De 6 meest geslaagde girlpower momenten op het filmfestival van Cannes
©

De 6 meest geslaagde girlpower momenten op het filmfestival van Cannes

Leestijd: 2 min

Het filmfestival van Cannes had wel een heel bijzondere taak dit jaar, naast het uitreiken van felbegeerde filmprijzen. Het festival moest zich namelijk zien los te maken van de Weinstein-affaire en zijn image in de nasleep van de #MeToo-beweging weten te herstellen. Geen eenvoudige opdracht, maar er werden enkele noemenswaardige pogingen gedaan. We lijsten ze met veel plezier voor je op:

#1. De vrouwelijke nominaties

Beginnend bij de nominaties: dit jaar waren er drie vrouwelijke regisseuses (van 21 deelnemers). Twee van hen keerden huiswaarts met een prijs. Een sterk gemiddelde, dus. De Juryprijs ging naar Libanese Nadine Lebaki. Haar film-Capharnaüm brengt het verhaal van een straatjongen die zich ontfermt over een baby van een vluchtelinge uit Ethiopië. Lebaki is hiermee tevens ook de eerste Arabische vrouw die wint in Cannes. De prijs voor beste scenario ging naar Alba Rohrwachter met haar film Lazarro Felice. Eerder werd zij al getipt als mogelijke winnaar voor de Gouden Palm, maar helaas. “Een gemiste kans om eindelijk nog eens de Gouden Palm aan een vrouw te geven”, kopt De Standaard.

#2. De jury

Ook qua juryselectie leerden de organisatoren van Cannes uit de voorbije jaren. Na protest van ex-jurylid Jessica Chastain over een te mannelijk panel, werd Cate Blanchett dit jaar aangeduid als voorzitster. Zij liet zich op haar beurt omringen door een fifty fifty vrouwelijke/mannelijke entourage van juryleden. Kristen Stewart, Léa Seydoux en de Belgisch-Burundese Zangeres Khadja Nin veroverden een juryzitje.

#3. De optocht

Blanchett hield overigens nog een overtuigende speech over gendergelijkheid en paradeerde symbolisch met 82 vrouwen over de rode loper, verwijzend naar de amper 82 films met vrouwelijke regie in de 71 jaar lange traditie van het filmfestival.

Lees meer op de volgende pagina >>>

/

#4. Kristen Stewart blootvoets

Kristen Stewart lapte enkele – volgens haar archaïsche – kledingregels van het filmfestival aan haar laars (of liever: hak). Halverwege de rode loper besloot de Amerikaanse actrice om zich van haar Louboutins te ontdoen en blootvoets het theather binnen te wandelen. Dit in tegenspraak met de aangewezen dresscode, die stelt dat vrouwen niet op plat schoeisel noch blootvoets de filmpremières mogen betreden. “Ik vind dat je dat tegenwoordig niet meer kunt eisen, maar de regel blijft bestaan. Als je mannen niet verplicht om een jurk en hoge hakken te dragen, dan kun je van mij niet hetzelfde vragen.”, aldus Stewart. Klare taal.

#5. Girl

Verder is de film Girl zeker een plaats waard in de girlpower rubriek van Cannes. Girl gaat over de 15-jarige transgender Lara die vrouw en ballerina wil worden, en liefst zo snel mogelijk. Girl werd maar liefst driemaal in de bloemetjes gezet: voor de Camera D’Or (beste debuut), de Queer Palm (beste  film met LGBT-thema) en de Fipresci (pers)prijs, die onze piepjonge (16 jaar!) Belgische hoofdrolspeler Victor Polster in ontvangst mocht nemen.

#6. Asia Argento

Ook in de slotceremonie van het filmfestival werd de Weinstein affaire tragisch herdacht. De Italiaanse actrice, scenariste én Weinstein-slachtoffer Asia Argento kroop op het podium waar ze haar statement maakte:

‘In 1997 werd ik door Harvey Weinstein verkracht in Cannes. Ik was 21. Dit festival was zijn jachtterrein. Ik wil een voorspelling maken: Harvey Weinstein zal hier nooit meer welkom zijn. Hij zal leven in schande, uitgespuwd door de filmgemeenschap die hem ooit omhelsde en zijn misdaden bedekte. Zelfs vannacht zitten er tussen jullie mensen die ter verantwoording moeten worden geroepen voor hun gedrag tegen vrouwen, gedrag dat niet thuishoort in deze industrie en in geen enkele. We gaan jullie hier niet langer mee laten wegkomen.’

https://www.youtube.com/watch?v=ZdE4Cs9tgBQ

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Cannes, Filmfestival Cannes, Women, Women's empowerment.