Matcha tiramisu
Deze heerlijke twist op de klassieke tiramisu komt uit het boek ‘Model Kitchen‘ van Cesar Casier.
Benodigdheden
- 50 gr suiker
- 3 eierdooiers
- 250 gr mascarpone
- 200 ml slagroom
- 150 ml heet water
- 15 gr matchapoeder
- 20-25 lange vingers
- extra matchapoeder ter garnering
Bereiding
- Mix de suiker met de eierdooiers tot een witachtige massa. Meng er vervolgens de mascarpone door.
- Klop de slagroom stijf en meng voorzichtig door het mascarponemengsel. Zet opzij.
- Meng het water en het matchapoeder tot een glad mengsel. Dop er de lange vingers in.
- Beleg de bodem van een grote schotel met een laagje lange vingers. Schep er vervolgens wat van het mascarponemengsel over en strijk glad tot alle lange vingers volledig bedekt zijn.
- Bedek met een volgende laag lange vingers en bestrijk opnieuw met mascarpone.
- Bestrooi met matchapoeder en laat een nacht in de koelkast opstijven.
Matcha gin sour
Een van onze favorieten recepten met matcha voor een zomerse aperitief. Deze briljant cocktail van Takes Two Eggs bevat naast matcha, versgeperst citroensap, suikersiroop en gin.
Benodigdheden
Voor één portie:
- 1/4 theelepel matchapoeder
- 1 eetlepel heet water (79°C)
- 60 ml gin
- 30 ml citroensap
- 60 ml suikersiroop
- 1 eiwit
Bereiding
- Klop in een klein kommetje 1/4 theelepel matchapoeder met 1 eetlepel heet water (79°C) tot er geen klonters meer zijn.
- Voeg gin, citroensap, suikersiroop, matcha en eiwit toe aan een shaker. Sluit af en schud krachtig gedurende een minuut tot het begint te schuimen.
- Voeg vervolgens ijs toe en schud opnieuw tot gekoeld. Zeef in een cocktailglas.
- Bestuif met wat matchapoeder en santé!
Panna cotta met matcha, yuzu en kokos
Yuzu is nog zo’n it-ingrediënt dat je steeds vaker ziet opduiken in restaurants. Met deze panna cotta met matcha, yuzu en kokos van IRO maak jij gegarandeerd indruk op je gasten.
Benodigdheden
Voor één portie:
- 1 tl matcha
- 100 ml plantaardige melk
- 1 tl yuzu siroop
- 1 el geraspte kokos
- 1 el psylliumvezels
- 1 el agar agar
- Citroenschil en geraspte kokos ter garnering
Bereiding
- Voeg de matcha en plantaardige melk toe in een kom. Klop krachtig.
- Voeg de yuzu siroop en geraspte kokos toe. Meng het geheel en giet alles in een steelpan.
- Voeg de psylliumvezels en de agar agar toe. Meng opnieuw krachtig tot een homogeen geheel.
- Giet het mengsel snel in een ramekin ovenschaaltje en laat afkoelen.
- Werk af met citroenschil en geraspte kokos. Smakelijk!
Iced matcha met frambozensiroop
Ontdek deze iced matcha met een twist naar een recept van The Healthful Ideas. Tip: probeer dit drankje ook eens met blauwe bessen of aardbeisiroop.
Benodigdheden
Voor één portie:
- 1 theelepel matchapoeder
- 120 ml water 120 ml melk naar keuze
- IJsblokjes
- 1-2 eetlepels (zelfgemaakte) frambozensiroop
- Optioneel: verse frambozen ter garnering
Bereiding
- Zeef het matchapoeder door een kleine fijne zeef in een tas of kommetje.
- Breng het water tot een zacht sudderen, laat niet koken.
- Voeg een paar eetlepels van het hete water toe aan de matcha en gebruik een matchaklopper (of een melkopschuimer indien nodig) om het door elkaar te mengen. Giet de rest van het water erbij en zet apart.
- Schuim de melk op in een melkopschuimer of in een hoog glas met een handmelkopschuimer.
- Voeg een handvol ijs toe. Voeg de frambozensiroop en warme matcha toe aan de melk en roer om af te koelen.
- Serveer gegarneerd met wat verse frambozen. Enjoy!
Lees ook: Koffie of matcha – wat is gezonder?, Matcha: waarom iedereen plots overstag gaat voor dit felgroene poeder, Deze 5 alternatieven voor koffie geven evenveel energie.