Plantentuin Meise
De Plantentuin van Meise bevindt zich aan de poorten van Brussel, net waar je onze hoofdstad binnenrijdt. Met zijn 18.000 plantensoorten beschikt deze uitzonderlijke botanische tuin over een van de grootste plantencollecties ter wereld. De tuin is het hele jaar door geopend en is eigenlijk elk seizoen de moeite waard om te bezoeken. Wandel vol verwondering over het uitgestrekte historische landgoed van 92 hectare, neem een kijkje in het kasteel uit de 12e eeuw en vergeet natuurlijk het Plantenpaleis niet, een van de grootste en mooiste kassencomplexen van Europa. Na de wandeling kan je in de Orangerie bekomen met een homemade limonade of een koud biertje.
Het hele jaar door worden er evenementen georganiseerd: tentoonstellingen, rondleidingen, culinaire workshops, cursussen botanische illustratie of fotografie, enz. De instelling, die zich inzet voor het behoud van de biodiversiteit, is ook een onderzoekscentrum voor tropische en Europese plantkunde.
Wanneer? Het hele jaar door, van maandag tot zondag van 10u tot 18u.
Waar? Nieuwelaan 38, 1860 Brussel.
Prijs? 12 euro, meer info op de website.
De Japanse Tuin in Hasselt
Met zijn 2,5 hectare is deze Japanse tuin de grootste Japanse tuin van Europa. Hij dateert van 1985, toen de stad Hasselt en de Japanse stad Itami een vriendschapscharter ondertekenden waardoor ze ‘zustersteden’ werden. De tuin is op zijn mooist tijdens het kersenbloesemseizoen, dat loopt van eind maart tot eind april/begin mei. Naast de 225 Sakurabomen zijn er ook andere Japanse soorten te bewonderen, zoals abrikozenbomen, bamboe, blauwe regen en camelia’s. De tuin is een rustgevende plek waar je kan genieten van een picknick of op een bankje kan zitten om naar de koi te kijken. Vergeet voor je vertrekt niet je wensen te schrijven op de Ema, de kleine plaatjes die aan een Shinto-altaar hangen. In de vroege zomer worden de wensen van bezoekers verzameld tijdens het Tanabata of wensfestival en vervolgens verbrand tijdens het Kikumatsuri of chrysantenfestival.
Wanneer? Geopend van dinsdag 21 maart 2023 tot dinsdag 31 oktober 2023. Dinsdag tot zondag van 10u tot 17u.
Waar? Gouverneur Verwilghensingel 15, 3500 Hasselt.
Prijs? 6 euro, meer info op de website.
Koninklijke Serres van Laken
Elke lente gaan de Koninklijke Serres van Laken voor drie weken open voor het grote publiek. Een uitgelezen kans om de vele bloemen en planten, alsook de prachtige architectuur van Alphonse Balat, van dichtbij te bewonderen. De Serres zijn een absolute aanrader, want ze zijn uniek in Europa. De Serres huizen een plantencollectie om U tegen te zeggen, waarvan sommige exemplaren zelfs aangeplant werden in de tijd van Leopold II. En zoals dat hoort in Koninklijke Serres, vind je er ook uiterst zeldzame en waardevolle planten terug. Van paradijsvogelbloemen tot bananenplanten en orchideeën van de tropische en iets minder tropische soort.
Wanneer? Van 26 april tot en met 20 mei.
Waar? Kasteel van Laken
Prijs? 4 euro, meer info op de website.
De Tuinen van Annevoie
Dit groene domein ligt in de provincie Namen. De Tuinen van Annevoie zijn uitzonderlijk omdat ze op één plek drie verschillende stijlen samenbrengen: Franse, Italiaanse en Engelse. Schitterende stenen fonteinen en natuurlijke watervallen versterken het groene decor. Het is de ideale plek voor een romantische wandeling zodra de eerste zonnestralen verschijnen. De site is sinds 1982 geklasseerd als historisch monument en ze behoren tot het Belangrijk Erfgoed van Wallonië. Dit zijn bovendien de enige watertuinen in België.
Wanneer? Heropening op zaterdag 25 maart 2023. Open 7 dagen per week, van 9u30 tot 17u30.
Waar? Rue des jardins 37 a, 5537 Anhée.
Prijs? 12 euro, meer info op de website.
Middelheim museumpark
Het Middelheimmuseum is een unieke plek waar het samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Ana Mendieta, Jean Katambayi, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Pascale Marthine Tayou… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.
Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de ‘white cube’ van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Kapwani Kiwanga, Camille Henrot, Ulla von Brandenburg, Jeremy Deller, Sammy Baloji, Michel Francois…
Wanneer? Elke dag.
Waar? Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen
Prijs? Gratis, meer info op de website.
Vond je dit interessant? Lees dan ook: Dit zijn de beste vintage- en tweedehandswinkels van Antwerpen, Binnenkijken bij de meest gelikete accommodaties van Airbnb & Rio de Janeiro: de stad die blijft verbazen.