Actrice Andie MacDowell over waarom “we nog niet vrij zijn”
© L'Oréal Paris

Actrice Andie MacDowell over waarom “we nog niet vrij zijn”

Door Sally Hunwick
Leestijd: 3 min

Er zijn maar weinig evenementen tijdens Paris Fashion Week groter dan L’Oréal Paris Le Défilé. In de aanwezigheid van meer dan drieduizend gasten, struinden 32 ambassadrices van het merk, waaronder Andie MacDowell, Eva Longoria, Jane Fonda en Kendall Jenner over de catwalk. Dit met als doel zelfwaardering, vrouwelijkheid en feminisme te vieren, en schoonheid te democratiseren.

De zevende editie van de L’Oréal Paris show vond plaats op de openingsdag van Paris Fashion Week in de iconische Opéra de Paris. Het evenement bestond uit zes acts, elk met de kracht van schoonheid als thema. Achter de schermen stonden maar liefst 60 make-up- en hairstylisten klaar. Bovendien werd de show wereldwijd in meer dan 20 landen live gestreamd.

Andie-MacDowell-defile-loreal-paris

L’Oréal Paris

Enkele uren voor het spectaculaire evenement sprak Marie Claire Australië met een van de meest geliefde ambassadrices van het merk, actrice Andie MacDowell. Dit is wat zij te zeggen had over gelijkheid in de wereld van schoonheid.

Marie Claire: Andie, je liep vorig jaar mee in de show, word je zenuwachtig voor zo’n catwalk?

Andie MacDowell: “Nee, ik word niet zenuwachtig. Ik denk dat ik vooral enthousiast ben. Ik voel me verantwoordelijk, ik wil mijn werk goed doen en probeer rustig te blijven. Dat lukt me meestal niet, hoor (lacht). Ik kijk er vooral naar uit om de andere ambassadrices te zien. Jane Fonda is er dit jaar ook bij, hoe bijzonder is dat? Ik mag samen met haar over de catwalk lopen, dat vind ik heel speciaal.”

Marie Claire: Het thema van de show is ‘Walk Your Worth’. Wat betekent die uitspraak persoonlijk voor jou?

AM: “Ik voel dat ik de verantwoordelijkheid heb om vrouwen van een bepaalde leeftijd te vertegenwoordigen. Het is een eer om te laten zien dat we nog steeds relevant zijn, dat we een plek hebben en glamoureus, leuk en levendig kunnen zijn. Ik ben zo blij als ik iemand met grijs haar zie, of een oudere vrouw, want wij kopen ook kleding. Mensen zouden versteld staan als ze wisten dat wij geld hebben en dat we kleren kopen (lacht)! Is dat niet geweldig? Ik hou van jonge modellen – ik was er ooit zelf een – maar ik vind het geweldig dat er nu, zeker in deze tijd, ruimte is voor leeftijdsdiversiteit.”

andie-macdowell-loreal-paris

L’Oréal Paris

Marie Claire: Hoe denk je dat leeftijdsdiscriminatie vrouwen in het algemeen beïnvloedt?

AM: “We hebben nog steeds een probleem, hoewel we vooruitgang hebben geboekt. De L’Oréal Paris catwalk laat die vooruitgang beter zien dan welke andere show dan ook. Ik zie geen andere catwalks die zo vrij en divers zijn als wat L’Oréal neerzet. Maar dat neemt niet weg dat we als vrouwen nog een lange weg te gaan hebben. Ik heb altijd onafhankelijk geleefd, maar onze cultuur projecteert nog steeds bepaalde ideeën op mij over wat het betekent om een vrouw te zijn. We hebben die barrière nog niet doorbroken. Ik voel me niet volledig gezien als mens. Ik leef binnen de beperkingen van een concept van wat het is om een vrouw te zijn, en ik ben niet vrij, jij bent niet vrij. We zijn nog niet vrij.”

Marie Claire: Welke stappen kunnen we nemen om meer als mens gezien te worden, en minder binnen het idee van ‘vrouw’?

AM: “Stop met ons te definiëren binnen een construct dat ons niet als volledig mens ziet. Ik ben niet anders dan een man, dus stop met me te definiëren volgens het ouderwetse idee van wat het betekent om vrouw te zijn.”

Marie Claire: Dit evenement is op veel manieren een demonstratie van dat idee. Hoe denk je dat L’Oréal Paris Le Défilé aansluit bij jouw eigen waarden rond vrouwenemancipatie en inclusiviteit?

AM: “Ik hou van de diversiteit. Ik waardeer de kans om als 66-jarige vrouw een leven te leiden dat verder gaat dan de beperkte ideeën over hoe ik zou moeten leven. Ik mag sterk en sexy zijn, meedoen en relevant blijven. Ze willen ons graag doen geloven dat we niet meer relevant zijn, al vanaf ons veertigste. Ik heb een geweldige band met jongere mensen; zij willen niet hetzelfde moeten doorstaan als wij. Ze zien wat er komen gaat en willen niet dezelfde strijd voeren, dus we werken samen als partners.”

Marie Claire: De ‘sisterhood’ werkt dus echt in twee richtingen…

AM: “Ja, daar draait het om: elkaar steunen, voor elkaar opkomen en beseffen dat we elkaar moeten ondersteunen en liefhebben, en elkaar omhoog moeten helpen.”

andie-macdowell-eva-longoria-loreal-paris

L’Oréal Paris

Marie Claire: Hoe belangrijk is het dat vrouwen elkaar steunen in de entertainment- en mode- en schoonheidsindustrie?

AM: “We hebben de kans om ons volledig als mens te ontwikkelen en ons niet te laten beperken door vooroordelen over wat het betekent om vrouw te zijn. Wij hebben een stem, terwijl zoveel vrouwen dat niet hebben, dus we moeten het voor hen doen.”

Lees ook: Fashion week: hoeveel kosten modeshows gemiddeld?

Lisa Aelvoet De artikels van >

Koestert een gezonde obsessie voor de TikTok-video's van Nara Smith, verse bloemen en Belgische chocolade. Parijs is haar tweede thuis en alles Frans - van mode tot wijn - laat haar hart sneller slaan. Op zaterdagochtend vind je haar in een veel te lange rij bij de laatste nieuwe bakker, snakkend naar een kop koffie. Als ze niet lijkt te luisteren, plant ze waarschijnlijk in haar hoofd alweer haar volgende reis – want het Belgische weer is nu eenmaal altijd een goed excuus om te vertrekken.