1. Koop niet eender wat
Het begint allemaal bij het maken van weloverwogen aankopen. Lees voor je een item koopt het label zorgvuldig om te zien of het kledingstuk machinewasbaar is of speciale zorg vereist, zoals professionele reiniging. Overweeg ook hoe goed het in je huidige garderobe past. Kies voor tijdloze stukken die veelzijdig genoeg zijn om met meerdere outfits te combineren, en investeer in kwaliteit boven kwantiteit.
2. Zorgvuldige wasroutine
Het juiste onderhoud begint bij het wassen van je kleding. Sorteer je was op kleur en materiaal om kleurdoorloop en slijtage te voorkomen. Volg de aanbevolen instructies op het waslabel en vermijd het gebruik van agressieve wasmiddelen die de vezels kunnen beschadigen. Om ook je ecologische voetafdruk te verminderen, zijn er talloze ecologische alternatieven te koop die zacht zijn voor textiel én beter voor het milieu. Shop hieronder een aantal van onze favorieten:
Was kleding binnenstebuiten om wrijving met andere kledingstukken te verminderen en gebruik nooit of te nimmer wasverzachter, tenzij je zowel je wasmachine als je kleren naar de vaantjes wil helpen.
Was ook niet te vaak. Hang kleren buiten of – in geval van rook- of etensgeuren – in een warme ruimte aan de verwarming, of ga over het stuk met een stomer. Naast ontkreuken, frist een stomer je kledij immers ook op en verwijdert het geuren door tot 99,9% van de bacteriën te doden. Wij mochten onlangs de Stand Steamer 3000 Series van Philips uitproberen, die dankzij een kantelbare geïntegreerde strijkplank en een grote spitse stoomkoker bijna kan wedijveren met professionele stomerijen. Alles samen betekent dat minder wasbeurten, wat beter voor het milieu is én beter voor je kledij. En je kan er bovendien ook meubelbekleding, gordijnen en stoffen speelgoed mee proper houden. Tip: gebruik de bijgeleverde handschoen; stoom is zeer heet leerden we.
3. Delicaat Drogen
Het drogen van kleding kan net zo belangrijk zijn als het wassen ervan. Vermijd het gebruik van een hete droger, omdat dit vezels kan doen slijten en krimpen. Hang delicate items op om ze op natuurlijke wijze te laten drogen. Voor kleding die in de droger mag, gebruik je een lagere temperatuurinstelling. Dit zal helpen om de levensduur van je kleding te verlengen en te voorkomen dat ze hun vorm en elasticiteit verliezen.
Wat je ook doet: als iets écht niet in de droger mag, doe dat dan ook niet. Wring wol en kostbaar materiaal nooit uit, maar rol het in een handdoek en dep het voorzichtig droog. Hang wol of kasjmier ook nooit hangend te drogen.
4. Slim Opbergen
Hoe je je kleding opbergt, kan een groot verschil maken. Gebruik hangers voor items zoals jurken en blouses om kreukels te voorkomen. Voor gebreide kledingstukken is het beter om ze op te vouwen en op een vlakke ondergrond te bewaren om uitrekken te voorkomen. Gebruik lades of opbergboxen om accessoires en kleinere items georganiseerd te houden en te beschermen tegen stof en schade.
Nog beter is om de Marie Kondo-methode toe te passen en van T-shirts, hemdjes en sweaters pakketjes te rollen om ze daarna naast elkaar op te bergen. Bekijk hieronder hoe je dat precies doet:
5. Repareren
Laat kleine reparaties niet liggen. Een losse knop of een losse zoom kan snel verholpen worden en voorkomen dat het probleem verergert. Heb ook oog voor slijtagepunten zoals ellebogen en knieën. Door tijdig te handelen, kan je de levensduur van je kleding aanzienlijk verlengen. Als een item wat versleten raakt, overweeg dan om het op te frissen met enkele nieuwe accessoires of een subtiele stylingtrucs. En gelukkig zijn er nog altijd voldoende kleermakers die deze euvels voor jou kunnen oplossen.
Lees ook: Boxershorts veroveren deze zomer het straatbeeld & Dankzij deze tips verkoop je meer kleding op Vinted.