5 verrassende Thaise recepten van sterrenchef Dokkoon Kapueak
© Kris Jacobs

5 verrassende Thaise recepten van sterrenchef Dokkoon Kapueak

Door Hannah Gellens
Leestijd: 3 min

Chef Dokkoon Kapueak sleepte met haar restaurant Boo Raan in Knokke een Michelinster in de wacht. Ze creëert Thaise smaken op hun meest pure, authentieke manier. Maar eigenlijk gelooft ze dat iedereen lekker Thais kan koken met de goede ingrediënten en op de juiste manier klaargemaakt. Hier zijn vijf recepten uit haar kookboek waarin ze toont hoe het moet.

/

Kay yang

De oorsprong van dit gerecht ligt in het noordoosten van Thailand, vlak bij de grens met Laos. Intussen is kay yang geliefd in het hele land en vind je het vaak als streetfood bij de lokale eetkraampjes die op markten of langs de weg staan.

Kris Jacobs

Ingrediënten (2 personen):

  • 4 eetlepels lichte sojasaus
  • 12 eetlepels kokosmelk
  • 2 theelepels palmsuiker
  • 5 teentjes knoflook, geplet
  • 1 eetlepel zwarte peper, gekneusd
  • 8 korianderwortels of 16 koriandersteeltjes
  • 1 kip

Bereiding:

Meng de sojasaus me de kokosmelk en de palmsuiker. Voeg er de geplette gepelde knoflook en gekneusde peper bij. Snipper de korianderwortels of –steeltjes fijn en roer ze door de marinade.

Snijd de kip op de borst open, zodat je ze helemaal plat kunt duwen. Strijk de hele kip in met de marinade en laat 2 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 220°C (op de barbecue kan ook). Leg de kip op een rooster boven een ovenschaal en duw ze goed plat. Bak de kip 25 minuten. Lepel wat van het braadvocht (en eventueel de rest van de marinade) over de kip. Verlaag de temperatuur van de oven tot 180°C en laat nog eens 20 minuten bakken.

Prik met een satéstokje in het dikste deel van de kip om de gaarheid te controleren. Als het vocht dat eruit komt doorzichtig is, is de kip gaar.

Haal de kip uit de oven en laat ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

/

Pla nung see ieuw

Kris Jacobs

Ingrediënten (2 personen):

  • 50 g verse gember
  • 30 g witte uit
  • 30 g shiitakes
  • ¼ puntpaprika
  • 2 fijne jonge stengels soepselderij
  • 1 teentje knoflook
  • 300 g kabeljauwfilet met vel
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • peper

Voor de saus:

  • 6 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels oestersaus
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 4 eetlepels visfond
  • peper

Bereiding:

Schil de gember en snijd hem in fijne julienne. Pel de ui en snijd hem in dunne ringen, de shiitakes in stukjes en de puntpaprika in fijne reepjes (julienne). Snipper de soepselderij.

Meng voor de saus de sojasaus met de oestersaus, de sesamolie en de visfond. Kruid met peper.

Snipper de knoflook en leg hem in een kom. Leg de vis op e knoflook en lepel er de saus over. Verdeel de groenten over de vis. Zet de kom in een stoommandje en dek af met een deksel. Stoom de vis in 10 tot 12 minuten gaar.

Tip: Je kunt de vis ook bereiden in een stoomoven of hem in bakpapier tot papillot vouwen en 15 minuten in de oven laten garen op 180°C.

/

Kaw poth tod

Dit is een excellente vegetarische streetfoodsnack.

Kris Jacobs

Ingrediënten (4 personen):

  • 3 eetlepels tempurabloem
  • 1 eetlepel tapiocabloem
  • 1 ei
  • 3 eetlepels water
  • peper
  • zout
  • 120 g maïs uit blik (of de korrels van 2 verse maïskolven)
  • olie om te frituren

Bereiding:

Meng de tempurabloem met tapiocabloem, het ei en het water, maar zorg ervoor dat het papje niet te dik wordt. Kruid met peper en zout. Roer er de maïskorrels door.

Verwarm olie in een grote pan of friteuse. Neem een grote lepel van het mengsel en laat het voorzichtig in de hele olie glijden. Bak niet te veel cakejes in één keer. Laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer de cakejes met een zoetzure dip.

Tip: voeg eventueel een lepel chilipasta aan het maïsmengsel toe voor wat extra pit.

/

Neu horapa

Kris Jacobs

Ingrediënten (1 tot 2 personen):

  • 200 g biefstuk (kogelbiefstuk)
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • zwarte peper
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 10 reepjes rode puntpaprika
  • een handvol Thais basilicum

Bereiding:

Snijd de biefstuk in plakjes van 4 x 6 centimeter en een halve centimeter dik.

Pel en plet de knoflook. Verhit de olie en bak de knoflook 10 seconden. Let op dat die niet verbrandt. Zet het vuur hoger en schroei het vlees dicht. Kruid met peper, oestersaus en sojasaus.

Doe de puntpaprika in de wok, schep drie keer om en voeg er dan het Thais basilicum aan toe. Serveer meteen.

Tip: Zorg dat alle ingrediënten gesneden klaarstaan en werk snel, want het vlees heeft amper gaartijd nodig. Als je het te lang laat bakken, wordt het taai.

/

Galam plee phad nam pla

Dit is een snel en eenvoudig roerbakgerecht dat je als bijgerecht kunt eten, maar ook als lekkere lunch met wat rijst.

Kris Jacobs

Ingrediënten (4 personen):

  • ½ spitskool
  • 5 teentjes knoflook
  • ½ kleine (Thaise) chilipeper
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels vissaus
  • witte peper

Bereiding:

Snijd de spitskool in stukjes van 5 x 5 centimeter.

Lees ook: 4 recepten met miso, de Japanse smaakmaker

Pel de knoflook en stamp de tenen grof. Duw ze plat met een mes. Stamp de chilipeper grof. Fruit de knoflook en de chili in de olie. Zet het vuur hoog en doe er de spitskool bij. Roerbak 3 minuten en voeg er de vissaus aan toe. Kruid met peper. Serveer meteen.

/

Kris Jacobs – Uiteverij Lannoo

Ontdek alle heerlijke recepten van Dokkoon Kapueak in haar kookboek ‘The Thai Kitchen of Boo Raan’, nu te koop bij Uitgeverij Lannoo, € 29,99.

 

 

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Recepten, Thailand, Thais.