Achtergrond
Kamala Devi Harris is geboren in Oakland, Californië en de dochter van een Indiase moeder en Jamaicaanse vader. Haar drijfveer heeft ze van hen aangeleerd. Haar mama, Shyamala Gopalan, is een wetenschapster die onderzoek naar borstkanker voert. Haar vader, Donald Harris, is professor economie aan de prestigieuze Ivy League-universiteit Stanford. Zelf studeerde ze politieke wetenschappen en economie aan de Howard-universiteit in Washington D.C vooraleer ze haar rechtendiploma behaalde in Californië.
Haar carrière begon als plaatsvervangend officier van justitie in de Alemeda provincie in Calfifornië. Daarna werd ze officieel officier van justitie voor San Francisco vooraleer ze procureur-generaal werd van de staat Californië. In 2017 kreeg Kamala Harris een zetel in de Amerikaanse senaat onder voormalig president Barack Obama en toenmalig vicepresident Joe Biden.
Kamala’s overwinningsoutfit
Dit bericht bekijken op Instagram
Op het eerste zicht lijkt de overwinningslook van Kamala Harris er weinig toe te doen. Over de outfit van Joe Biden wordt immers ook niet gesproken. Er schuilt echter veel meer betekenis dan je initieel zou denken achter haar kledingkeuze. Het feit dat de toekomstige Amerikaanse vicepresident volledig in het wit gekleed ging, is een verwijzing naar de oude suffragettebeweging.
De suffragettebeweging werd opgericht aan de start van de twintigste eeuw en bestond uit vrouwen (en mannen) die telkens in het wit gekleed gingen naar protesten. Dit was namelijk hun manier om te strijden voor vrouwenrechten, in die tijd voornamelijk voor het vrouwenkiesrecht. Ook vandaag de dag wordt een volledig witte outfit opnieuw vaak gedragen als vorm van politieke statement. Zo droeg aantredend congresvrouw Alexandria Ocasio-Cortez (ook wel gekend onder AOC) een volledig witte outfit bij haar inhuldiging. Ook Hillary Clinton ging ettelijke keren in het wit gekleed tijdens haar presidentiële campagne, zelfs tijdens de inhuldiging van Donald Trump.
De standpunten van Kamala Harris
Doorheen haar carrière is het best duidelijk geworden waarin Kamala Harris zich positioneert tegenover de hedendaagse problemen van de Verenigde Staten van de Verenigde Staten. Laten we ze even overlopen:
Onderwijs
Kamala Harris heeft zich doorheen de campagne en haar carrière vaak uitgesproken over wat zij de ‘Teacher Pay Gap’ noemt. “Diegene die onze kinderen zullen onderwijzen zijn onze leraren, en gedurende een veel te lange tijd, werden zij onderbetaald. Laten we hen betalen naar wat ze waard zijn,” zei Harris in een interview met CBS News. Volgens haar plan wil ze het loon van onderwijzers doen stijgen met $13.500 over een periode van 10 jaar.
Echter wordt het onderwijs in Amerika vandaag overschaduwd door een ander, misschien nog groter probleem. De schulden van menig Amerikaanse student. Eerder steunde Harris al publiekelijk de Hawaïaanse Senator Brian Schartz’s ‘Debt-Free College Act’. Dit wetsvoorstel zou studenten, die besluiten op staatsscholen te studeren, beurzen geven om hun kosten te dekken en op die manier uit de schulden te blijven.
Reproductieve rechten
Abortus is dit jaar in verschillende landen wereldwijd een onderwerp van discussie geweest. In Amerika was dit niet anders. Kamala Harris wordt in haar beleid publiekelijk gesteund door pro-choice organisaties en het Amerikaanse Planned Parenthood. Hoewel de verkozen president Joe Biden ook een redelijk pro-choice beleid heeft, botsen de twee hier toch het meest.
Eerst en vooral wil Kamala Harris, net zoals Joe Biden, de Roe VS. Wade-wet codificeren. Dit wil zeggen dat ze van de Roe VS Wade-wet een federale wet willen maken, wat ervoor zal zorgen dat deze te allen tijde beschermd is en niet teniet kan worden gedaan door het Hooggerechtshof. Iets waar vele vrouwen voor vrezen dat zal gebeuren nu Amy Coney Barett werd verkozen tot rechter in het Hooggerechtshof.
JUST IN: Sen. Kamala Harris warns against seating Judge Amy Coney Barrett: “The due process rights of criminal defendants could be less likely to be vigorously enforced.” pic.twitter.com/3q5KaUBOfg
— The Hill (@thehill) September 28, 2020
Roe VS Wade is een Amerikaanse wet die staten verbied om abortus te bannen. Echter, zolang deze wet niet gecodificeerd is, dreigen nog steeds vele staten dit wel te doen. Tot op heden bemoeilijken vele conservatieve staten de toegang tot reproductieve gezondheid, abortus en voorbehoedsmiddelen.
In tegenstelling tot wat Donald Trump en Mike Pence wel eens durfden beweren, hebben noch Harris, noch Biden ooit toegezegd op het invoeren van laattijdige abortus. “Ik geloof niet dat het de overheid zijn taak is om vrouwen te vertellen wat ze wel of niet moeten doen met hun lichaam”, aldus Kamala Harris.
Rassen justitie
Harris is in het verleden en dit jaar bijzonder vocaal geweest over haar steun voor de Black Lives Matter-beweging. Zo heeft ze zelf deelgenomen aan enkele vreedzame marsen doorheen het land.
The officers who murdered Breonna Taylor nearly three months ago still have not been charged. We can’t forget about Black women in our quest for justice.
— Kamala Harris (@KamalaHarris) June 4, 2020
Toen Kamala Harris nog presidentskandidate was, bestond haar plan uit: de oprichting van een nationale beoordelingsraad voor politiesystemen en het bijwonen van lessen op zwarte hogescholen en universiteiten schuldenvrij maken, net zoals de staatsscholen.
Klimaatcrisis
The climate crisis is an existential threat that demands bold action. My climate plan will take on powerful interests and build a clean economy, create millions of jobs, and guarantee every person’s right to breathe clean air and drink clean water.https://t.co/AH71W9cPJh
— Kamala Harris (@KamalaHarris) September 4, 2019
In tegenstelling tot huidig president Donald Trump en zijn vicepresident Mike Pence, gelooft Kamala Harris wel in de klimaatcrisis. Harris is voor de Green New Deal, het klimaatakkoord van Parijs en voor een “clean economy”. In samenwerking met Alexandria Ocasio-Cortez, stelde Harris ook voor om een ‘Office of Climate and Environmental Justice Accountability’ aan te stellen. Die moet ervoor zorgen dat gemeenschappen met een lager inkomen ook voordelen kunnen halen uit een klimaatneutraler beleid.
Controle over wapens
Sen. Kamala Harris says if she is elected President, she will give Congress 100 days “to get their act together and have the courage to pass reasonable gun safety laws, and if they fail to do it, then I will take executive action” https://t.co/KFdn5Viqm1 #HarrisTownHall pic.twitter.com/Ds8DxObhAY
— CNN (@CNN) April 23, 2019
Hoewel Harris zelf eigenaar is van een wapen en gelooft dat er een goede balans kan bestaan tussen het ‘Second Amendment’ en het voorkomen van doden, heeft zij hier tijdens de campagne een extremer standpunt in genomen dan initieel verwacht. Indien het Congres niet binnen de 100 dagen een plan van aanpak heeft, plant zij een verbod op aanvalswapens, een verplichte achtergrondcontrole bij de aankoop van een wapen en het sluiten van mazen in de wet.
Lees meer Marie Claire op: Heeft Nederland binnenkort zijn eerste vrouwelijke premier?, Jill Biden, de nieuwe first lady van de VS en een vrouw met een stem en Pitch the podcast: krijg relatieadvies van een echte First Lady in ‘The Michelle Obama podcast’.