Dit wil je weten over je huid verzorgen tijdens het skiën
© MCB

Dit wil je weten over je huid verzorgen tijdens het skiën

Leestijd: 2 min

Extreme temperaturen, wind en fel zonlicht: het is belangrijk om je huidverzorgingsroutine een upgrade te geven als je de piste opgaat en wij helpen je op weg. 

/

Skiën is een extreme sport – zeker als het om je huid gaat. Uit een recent verschenen onderzoek in het British Journal of Dermatology blijkt dat koude temperaturen, een lagere luchtvochtigheid (nog meer in combinatie met intensief zonlicht) het filaggrine in de huid kapot maken. “Dit eiwit is onder meer betrokken bij het vasthouden van vocht in de huid”, legt dermatoloog Jetske Ultee uit. “Het gehalte aan stoffen die de huid gehydrateerd houden (NMF’s) neemt hierdoor af en ook de oppervlakkige huidcellen krimpen wat. De huid droogt uit en gaat er schilferig en onregelmatig uit zien. Ook kunnen aandoeningen als eczeem opvlammen.”

Hydrateren is key

Uit hetzelfde onderzoek kwam gelukkig ook naar voren dat het gebruik van crèmes de afbraak van filaggrine kunnen voorkomen. “Het is daarom zeker tijdens de wintersport essentieel de huid goed te beschermen en te hydrateren. Het kan zijn dat je wat vaker dan normaal een moisturizer moet gebruiken of moet overschakelen op producten voor een extra droge huid”, aldus Ultee.

Verwelkom ook serums met hyaluronzuur in je ski-routine. Hyaluronzuur is een molecule die van nature aanwezig is in de huid en die bekend staat om het vermogen om tot duizend keer zijn gewicht aan vocht aan te trekken en vast te houden. Hyaluronzuur werkt vochtinbrengend zoals geen ander ingrediënt. En vermijd producten met parfum, alcohol en minerale oliën omdat die een ongunstig effect kunnen hebben op de al tere huidbarrière.

Kies ook niet voor gelformules op waterbasis, omdat die kunnen bevriezen op de huid en gebroken haarvaatjes veroorzaken. Opteer in plaats daarvan voor een vochtinbrengende crème met een formule op olie- of vetbasis.

Shop een aantal van onze favoriete voedende producten hieronder:
/

Zonbescherming is een must

Het is niet alleen vocht dat de huid wordt ontnomen. Op bergtoppen kan ook de zon een sluwe boosdoener zijn. “De hoeveelheid uv-straling is in de bergen een stuk hoger dan op ‘zeeniveau’. De lucht is vaak schoner, waardoor de zonkracht groter zal zijn – ook als de zon zich niet laat zien”, zegt Ultee. “Sneeuw zorgt er bovendien voor dat ruim tachtig procent van de straling wordt weerkaatst. Bedenk daarbij nog dat je huid in deze tijd van het jaar kwetsbaar is voor een hoge dosis krachtige en ‘plotselinge zonnestralen’.” De dermatoloog adviseert om minstens te kiezen voor een SPF 30  als je naar de sneeuw gaat.

“Smeer regelmatig en voldoende zonnebrandcrème als je op de piste bent. Bedenk dat er met het op- en afdoen van je skibril, helm of sjaal steeds wat van je product ‘verdwijnt’ van je huid. Vergeet vooral ook je nek of hals niet als je even afstapt om iets te eten of drinken op een terras. En denk ook aan het beschermen van je lippen. Vermijd lippenbalsems met geuren, kleuren of menthol. Gebruik liever ook geen tubes of gloss die je lippen voller doen lijken. En probeer niet om je mond voortdurend te bevochtigen met je tong. Dat zorgt juist voor irritatie en uitdroging.”

Shop een aantal van onze favoriete producten met SPF hieronder:

Lees ook: Stijlvol op de skipiste in de allersnelste skimode & In topvorm op skivakantie dankzij deze 4 tips.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.