Door even de stofsamenstelling van de kleding in je kast te bekijken zal je al snel merken dat de meeste kledingstukken niet uit één enkele stof zijn vervaardigd. Vaak zijn kledingstukken het resultaat van een blend van twee of meerdere stoffen. Dat is zo bij fast fashion merken, maar ook bij de meer high-end namen en zelfs bij uiterst duurzame merken. Er is op zich ook niets mis met blends. Het combineren van verschillende stoffen kan de look en feel van een stuk net verbeteren.
Toch kan je je ook laten vangen door bepaalde blends. Om kosten te drukken durven sommige merken kwalitatieve stoffen te mengen met minder kwalitatieve stoffen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een stuk koopt met een catchy woord op het label als ‘wolblend’, ‘katoenblend’ of ‘linnenblend’ terwijl het hier eigenlijk gaat om een mengeling van een kwalitatieve stof met een minder kwalitatieve stof, vaak met een synthetische vezel, zoals polyester.
Wat is polyester?
Polyester behoort tot de verzameling van stoffen met een synthetische vezel. Dit betekent zo veel als dat de stof op een kunstmatige manier tot stand kwam en dus geen natuurlijke grondstof bevat zoals dat bij katoen, zijde of wol wel het geval is. Synthetische stoffen zijn het gevolg van een productieproces op basis van aardolie en chemicaliën. Je kan dus stellen dat dit soort stoffen uit een soort plastic zijn gemaakt. Naast polyester zijn ook elastaan, nylon, acryl en fleece voorbeelden van synthetische stoffen.
Polyester wordt gemaakt uit een combinatie van aardolie, aardgas en verschillende chemicaliën. Deze stoffen worden op hoge temperatuur verwarmt waardoor er een stroperige massa ontstaat. Van deze massa worden draden gemaakt die versneden worden tot kleine stukken, de vezels.
3 redenen om polyester te vermijden
1. Het schaadt de natuur
Dit is meteen de belangrijkste reden om polyester te vermijden. Aangezien de stof geen natuurlijke vezel bevat en dus gemaakt is uit plastic is hij bijzonder schadelijk voor de natuur. De stof is niet biologisch afbreekbaar. Als kleding met polyestervezels op de afvalberg terechtkomt duurt het eeuwen voor de stof vanzelf wordt afgebroken.
Tijdens het afbraakproces van polyester komen dan ook nog eens microplastics vrij. Die dringen in de bodem en het grondwater en schaden de natuur, dieren en mensen in de omgeving. Dit gebeurt niet alleen als de stof op een afvalberg terechtkomt, maar ook elke keer wanneer je een item uit polyester in de wasmachine wast.
2. Je zweet er meer in
Polyester is niet alleen een onaangename stof voor het milieu, maar ook voor jezelf. Synthetische stoffen werken namelijk isolerend. Dat betekent dat ze zweet niet makkelijk opnemen, noch afvoeren waardoor je sneller en meer gaat zweten. Een stof met een natuurlijke vezel, zoals katoen, absorbeert vocht veel makkelijker waardoor je sneller afkoelt op warme dagen.
3. Het wordt snel statisch
Bij droge lucht kan polyester statisch worden. Door de wrijving worden deeltje in de stof dan elektrisch geladen. Concreet zorgt dat ervoor dat je het gevoel krijgt dat de kleding aan je lichaam plakt. Dit is niet alleen ongemakkelijk, het zorgt er ook voor dat je kleding minder flaterend valt. Daarnaast trekt het statisch karakter van de stof makkelijker haar en stofdeeltjes aan die aan je kleding blijven kleven. Hierdoor ziet je kleding er dan ook sneller vuil uit.