Pizza met pompoencrème en groenten
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 150 gram pompoenblokjes
- 1/4 stuk rode ui
- 1 stuks wit platbrood
- 15 gram olijf-kappertjesmix
- 1/2 courgette
- 40 gram belegen kaasplakken
- 25 gram gesneden boerenkool
- 1/2 el olijfolie
- 1 tl zwarte balsamicoazijn
- peper en zout
- Extra vierge olijfolie naar smaak
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kook 400 ml water in een pan met deksel voor de pompoen. Kook de pompoenblokjes, zodra het water kookt, afgedekt, 5 – 6 minuten op middellaag vuur. Giet vervolgens af, maar bewaar een klein beetje van het kookvocht.
- Snijd ondertussen de courgette in halve plakken en de rode ui in halve ringen.
- Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en bak de courgette, afgedekt, 8 – 10 minuten op middellaag vuur.
- Mix ondertussen in een hoge kom met staafmixer of blender de pompoenblokjes met de helft van de oude kaas en 1 el kookvocht per persoon en pureer tot een crème. Breng op smaak met peper en zout.
- Leg vervolgens de platbroden op de bakplaat met bakpapier en beleg met de pompoencrème en de helft van de boerenkool. Leg hierop de courgetteplakken en rode ui en garneer met de overige oude kaas. Breng op smaak met peper en zout. Bak de platbroodpizza’s 9 – 10 minuten in de oven, of tot deze goudbruin zijn.
- Meng ondertussen in een saladekom de overige boerenkool, kappertjes en olijven, zwarte balsamicoazijn en eventueel extra vierge olijfolie naar smaak. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de platbroodpizza’s over de borden en serveer met de salade.
Pita-pizza met ricotta, spinazie en spekblokjes
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 2 stuks volkoren pitabroodje
- 40 gram spekblokjes
- 1/2 knoflookteen
- 1/2 vleestomaat
- 10 gram geraspte pecorino
- 5 gram amandelschaafsel
- 1/2 stuk sjalot
- 200 gram spinazie
- 50 gram ricotta
- 1/2 el olijfolie
- 1 tl zwarte balsamicoazijn
- 1/2 tl wittewijnazijn
- 1/2 el extra vierge olijfolie
- peper en zout
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de witte pita’s 8 – 10 minuten op een bakplaat. Je kunt de pita’s eventueel ook toasten in een broodrooster. Verhit ondertussen een koekenpan, zonder olie, op middelmatig vuur en rooster de geschaafde amandelen tot ze beginnen te kleuren. Haal uit de pan en bewaar apart.
- Verhit dezelfde koekenpan op middelmatig vuur en bak de spekblokjes zonder olie ongeveer 7 – 9 minuten, of tot ze knapperig worden.
- Snipper ondertussen de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan op middelhoog vuur en fruit de sjalot en knoflook 1 – 2 minuten. Voeg de helft van de spinazie toe en bak de spinazie 3 – 4 minuten, tot hij geslonken is. Voeg de wittewijnazijn toe en breng op smaak met peper en zout. Laat uitlekken in een zeef.
- Snijd ondertussen de vleestomaat in halve plakken. Meng de vleestomaat met de overige spinazie in een saladekom en breng op smaak met zwarte balsamicoazijn, extra vierge olijfolie en peper en zout. Garneer met de geschaafde amandelen.
- Meng voor de saus in een kleine kom de ricotta met de geraspte pecorino en breng op smaak met flink wat peper en zout. Smeer de pita’s in met de saus, schep de spinazie erop en garneer met de spekblokjes.
- Verdeel de pita-pizza’s over de borden. Serveer met de salade
Naanpizza met geitenkaas en groenten
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 1/2 rode ui
- 25 gr wortel
- 2 el passata
- 50 gr verse geitenkaas
- 5 gr basilicum
- 1/4 courgette
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 stuk naanbrood
- 125 gr rode cherrytomaten
- 1/2 el olijfolie
- 1 tl witte balsamicoazijn
- peper en zout
- Extra vierge olijfolie naar smaak
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de helft van de ui in dunne halve ringen en snijd de andere helft fijn. Maak met een kaasschaaf of dunschiller dunne ronde plakjes van de courgette en de wortel.
- Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de halve uiringen, 1/2 tl oregano per persoon en de plakjes wortel 4 – 6 minuten. Bak de laatste minuut de courgetteplakken mee. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel per persoon 2 el passata over elk naanbrood en leg ze op een bakplaat met bakpapier (zie Tip). Strooi er 1/2 tl gedroogde oregano, peper en zout overheen. Bak de naanbroden 2 minuten in de oven.
- Verdeel de gebakken ui, wortel en courgette over de naanbroden. Verbrokkel de geitenkaas erover en bak de naanpizza’s nog 4 – 6 minuten in de oven.
- Halveer de cherrytomaten en snijd de basilicumblaadjes fijn. Meng in een saladekom de tomaten, het basilicum en de gesnipperde rode ui met de witte balsamicoazijn en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel naar smaak extra vierge olijfolie toe en schep tussendoor een aantal keer om.
- Snijd de naanpizza’s in stukken en serveer de salade erbij.
Winterse bessenpizza
Ingrediënten voor één pizza:
- 300g warm water
- 1 eetlepel gedroogde gist
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 1 + ½ eetlepel olijfolie
- 410g glutenvrij broodbloem
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel bakpoeder
- 3 eetlepels bruine suiker
- 85g ricotta
- 300g gemengde bessen
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 2 – 3 eetlepels acacia honing
- Om te garneren
- Rode of witte bessen
- Verse muntblaadjes
Bereiding:
- Voeg warm water en de gist samen in een kom. Meng met een vork en zet aan de kant gedurende 5 minuten.
- Voeg de kristalsuiker en olijfolie toe aan het kommetje en meng verder met je vork.
- Voeg de glutenvrije bloem, zout, bakpoeder en bruine suiker toe aan de mengkom. Start met mixen, liefst aan de hand van een foodprocessor op maximum snelheid, en voeg het mengsel met de gist toe via de opening terwijl de food processor verder draait. Meng het deeg gedurende 30 seconden.
- Zet het deeg over in een kom en bedek met een handdoek. Zet aan de kant gedurende 20 – 30 minuten.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bedek een bakplaat met olijfolie en voeg het deeg eraan toe. Het deeg is nat en plakkerig.
- Gebruik je handen om het deeg te verspreiden tot een cirkel van ongeveer 28 cm.
- Bak de pizza voor gedurende 25 – 30 minuten.
- Verwijder de pizza uit de oven en voeg de ricotta toe. Voeg dan de bessen, pitten en acacia honing toe.
- Zet opnieuw in de oven voor 20 – 25 minuten. Verwijder uit de oven en garneer met de bessen en muntblaadjes. Serveer.
Lees meer Marie Claire op: 4 heerlijke en magere recepten van topchef Anne Sophie Breysem, Jezelf immuun eten tegen corona, een mythe of een mogelijkheid? en 6 back-to-school recepten van voedingsexperte Claudia Van Avermaet.