7 tips voor een succesvolle dag telewerken
© Fosbury & Sons

7 tips voor een succesvolle dag telewerken

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

Telewerken is weer de norm geworden. Voor sommigen is het altijd de norm geweest en kan de concentratie hierdoor wel eens ver te zoeken zijn. Gelukkig weten wij, en Michael Sels, hoofddiëtist UZA, enkele tips om jou te helpen het beste uit een dag thuiswerken te halen. 

/

Dag in dag uit je focus behouden, kan best een uitdaging zijn. Nu we weer thuis moeten werken, zijn er vele afleidingen die onze werkplek omringen. Maar wist je dat je onder andere aan de hand van voeding je concentratie een stevige boost kan geven?

  1. Om je werkdag zo goed mogelijk vol te houden, eet je beter niet aan je werkplek. Probeer activeiten, zoals werk en eten, in ruimte te scheiden. Dit natuurlijk alleen wanneer je omgeving het toelaat.
  2. Nood aan een snelle boost? Koffie en cafeïne kunnen zeker helpen om alert te blijven, maar pas op. Als je elke dag koffie drinkt, gaat je lichaam hier aan wennen en verdwijnt het caffeïne-effect.
  3. Zoete snacks, dranken met veel suiker en producten gemaakt van wit meel zijn voorbeelden van voeding die snelle suikers bevatten. Snelle suikers geven je een sterke piek in energie en dus ook in concentratie. Echter, pas op! Wanneer deze suiker verteerd zijn, riskeer je overvallen te worden door een grote dip. Snelle suikers geven je namelijk maar gedurende een korte tijd het gevoel van veel energie.
  4. Wil je aan energie voor een langere termijn winnen, kies dan voor groenten en fruit. In tegenstelling tot voeding met snelle suikers bevat deze voeding trage koolhydraten. Trage koolhydraten gaan je lang verzadigen en geven je voldoende energie om de hele dag geconcetreerd door te komen.
  5. Voor je psychologische en fysieke gezondheid raden we je aan om tijdens de pauzes even buiten te komen of op zijn minst van ruimte te wisselen. Eet buiten op een bankje, maak een wandeling in je buurt, geniet van de buitenlucht en vang zoveel mogelijk vitaminen D op. Zo is je hoofd gegarandeerd fris en fruitig om je namiddag aan te vatten.
  6. Zorg ervoor dat je pauzes inplant. Wanneer je van thuis uit werk, riskeer je sneller om door te werken en niet voldoende te pauzeren. Het is anders wel heel noodzakelijk dat je af en toe je hoofd leegmaakt als je de dag productief wilt doorkomen. Voor sommigen lijkt dit heel contradictorisch maar een goed evenwicht tussen werk en pauzes maakt je productiever dan wanneer je geen pauzes inplant.
  7. Spreek af met iemand buiten je gezin. We mogen nog steeds vier mensen uitnodigen in huis, doe dit ook. Ga eens wandelen met je knuffelcontact en praat. Zonder je niet af. Het kan deugd doen om af en toe eens met iemand anders dan je partner en kinderen te praten. Afspreken na je werk uren kan helpen om je werkuren duidelijk af te bakenen en niet elke avond door te werken.

Lees meer Marie Claire op: Jezelf immuun eten tegen corona, een mythe of een mogelijkheid?, Waarom je dringend eens moet telewerken op locatie en Onze tips voor de mooiste boswandelingen in België.

Tags: Concentratie, Telewerken, Tips van de experten.