Fermentatie is niet zo onbekend als we richting de voedingsindustrie kijken. Zowel voedingswaren als kaas en yoghurt, als dranken zoals bier en wijn ondergaan een fermentatieproces om een optimale smaak, geur, zuurtegraad en houdbaarheid te verkrijgen. Maar zo een fermentatieproces in de beauty- en verzorgingswereld, dat is vrij verrassend. Toch lijkt het een groot succes te zijn voor onze huid én bieden producten hierdoor een betere werking. Fermentatie staat gelijk aan meer waar voor je geld dus.
Fermentatie, wat is het?
Fermenteren staat voor een chemisch proces waarbij men grondstoffen in een zuurstofarme omgeving plaatst en deze vervolgens door schimmels, bacteriën of gisten omgezet worden in andere stoffen. Vergisting is hiervoor een bekend synoniem. Met als resultaat dat bijvoorbeeld de zuurtegraad of de verteerbaarheid veranderen én verbeteren. Fermentatie in cosmetica bestaat al sinds de tijd van Cleopatra – lang dus. Ook in de Zuid-Koreaanse cultuur is dit fenomeen al een tijdje ingeburgerd, wat Europa betreft is dat iets minder het geval. Wij zijn nog volop in de ontdekkingsfase, maar zien er de voordelen van in.
Lees ook: 5 droogshampoo hacks die je leven gemakkelijker maken
Hoe werkt het?
Concreet zit het zo: de belangrijkste bestanddelen van een stof worden verwijderd en natuurlijke fermentatiestoffen – bijvoorbeeld schimmels – worden toegevoegd. Dat vormt de start van het fermentatieproces. Zodra de natuur zijn werk heeft gedaan en de stoffen voldoende gefermenteerd zijn, filtert men de mengeling en behoudt men énkel de gefermenteerde deeltjes. Het zijn die deeltjes die aan een verzorgings- of beautyproduct toegevoegd worden en ervoor zorgen dat je huid van de voordelen kan genieten. Enkele merken die vrijwel bekend staan om hun gefermenteerde skincare-collectie zijn Florena, La Mer en Origins. Florena is zelfs ontstaan vanuit fermentatie, je kan dus zeggen dat dit proces het hart vormt van het merk.
Voordelen voor je huid
Het klinkt misschien bizar, maar de werking van een gefermenteerd product biedt meer voordelen dan een product dat dit proces niet doorloopt. Gefermenteerde ingrediënten in skincare zijn bijvoorbeeld rijker aan vitaminen, bevatten meer enzymen en probiotica. Verder zorgt het fermentatieproces ervoor dat onze huid producten beter absorbeert. Met als reden dat de grote moleculen van een stof in kleinere deeltjes opgesplitst worden waardoor de huid er meer van kan opnemen. Een ander voordeel is dat fermentatie schadelijke stoffen generaliseert waardoor producten minder kwaad doen aan je huid. Irritaties zijn dus in mindere mate aanwezig. Een extra surplus is dat gefermenteerde producten meer ecologisch verantwoord zijn omdat er minder bewaarmiddelen nodig zijn om ze lange tijd te laten meegaan.
Lees meer Marie Claire op: We dragen meer zorg voor onze huid post-lockdown; 15 x kapselinspiratie van de supermodellen uit de jaren 90