Nieuw-Zeeland keurt betaald verlof voor miskraam goed
Nieuw-Zeeland staat gekend om zijn progressieve wetten. Enkele maanden geleden waren zij nog het eerste land dat gratis menstruatieproducten aanbood in scholen. Ook deze maand verbaasden ze de wereld. Het Nieuw-Zeelandse parlement keurde een wet goed die koppels het recht geeft op drie dagen betaald verlof na een miskraam. Werknemers hadden al lang het recht op betaald verlof na een doodgeboorte, dat is wanneer een zwangerschap na twintig weken of langer wordt afgebroken.De nieuwe wet gaat echter verder dan dat.
Dankzij het goedgekeurde wetsvoorstel hebben koppels in Nieuw-Zeeland voortaan recht op drie dagen doorbetaald verlof bij elke voortijdig afgebroken zwangerschap. Ongeacht de duur van de zwangerschap. De regeling geldt niet voor abortussen.
“Hoewel we een van de eerste zijn, hoop ik dat we niet een van de laatste zijn”, zei de sociaaldemocratische volksvertegenwoordiger Ginny Andersen. “Ik hoop dat andere landen ook werk gaan maken van wetgeving voor een barmhartig en eerlijk verlofstelsel.”
Final reading of my Bereavement Leave for Miscarriage Bill. This is a Bill about workers’ rights and fairness. I hope it gives people time to grieve and promotes greater openness about miscarriage. We should not be fearful of our bodies. pic.twitter.com/dwUWINVjLm
— Ginny Andersen (@ginnyandersen) March 24, 2021
Hoe zit het in België? Bij ons hebben werknemers pas recht op moederschapsrust en een bijhorende uitkering na een miskraam of doodgeboorte vanaf 180 dagen (ongeveer 25 weken) zwangerschap. De partner heeft dan recht op omstandigheidsverlof voor de geboorte en het overlijden. Verlies je als werknemer je kind voor die 180 dagen, dan heeft niemand recht op verlof of op een sociale tegemoetkoming.
Miskramen en doodgeboorten zijn overal ter wereld nog steeds een taboe. Koppels praten er niet over want zij vinden dit te moeilijk of schamen zich. Toch loopt 1 op de 10 vastgestelde zwangerschappen wereldwijd uit op een miskraam of doodgeboorte, dat zeg een rapport gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet. Bovendien hebben zwarte vrouwen tot 43 procent meer risico op een miskraam dan andere groepen uit de samenleving. Elke minuut gaan er zo’n 44 zwangerschappen verloren, en toch worden ze vaak stilgezwegen. De auteurs hameren dan ook op meer (psychologische) steun voor vrouwen die een miskraam ondergaan: “Tal van vrouwen klagen over een gebrek aan empathie na een miskraam: sommigen krijgen geen enkele uitleg, en de enige raad die men hen geeft, is opnieuw proberen”, zegt professor Siobhan Quenby van de universiteit van Warwick.
#DressedByAntwerp: Lady Gaga steunt Antwerpse modestudente
Het is niet elke dag dat je een wereldster als Lady Gaga jouw creatie ziet dragen. Het overkwam Florentina Leitner deze maand, die als masterstudent in juni afstudeerde aan de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.
Dressed By Antwerp is een campagne die in 2019 voor het eerst van start ging. Beroemde fans van de Antwerpse mode kiezen hun favoriete creaties en delen hun liefde voor het kledingstuk met hun gevolg. Eerder poseerden Tom Smith, zanger van Editors, en olympisch kampioene Elodie Ouedraogo, al voor deze campagne. Vorig jaar ging de Stad Antwerpen op zoek naar een nieuwe modefan. Dat werd niemand minder dan Lady Gaga.
Het is geen geheel willekeurige keuze om Lady Gage het gezicht van de #DressedByAntwerp-campagne te maken. De wereldster droeg al verschillende keren outfits van jong Antwerps talent. De styliste van Lady Gaga, Tom Eerebout is zelf van Belgische bodem. Het contact was dus snel gelegd. Tom selecteerde vervolgens uit de ontwerpen van negen masterstudenten dat van Florentina. Het eindresultaat kan je hieronder bekijken:
Dit bericht bekijken op Instagram
HIV vaccin eindelijk op komst
We lezen tegenwoordig alleen nog maar over het vaccin tegen corona. Maar wetenschappers zijn ondertussen nog steeds bezig met het vechten tegen andere ziektes zoals HIV. Meer dan 38 miljoen mensen wereldwijd worden getroffen door het virus. Toch bestaat er nog steeds geen succesvol vaccin tegen de ziekte. De voornaamste reden hiervoor is dat het virus zich snel weet aan te passen en muteren waardoor een vaccin al snel achterhaald is. Daar lijkt nu eindelijk verandering in te komen.
Een nieuwe benadering tot het vaccin toonde in een recent onderzoek zeer positieve resultaten. Het samengestelde vaccin kon de juiste immuuncellen bereiken en zou zo een belangrijke eerste stap kunnen worden in de strijd tegen het HIV-virus en andere virale ziektes.
Het vaccin hoort na injectie enkele unieke immuuncellen aan te maken die antistoffen verspreiden tegen het snel muterende virus. De studie waarin het vaccin getest werd op personen toont dat in 97 procent van de gevallen het nodige effect optrad.
NASA’s ‘Ingenuity’ helikopter is het eerste luchtschip in de geschiedenis op Mars
Voor het eerst in de geschiedenis heeft er een drone op een andere planeet dan de aarde gevlogen. De eerste testvlucht van de ‘Ingenuity’, zo heet de mini-droe die midden februari op Mars is geland, is succesvol verlopen. Dat was te zien via een livestream van NASA eerder deze maand. De komende dagen en weken volgen er nog meer vluchten, die ongetwijfeld heel wat impressionant beeldmateriaal zullen verzorgen.
De geslaagde testvlucht is een historisch moment, want dat betekent dat er voor het eerst ooit een onbemand toestel heeft gevlogen op een ander planeet dan de aarde.
Dit bericht bekijken op Instagram
Mini-organen kunnen dierenproeven overbodig maken
Dierenproeven, het moet gedaan zijn. Gelukkig zijn heel wat wetenschappers en bedrijven op zoek naar manieren om dierenproeven tegen te gaan. Een samenwerking tussen onderzoekers van de Nederlandse universiteit Wageningen en Unilever zouden erin geslaagd zijn een manier te vinden om dierenproeven voor toxicologisch onderzoek overbodig te maken. Samen ontwikkelden ze heel kleine, 3D organen die ze in een laboratoriumomgeving kunnen gebruiken.
Deze mini-organen, die net zoals mensen een soort van bloedige vloeistof rijk aan voedingsstoffen bevatten, worden verwacht om specifieke soorten aan dierenproeven te vervangen. Vooral voor het onderzoeken van effecten door chemicaliën, medicijnen en voedingsstoffen op het menselijke lichaam.
Lees meer Marie Claire op: Hier tik je in België een vintage designertas op de kop, Brusselse kunstfestival Different Strokes staat in het teken van vrouwelijke artiesten en The REDress Project: mode met een politieke statement.