Driewerf hoera, het Atomium wordt 60 jaar
© Pixabay

Driewerf hoera, het Atomium wordt 60 jaar

Leestijd: 1 min

Het Atomium, het meest bezochte monument van België, viert dit jaar zijn zestigste verjaardag en dat moet gevierd worden. Het feestelijke jaar gaat van start met een spetterend openingsweekend van 23 tot 25 maart en daarna volgen nog tal van activiteiten om de verjaardag van de meest iconische attractie van ons land te vieren.

In 1958 werd het Atomium opgericht ter ere van de Wereldtentoonstelling in Brussel, beter bekend als Expo 58. Het monument, dat een uitvergroot ijzerkristal voorstelt, staat symbool voor de vooruitgang van de wetenschap. Bovendien biedt het Atomium ook een prachtig 360 graden zicht op de skyline van Brussel. In 2018 blaast het Atomium 60 kaarsjes uit en dat wordt gevierd met tal van activiteiten.

Het feestelijke jaar gaat van start met een groot feestweekend op 23, 24 en 25 maart. Tijdens deze driedaagse wordt ook het gloednieuwe stripverhaal Glimlach 58, gemaakt door Patrick Weber en Baudouin Deville, voorgesteld aan het grote publiek. Niet alleen het Atomium heeft namelijk iets te vieren, ook De Smurfen blazen dit jaar zestig kaarsjes uit. Speciaal voor de gelegenheid vindt er ook een speelse openluchttentoonstelling plaats tussen het Atomium en Paleis 5.

Maar dat is nog niet alles, want er vinden dit jaar ook drie tentoonstellingen plaats in het Atomium en het ADAM onder de gemeenschappelijke naam Galaxy 58. In People of 58 kan je allerlei onuitgegeven foto’s zien van tijdens Expo 58, Graphic 58 zoomt in op de vormen en kleuren van het grafisch universum van ’58 en bij Podium 58 kan je zien hoe de mensen op hun paasbest gekleed gingen op de drempel van de swinging sixties.

En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog tal van nevenactiviteiten. Zo organiseert het gratis Rock around the Atomium festival een speciale verjaardagseditie met rockabilly en rock-‘n-roll uit de jaren 50 en komt er een grote vintagebrocante. In oktober wordt de feestperiode uiteindelijk afgesloten met een uitzonderlijk slotconcert van Orchestre Royal de Chambre de Wallonie dat stukken zal brengen uit de jaren van Expo 58.

Er zijn voor de gelegenheid ook enkele limited editions ontworpen. De beroemde firma MeisterSinger brengt dit jaar een uniek horloge uit met een zeer beperkte oplage van zestig stuks. Ook het bier FLO 58, dat werd geproduceerd voor de Expo van 58, maakt dit jaar een tijdelijke comeback.

De feestelijke activiteiten gaan van start op 23 maart 2018. Meer informatie vind je via de website van het Atomium.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: 60 jaar, Atomium, Expo 58.