“We keken naar het urethrale microbioom van gezonde volwassen mannen en ontdekten dat veel van hen eigenlijk bacteriën hadden die geassocieerd worden met bacteriële vaginose bij vrouwen”, zegt David Nelson, hoogleraar microbiologie en immunologie aan de IU School of Medicine en auteur van de studie, in een verklaring.
Lees ook: Lazy beauty: waarom lui zijn plots wél in is
Bacteriële vaginose is een veel voorkomende aandoening bij vrouwen die een vloeibare, grijsachtige of witte afscheiding veroorzaakt die overvloedig kan zijn en vies kan ruiken. Het ontstaat wanneer de vaginale microbiota uit balans is.
Seksueel overdraagbare bacteriën
Deze resultaten zijn gebaseerd op de analyse van 110 distale urethrale uitstrijkjes van mannen zonder urogenitale symptomen, zonder ontsteking van de urethra en zonder seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). De mannen werd ook gevraagd naar hun seksueel gedrag.
De onderzoekers vonden twee soorten bacteriën: één “afkomstig van de urethra van de penis en de andere van een externe bron”. Alleen mannen die zeiden vaginale seks te hebben gehad, droegen de bacterie die in verband wordt gebracht met bacteriële vaginose. En die was nog minstens twee maanden na de seks aantoonbaar.
Volgens Dr. Nelson was het feit dat dergelijke bacteriën seksueel kunnen worden overgedragen “nooit eerder in onderzoek aangetoond”, aangezien de wetenschap altijd heeft vastgesteld dat urine steriel en dus beschermend is. Wetenschappers onderzoeken nu of mannen ook vaginose kunnen overdragen op andere vrouwen.
Lees ook: Hotspots: dit zijn de vijf beste adresjes voor Thais in Gent