Iris Apfel kennen we als de stijlvolle hoogbejaarde vrouw die onder andere voor negen verschillende Amerikaanse presidenten het interieur van het Witte Huis onder handen nam. Ze was al in de tachtig toen ze ontdekt werd als stijlicoon in 2005 en dat leverde haar geen windeieren op. De voorbije tien jaar bracht ze onder andere een make-uplijn uit in samenwerking met M.A.C., er verscheen een documentaire over haar leven, ze ontwierp sieraden op het Home Shopping Network en een kledingcollectie bij Macy’s.
Lees ook: Maak kennis met Chanel 22, dé nieuwe handtas van het seizoen.
Iris Apfel x H&M
Om haar honderdste verjaardag te vieren, komt ze nu met een grootste samenwerking met H&M. De Iris Apfel x H&M-collectie zal een uitgebreid assortiment bevatten voor iedereen. Van kleding tot accessoires – allemaal in Iris’ kenmerkende excentrieke stijl. De belangrijkste stukken in de collectie zijn kleurrijke coördinerende sets, pakken met bloemen, jurken met ruches en felle prints. Met een mix van texturen, interessante snitten en patronen. Als aanvulling op de kledinglijn is er ook een sieraden- en accessoirelijn. Geïnspireerd door Iris’ gelaagde look en haar voorliefde voor chunky statement items, zijn de accessoires gebaseerd op vele thema’s waaronder planten, dieren en schatten uit een andere wereld.
De volledige collectie wordt op 31 maart 2022 gelanceerd op de website en in Antwerpen en Brussel (Elsene). Bekijk hieronder alvast de beelden.
10 vragen aan Iris Apfel
1. Wat zijn de drie gebeurtenissen van de afgelopen 99 jaar die de meeste impact hebben gehad op uw bestaan, en waarom?
“De Tweede Wereldoorlog, omdat het veel van mijn dierbaren en zelfs een paar vrienden heeft weggenomen. Dan de komst van de telefoon (en later de technologie die er nu is). Die heeft ons leven veranderd, maar heeft ook een rampzalig effect op menselijke relaties. En tot slot, de situatie waarin we nu leven, vol beperkingen. Het is jammer dat alles geleidelijk gepolitiseerd is.”
2. Veel jonge mensen volgen u. Wat is uw mening over Generatie Z?
“Het doet me verdriet dat ze van zoveel echte (ambachtelijke) schoonheid worden beroofd. De meesten zijn niet nieuwsgierig en hebben weinig verbeeldingskracht, of benutten die in elk geval niet volledig. En ze krijgen een abnormale hoeveelheid voorverpakte informatie voorgeschoteld.”
3. Wat is de meest effectieve overwinning voor vrouwen geweest?
“Het doorbreken van het glazen plafond, denk ik.”
4. En welk terrein moet er nog veroverd worden?
“Ik ben geen feminist en ik kan geen voorspellingen doen. Maar ik denk dat vrouwen niet zouden moeten vechten, in letterlijke zin.”
5. Waarom komt er in Amerika maar geen vrouwelijke president?
“Ik begrijp de ophef niet. Kwalificaties zijn onafhankelijk van sekse. Of misschien is het dat blanke mannen hun baan niet willen verliezen?”
6. Je bent 68 jaar getrouwd geweest. Wat kan je als koppel beter niet doen?
“Probeer de ander niet te veranderen; je voelde je tenslotte ooit aangetrokken tot het origineel. In 68 jaar hadden wij maar twee explosies, allebei in Les Puces de Saint-Ouen, de Parijse vlooienmarkt. Het ging over mijn aankopen: een vintage jurk, ook goedgekeurd door modejournalist Eugenia Sheppard en een set theaterpanelen uit de achttiende eeuw.”
7. Waar wordt je originaliteit door gevoed?
“Ik ben nooit geïnteresseerd geweest in bevestiging, wilde alleen mezelf plezieren. Er zijn twee uitzonderingen op de regel: mijn moeder en mijn man. Om niet meegezogen te worden in de massa, adviseer ik om je niks aan te trekken van sociale druk.”
8. Wat is het tegenovergestelde van maximalistisch?
“Inspiratieloos. Bij mij begint een look altijd relatief saai, maar komen de accessoires op me af en is het mijn plicht om naar ze te luisteren.”
9. Wat is het meest roekeloze dat je ooit heeft gedaan?
“Ik studeerde aan de Universiteit van Wisconsin en moest het proefschrift Jazz as American Folk Art schrijven. Er mistte nog iets en de bibliotheek had ook niets. Toen nodigde de grote Duke Ellington, die ik daar had ontmoet, me uit voor een concert in Chicago. Ik ben ’s nachts door een raam geklommen, heb een trein genomen en heb bij het optreden al het materiaal verzameld dat ik nodig had. Die muzikanten hebben zich als nette heren gedragen.”
10. De laatste vraag in deze reeks mag je aan jezelf stellen. Wat zou je nog van jezelf willen weten?
“Hoeveel geluk heb je gehad, om in zulke opwindende levensprojecten terecht te komen, en lang te leven om ze te kunnen navertellen?!”