranderen.”

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: België creëert - Stop bashing Belgium, Ben Storms, Bevergem, Dit is Belgisch, Gilles Coulier, Marie Claire België.