5 dingen die je moet weten over ‘The Notorious RBG’
© Getty Images

5 dingen die je moet weten over ‘The Notorious RBG’

Door Enya Torrez
Leestijd: 3 min

Ruth Bader Ginsburg, ofwel 'The Notorious RBG, stond gekend om haar iconische strijd tegen ongelijkheid in de Verenigde Staten. Na haar overlijden op vrijdag 18 september vragen menig mensen zich af hoe het nu verder moet. Als rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof was zij namelijk de beschermengel voor minderheidsgroepen.

Een rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof wordt aangesteld voor het leven. Toen Ruth Bader Ginsburg gediagnosticeerd werd met kanker dacht ze op geen enkel moment aan stoppen. Tot haar 87 jaar en de dag dat ze stierf, is ze blijven werken. Als progressieve feminist was zij dan ook de groote aartsvijand van menig Trump-supporters. Hier zijn vijf feiten over Ruth Ginsberg die je moet onthouden na haar dood.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Notorious RBG (@notoriousrbg) op


/

Joods, vrouw en moeder

Zes jaar nadat vrouwen voor het eerst werden toegelaten aan de Harvard Law School, bemachtigde ook Ruth Ginsburg een plaats in de opleiding. De ontvangst was, om op zijn minst te zeggen, allesbehalve hartelijk. Met slechts negen vrouwen tussen zo’n 500 mannen ving ze haar studies aan, enkele jaren later studeerde ze als beste van haar klas af. Toch was werk vinden niet zo vanzelfsprekend ze was namelijk Joods, een vrouw en een moeder concludeerde Ruth.

In 1972, zestien jaar na de aanvang van haar studies, schopte ze het dan toch tot eerste vrouwelijke vastbenoemde hoogleraar aan de prestigieuze Colombia Law School in New York.

/

Opperrechter

Ruth Ginsburg is behalve de tweede vrouw ooit die aangesteld werd als opperrechter ook een van de langstzittende rechters in het Hooggerechtshof ooit. Met 27 jaar op haar teller wist ze letterlijk niet van ophouden. Hoewel ze steeds meer en meer aan het korte einde trok in haar carrière werd ze er elke dag aan herrinnerd waarom ze bleef doorgaan. Haar grootste wens was dan ook om niet vervangen te worden tot er een nieuwe president aangesteld werd.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Notorious RBG (@notoriousrbg) op

/

Lilly Ledbetter Fair Pay Act

Toen Lilly Ledbetter op pensioen ging, kwam er aan het licht dat ze tijdens haar carrière jaarlijks duizende dollars minder werd betaald dan haar mannelijke collega’s. Zes maanden voordat haar pensioen werkelijk inging klaagde ze dit dan ook aan bij het Supreme Court (Hooggerechtshof). Die laatste besloot haar aanklag te berispen aangezien ze haar klacht niet binnen de opgelegde 180 dagen indiende. Iets wat Ruth Ginsburg maar al te banaal vond, hoe kon Lilly Ledbetter haar klacht eerder indienen als ze er geen weet van had?

Ruth eisde dat het Hooggerechtshof de uitspraak zou herzien en dat gebeurde ook. De Lilly Ledbetter Fair Pay Act moest vrouwen beschermen tegen loondiscriminatie en was daarbij een van de eerste wetten die Barack Obama ondertekende.

/

Recht op advocatuur

Als progressieve feministe en hoofd van het Women’s Rights Project, een Amerikaanse burgerrechtenorganisatie, pleitte Ruth Ginsburg verscheidene zaken bij het Hooggerechtshof over de gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Een van die processen ging over een uitspraak uit 1873 die nog steeds overeind stond waardoor staten het recht hadden vrouwen de toegang tot de advocatuur te verbieden. Vrouwen hadden namelijk ‘de missie het nobele ambt van vrouw en moeder uit te oefenen’.

Hoe overtuig je dan een heel Hooggerechtshof met mannen dat vrouwen en mannen niet gelijk behandeld worden en dit wel zou moeten opgebeuren? Nou, Ruth Bader Ginsburg zou RBG niet zijn als zij niet wist dat een klein lesje omgekeerde psychologie wel zou helpen. Ginsburg ging op zoek naar zaken die de rechten van mannen benadeelde, zoals een mand die geen aanspraak kon maken op voorzieningen die vrouwelijke luchtmachtofficiers kregen. Uiteindelijk gaf het Hof Ginsburg gelijk dat mannen en vrouwen gelijke behandelingen verdienen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Notorious RBG (@notoriousrbg) op

/

Abortuswet

De opperrechter was alles behalve tegen de abortuswet, maar wat het recht op abortus haar betreft, had ze maar één ding te zeggen: dat is geen zaak waarmee de overheid zich moet bemoeien. Sinds de jaren zestig kwam er menig kritiek op het overdadig vernietigen van wetten door het Hooggerechtshof. De kritiek bereikte zijn hoogtepunt in 1973 toen het Hooggerechtshof het abortusverbod strijdig verklaarde met de grondwet. Abortus werd dus gelegaliseerd, een positieve evolutie zou je zeggen. Het enige probleem met die legalisering was het proces dat eraan vooraf is gegaan. Enkel rechters en niet het volk of zijn vertegenwoordigers in het parlement duwde deze wetsverandering door. Hierdoor zou het volgens Ruth heel moeilijk worden om het Amerikaanse volk warm te krijgen voor het abortusrecht en het belang ervan te begrijpen. Dat ze hierin gelijk had, zien we elk jaar opnieuw wanneer het abortusrecht maar weer eens in vraag wordt gesteld door vele Amerikaanse staten.

Lees meer Marie Claire op: Dior zet sterke vrouwen in de kijker met ‘Chin Up’-campagne, Woman to watch: Julie Vets en Waarom duizenden vrouwen samen protesteren in Belarus.

Tags: Inspirerende vrouwen, RBG, Ruth Bader Ginsburg.