Waarom seizoensfruit en –groenten eten?
Regionale producten leggen minder afstand af en zijn vaak minder verpakt. Er zitten ook meer essentiële vitaminen en voedingsstoffen in omdat ze plaatselijk geselecteerd worden. Ze worden dus niet meer dan 24 uur vóór de verkoop geoogst. Je vindt ze in sommige grote supermarkten, maar op markten en in natuurwinkels is het aanbod doorgaans groter.
Er zijn een aantal lokale groenten en fruit die gemakkelijk in de vergetelheid raken (pastinaak, schorseneren …). Zie dat als een troef. Wakker er jouw culinaire creativiteit mee aan. Laat je eens volledig gaan in de keuken.
View this post on Instagram
Belgisch winterfruit:
- Appel
- Peer
Van gepocheerde peren met chocoladesaus en slagroom tot een vegan appel-crumble … Maak gebruik van deze (beperkte) keuze om jouw kookkunsten écht tot hun recht te laten komen.
Belgische wintergroenten:
- Witloof
- Waterkers
- Boerenkool
- Rode kool
- Aardperen
- Tarwesalade
- Pompoen
- Radijs
- Selderijwortel
- Wortel
- Schorseneren
- Aardappel
- Oesterzwammen
- Raap
- Kastanjes
- Spruitjes
- Prei
- Uien
- Champignons
- Pastinaak
- Rode biet
- Postelein
- Witte kool
- Groene selderij
België heeft veel te bieden qua groenten en regionale producenten. Postelein, bijvoorbeeld, is rijk aan vitamine E mineralen. Het werkt ook als een vochtinbrenger en verzachter wanneer je het rechtstreeks op de huid aanbrengt. Door lokale en seizoensgebonden producten te consumeren, ontdek je dus nog heel wat minder gekende voordelen.