7 x doen in oktober
©

7 x doen in oktober

Leestijd: 2 min

Nog een paar blanco plekjes in je agenda deze maand? Onze cultuurjournalist Etienne weet wat gedaan. Zijn acht tips voor een culturele maand. 

90 jaar Marilyn

marilyn monroe

Marilyn Monroe, Hollywood 1953 © Alfred Eisenstädt, The Life Picture, Collection/Getty Images.

Haar grote filmdoorbraak realiseerde ze met Gentlemen Prefer Blondes, maar Marilyn deed vooral het hart van ontelbaar veel mannen sneller slaan, waaronder dat van president Kennedy. Zelfs nu, meer dan vijftig jaar na haar dood, blijft ze intrigeren.

De beeldschone, als Norma Jeane Baker geboren Marilyn Monroe, kende een stormachtig leven met hoogtepunten en forse tegenslagen. Op 1 juni van dit jaar zou ze negentig geworden zijn, maar door haar plotse dood aan een overdosis slaappillen blijft ze eeuwig zesendertig. In De Nieuwe Kerk in Amsterdam getuigen ruim 140 persoonlijke bezittingen van Marilyns veelzijdige, bewogen leven en haar vastbeslotenheid om carrière te maken. Zo kan ze beschouwd worden als een pionier voor vrouwenrechten in de jaren vijftig want zij wist al de vinger te leggen op een nog steeds actueel probleem: de rechten van werkende vrouwen, specifiek actrices uit Hollywood. Onder de persoonlijke objecten kan je ook de legendarische witte jurk bewonderen die ze droeg in de film The Seven Year Itch uit 1955, ontworpen door William Travilla.

90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw, De Nieuwe Kerk in Amsterdam, tem 5/2.

Yto Barrada

Yto Barrada

Untitled © Yto Barrada 2016.

Binnen het stadsbrede project Utopia presenteert M het poëtische werk van Yto Barrada (°1971, Parijs) dat spel, geschiedenis, politiek, toerisme, etnografie en consumptiemaatschappij met elkaar verbindt. De bijzondere context van Tanger, waar ze opgroeide, beïnvloedt haar werk in ruime mate. De stad aan de straat van Gibraltar is een populaire plek voor toeristen, maar tevens de plaats van waaruit Marokkanen het geluk in Europa gaan zoeken. Een terugkerend thema in haar foto’s, films en installaties is het onderzoek naar de identiteit van Marokko en naar de materiële geschiedenis en visuele cultuur van haar thuisstad. M brengt een overzicht van recent werk samen met haar laatste film en een nieuwe installatie.

Yto Barrada, M-Museum Leuven, tot 17/1. 

Theater op de middag 

met argumenten kan je iedereen overtuigen

Met argumenten kan je iedereen overtuigen/Lazarus © Raymond Mallentjer.

Geef toe, het is eens wat anders dan je krant lezen op de middag of je vrije tijd in het park doorbrengen. Vanaf begin oktober kan je op dinsdagmiddag in het Paleis voor Schone Kunsten terecht voor theater dat niet alleen ontroert, maar ook je blik op de realiteit verdiept. Op het programma staan acht ijzersterke toneelstukken over thema’s als migratie, generatieconflicten, identiteit, geloof, filosofie, politiek en wetenschap. Zo staan Koen de Graeve en Günther Lesage (zie foto) met getrokken degens en een strijdige visie over geloof tegenover elkaar op de planken en keren Stefaan Van Brabandt en Bruno Vanden Broecke terug naar de tijd van Socrates. Om maar twee voorstellingen te noemen.

Theater Op de Middag, Bozar in Brussel, tot 14/3.

Homeless Movies

Beeldend kunstenaar Jasper Rigole schuimt al jaren rommelmarkten, garageverkopen en tweedehandszaken af op zoek naar home movies die hij analyseert, catalogiseert en digitaliseert. “Op die manier bouw ik aan een archief van andermans herinneringen.”

Homeless Movies, Huis van Alijn in Gent, tot 15/1.

In the Spotlight

Om haar dertigste verjaardag te vieren, zet Autoworld een twintigtal emblematische voertuigen in de kijker. Tegelijk met de expo wordt een nieuwe interactieve ruimte in gebruik genomen, een soort collectief geheugen van al wat er gaande is en was in de autowereld.

In the Spotlight, Autoworld in Brussel, tot 23/10.

De Marck #hoe het was

De rustgevende en prachtige Noorderkempen nodigen uit tot ontdekken. In de schaduw van het Hoogstraatse Begijnhof kan je op eeuwenoude kaarten en natuurfoto’s bekijken hoe het vroeger was. En sidderen bij legendes en straffe verhalen uit de oude doos.

De Marck #hoe het was, Stedelijk Museum van Hoogstraten, tot 23/12.

Franciska Bosmans De artikels van >

Tags: Amsterdam, Autoworld, Bozar, Brussel, Cultuur, De Marck #hoe het was, De Nieuwe Kerk, Gent, Homeless movies, Huis van alijn, In the spotlight, Marilyn monroe, Park van Beervelde, Stedelijk museum hoogstraten, Theater op de middag, Tuindagen, Yto Barrada.