The REDress Project: mode met een politieke statement
© Christine Rondeau

The REDress Project: mode met een politieke statement

Door Esther Marneffe
Leestijd: 1 min

Rode jurken zijn een symbool voor vermiste en vermoorde inheemse vrouwen geworden. Dit komt door het kunstproject van Jaime Black. De Finse artieste hangt felrode jurken op aan de takken van bomen doorheen Amerika en Canada. Met haar project hoopt ze een stem te geven aan vrouwen die hun verhaal niet meer kunnen doen.  

/

Een tiental rode jurken hangen momenteel voor het stadhuis in Brits-Columbia in Canada. De felrode kleuren trekken de aandacht van voorbijgangers en vormen een opmerkelijk contrast met de groene tinten die de lente voortbrengt. Het kunstproject van Jaime Black, genaamd the REDress Project, trok al heel wat aandacht sinds het van start ging in 2010. Het is niet zomaar een kunst project, het maakt een politieke statement en zet je aan het denken.

Het project wilt een visuele herinnering zijn aan vrouwen die er niet meer zijn. Het is een esthetische reactie op het overmatige geweld tegen inheemse vrouwen in Amerika en Canada. Er zijn duizenden vermoorde of vermiste Aboriginal vrouwen, waar geen spoor van is.

“Met de installatie hoop ik de aandacht te vestigen op de gendergerelateerd en raciaal geweld tegen Aboriginal vrouwen en bewustzijn te creëren door hun afwezigheid te markeren”, laat de artieste weten.

/

Inspiratie The REDress Project

Inspiratie voor het project kreeg Black tijdens een protest van lokale vrouwen in Colombia. “Het waren allemaal vrouwen die vermiste familieleden hadden, zonder ook maar iets te weten. Er waren misschien 40 vrouwen in rode jurken. Één vrouw in een rode jurk klom boven op een standbeeld in het midden van het plein en riep: ‘Waar zijn ze?’ Ik dacht: deze energie moet ik overbrengen.”

Jaime Black is een Finse- Anishinaabe kunstenares. Haar kunst draait rond herinnering, identiteit, weerstand en plaatsen. Wanneer ze ergens nieuw komt, gaat ze op zoek naar de verhalen, kennis en geschiedenis van de plaats. Deze verweeft ze dan met haar eigen visie om zo tot een kunstwerk te komen.

/

De jurken reizen doorheen Canada en Amerika om overal aandacht naar het probleem te trekken. Momenteel hangen de jurken in Bris-Columbia in Canada. Er is ook een permanente tentoonstelling van het project in het Canadese mensenrechten museum.

In onderstaande video hangen de rode jurken uitgestald voor een Museum in Washington in Amerika.

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Vroegtijdige menopauze treft 5% van de vrouwen: loop jij ook risico?#Kijknietweg van grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en sportsectorKunstenaressen zijn amper zichtbaar in het kunstlandschap: 5 vrouwen aan het woord

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Geweld tegen vrouwen, Jaime Black, Rode jurken, The REDress Project.