Parijs: Ellis Gourmet Burger
Rotterdam: De Burgerij
Drie locaties in Antwerpen en eentje in Schoten waren niet voldoende voor deze hamburgerketen. Ze heeft er ook één in het Centraal Station van Amsterdam – kan je nog een hamburger meepikken voor je de Thalys opstapt – en één in Rotterdam. De Burgerij is het geesteskind van ex-sportjournalist Robin Janssens en voormalig profvoetballer Björn Meeuwsse en gaat voor fastronomie: fastfood, want je wil niet lang op je hamburger zitten wachten, maar met een gastronomisch kantje. Dat betekent vers vlees dat à la minute wordt gemalen en gebakken, broodjes met durumtarwe en sesamzaad die werden ontwikkeld door Toon De Klerck en een kruidenmix die per hamburger verschilt.
Eindhoven: Balls & Glory
Ook Nederlanders kennen sinds kort de ballen van Wim Ballieu. Na vijf locaties in België opende de kok een eerste zaak in Nederland. Ballieu pimpte enkele jaren geleden de traditionele gehaktbal: het Belgische gehakt zonder smaakadditieven wordt met de hand gerold, gevuld met allerlei lekkers, van traditionele kersen over ham en prei tot erwtjes en munt en dan in de oven gebakken. Elke gehaktbal wordt geserveerd met stoemp of een slaatje. Aflsuiten doe je met een brownie of een frisco.
Oxford: Le Pain Quotidien
Deze bakkersketen leerde het buitenland hoe lekker (zuurdesem)brood smaakt. Je vindt ze wereldwijd, van de VS over Latijns-Amerika en Azië tot het Midden Oosten. Aanschuiven doe je aan de gemeenschappelijke tafel voor ontbijt, lunch of een vieruurtje. Oprichter Alain Coumont zocht als chef-kok in Brussel naar lekker brood om in zijn restaurant te serveren. Brood dat smaakte zoals het brood dat zijn tante bakte toen hij klein was. Toen hij dat niet vond, besloot hij in 1990 zélf een bakkerij te starten in onze hoofdstad. Zeven jaar en veel winkels later volgde de eerste in New York. Intussen zijn er meer dan tweehonderd locaties.
Amsterdam: Café Couture
Pieter Loridon is meer dan een gewezen profbasketbalspeler en fervent Ibizaganger. De man heeft verschillende horecazaken in het Antwerpse en richtte ook zijn eigen thee- en koffiemerk op, Café Couture. Dat heeft al een experience store in Antwerpen, waar je de thee kan proeven en kopen, maar opende onlangs ook in de Nederlandse hoofdstad. (Waar Loridons vriendin een kapsalon uitbaat.) Zijn groene thee-blends, koffie en ice tea worden bovendien geserveerd in restaurants, koffiebars en strandbars in heel Europa.
Copyright openingsbeeld: Ellis Gourmet Burger.