Mattel modelleert nieuwe Barbie collectie op vrouwelijke rolmodellen
© Mattel 2018

Mattel modelleert nieuwe Barbie collectie op vrouwelijke rolmodellen

Leestijd: 1 min

Vergeet de dertien-in-een-dozijn Barbie met lang blond haar, zo mogelijk nog langere benen, perfecte make-up en een lichaam dat te allen tijde strandklaar is; de nieuwe Barbie heet Frida, Amelia, Katherine, Chloe of Hélène en stelt onder de hashtag #MoreRoleModels vanaf nu (echt) het goede voorbeeld.

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag lanceert Mattel een nieuwe collectie Barbies. Geen mooie maar nietszeggende dames dit keer, maar wel inspirerende vrouwen die stuk voor stuk hun plaats in de geschiedenisboeken verdiend hebben. Uit een onderzoek gevoerd bij 8.000 moeders wereldwijd bleek immers dat 86% zich zorgen maakte over het soort rolmodellen waar dochterlief mee moest opgroeien.

Yes we can

En dus geeft Mattel met de nieuwe collectie het goede voorbeeld. “Meisjes hebben altijd verschillende rollen en carrières kunnen naspelen met hun Barbie en daarom willen we hen met deze collectie graag laten kennismaken met echte rolmodellen. Echte inspirerende vrouwen van vroeger en nu, om meisjes wereldwijd eraan te herinneren dat ze alles kunnen zijn en worden wat ze willen”, aldus Lisa McKnight, senior vice president en general manager van Barbie.

Wie is wie

Het meest herkenbare gezicht tussen de 17 nieuwkomers is zonder twijfel Frida Kahlo, de beroemde Mexicaanse kunstenares en activiste. Ook Amelia Earhart, de eerste vrouw die solo over de Atlantische Oceaan vloog, zal ongetwijfeld bij de meesten een belletje doen rinkelen. De derde historische figuur, Katherine Johnson, is vermoedelijk iets minder gekend. Onterecht, want deze Afro-Amerikaanse wiskundeknobbel heeft eigenhandig heel wat destijds heersende clichés over ras en gender doorbroken met haar werk voor ruimtevaartorganisatie NASA.

Heel de wereld rond

Tussen de meer hedendaagse rolmodellen zien we o.a. een Barbie van de Amerikaanse snowboardster Chloe Kim, (die net goud heeft gewonnen op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang), de Australische milieuactiviste Bindi Irwin,  de Chinese prima ballerina Yuan Yuan Tan, de Franse sterrenchef Hélène Darroze en de Amerikaanse regisseuse Patty Jenkins, die o.a. de films Monster en Wonder Woman op haar cv mag zetten, samen met afleveringen van series als The Killing en Entourage. 

Wanneer de Barbies precies op de markt komen, is nog niet bekend, maar wij zijn alvast meer dan fan van deze Sheroes. Ontdek ze snel allemaal in de onderstaande video.

Bron: CNN

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Barbie, Internationale Vrouwendag, Powervrouwen.