Hoe Donald Trump vrouwenrechten inperkt als president
© Unsplash

Hoe Donald Trump vrouwenrechten inperkt als president

Door Pauline Weiss
Leestijd: 3 min

Kamala Harris maakte vrouwenrechten tot het speerpunt van haar bliksemsnelle presidentscampagne. Een voor de hand liggende keuze, gezien hoe achteloos haar tegenstander Donald Trump de afgelopen jaren met dit onderwerp omging. Toch mocht het niet baten en mocht Trump de overwinning claimen. Maar wat betekent dit nu voor vrouwenrechten?

Van seksistische uitspraken tot het stopzetten van financiering aan abortusklinieken en uiteindelijk de intrekking van Roe v. Wade: het presidentschap van Donald Trump bracht aanzienlijke beperkingen voor vrouwenrechten met zich mee. Hoe ver hij dit tijdens zijn nieuwe ambtstermijn zal doordrijven, blijft voorlopig koffiedik kijken. Terwijl we bang afwachten, lijsten we hieronder op hoe Donald Trump de voorbije jaren vrouwenrechten inperkte.

Seksistische uitspraken doorheen zijn carrière

Nog voor hij in januari 2017 het Witte Huis betrad, stond Trump al bekend om zijn grove uitspraken. In 2005 pochte hij over hoe hij “alles kon doen” met vrouwen, zelfs hen “bij hun geslachtsdeel pakken”. De video van het pussy-incident  die vlak voor de verkiezingen van 2016 uitlekte, weerhield hem er echter niet van om te winnen van de Democratische kandidaat Hillary Clinton.

In 2012, toen het Franse tijdschrift Closer topless foto’s van Kate Middleton op vakantie publiceerde, tweette hij (toen nog op Twitter, nu X): “Wie zou geen foto’s willen maken van Kate en veel geld verdienen? Ze ligt naakt te zonnen. Ga ervoor, Kate!”

Ook tijdens zijn presidentschap en de recente campagne schuwde hij seksistische uitlatingen niet. Op 30 oktober, tijdens een bezoek aan Wisconsin, een van de cruciale swing states, stelde de miljardair dat hij vrouwen zou “beschermen”, “of ze dat nu willen of niet”.

Tijdens zijn presidentschap van januari 2017 tot januari 2021 nam Trump standpunten in die ingingen tegen vrouwenrechten. Sommige hiervan blijven een donkere bladzijde in de geschiedenis van de VS.

Een decreet tegen pro-abortus NGO’s

Een van zijn eerste maatregelen om zijn ultra-conservatieve koers in te zetten en zich af te zetten tegen voorganger Barack Obama, was het ondertekenen van een decreet op 24 januari 2017. Vier dagen na zijn inauguratie verbood Trump internationale NGO’s die abortus promoten om nog aanspraak te maken op federale subsidies.

trump-abortus

AFP

De foto van die gebeurtenis is iconisch: Trump, gezeten in het Oval Office, omringd door zeven mannelijke adviseurs, waaronder vicepresident Mike Pence, de voormalige gouverneur van Indiana en een fervent tegenstander van abortus. De datum van de ondertekening was geen toeval, het gebeurde net na de 44ste verjaardag van de uitspraak in de zaak Roe v. Wade, die hij enkele jaren later zou ondermijnen.

Stopzetten van financiering aan abortusklinieken

Trumps anti-abortushouding werd drie maanden later opnieuw duidelijk. In april 2017 trok hij een wet in die onder Obama was aangenomen en die publieke financiering voor abortusklinieken, waaronder die van Planned Parenthood, beschermde.

Benoeming van conservatieve rechters in het Hooggerechtshof

Een van de meest ingrijpende stappen tijdens zijn ambtstermijn was de benoeming van een derde van de rechters in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dit recht behoort in de VS immers aan de president toe. In september 2020, na het overlijden van de Democratische en feministische rechter Ruth Bader Ginsburg, benoemde Trump de conservatieve Amy Coney Barrett, een ultrakatholieke tegenstander van abortus.

amy-coney-barrett

Collection of the Supreme Court of the United States, Photographer: Fred Schilling

Met de benoeming van Neil Gorsuch in 2017 en Brett Kavanaugh in 2018 telt het Hooggerechtshof sindsdien zes conservatieve rechters op negen. Deze ruime meerderheid liet zich in 2022 duidelijk gelden.

Intrekking van Roe v. Wade

Deze maatregel kwam weliswaar anderhalf jaar na Trumps vertrek uit het Witte Huis, maar was wel een direct gevolg van zijn beleid. Gedurende zijn vier jaar durende ambtstermijn had hij deze bedreiging herhaaldelijk uitgesproken.

Op 14 juni 2022 hief het Hooggerechtshof Roe v. Wade op, dat sinds 1973 het recht op abortus tot zes weken zwangerschap in het hele land garandeerde. Vanaf dat moment was het aan de individuele staten om te beslissen of abortus werd toegestaan. In sommige staten, waaronder Arizona, werd abortus zelfs verboden bij verkrachting of incest.

roe-v-wade

Unsplash

Enkele dagen na het terugtrekken van Joe Biden in juli 2024 maakte Kamala Harris bekend dat de verdediging van reproductieve rechten haar strijdpunt zou zijn: “We zullen het extremisme van Donald Trump om abortus te verbieden een halt toeroepen, want vrouwen moeten zelf beslissingen kunnen nemen over hun lichaam, zonder inmenging van de overheid!”

Toch stemde het Amerikaanse electoraat op 6 november 2024 uiteindelijk voor Donald Trump, die opnieuw tot president van de Verenigde Staten werd verkozen.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Marie Claire France.

Lisa Aelvoet De artikels van >

Koestert een gezonde obsessie voor de TikTok-video's van Nara Smith, verse bloemen en Belgische chocolade. Parijs is haar tweede thuis en alles Frans - van mode tot wijn - laat haar hart sneller slaan. Op zaterdagochtend vind je haar in een veel te lange rij bij de laatste nieuwe bakker, snakkend naar een kop koffie. Als ze niet lijkt te luisteren, plant ze waarschijnlijk in haar hoofd alweer haar volgende reis – want het Belgische weer is nu eenmaal altijd een goed excuus om te vertrekken.

Tags: Donald Trump, Kamala Harris, USA, Vrouwenrechten.