4 beautyproducten die je beter vermijdt
© Unsplash

4 beautyproducten die je beter vermijdt

Door Lisa Aelvoet
Leestijd: 2 min

Het enorme aanbod beautyproducten maakt het niet altijd even gemakkelijk om het kaf van het koren te scheiden. Terwijl sommige beautyproducten je leven mooier kunnen maken zijn anderen niet altijd wat ze lijken. Wij zochten voor je uit welke producten je best kan vermijden.

/

Lip scrubs

De huid van je lippen is ongeveer een derde dunner dan die van je gelaat en haar toplaag houdt geen dode huidcellen vast. Om gebarsten of droge lippen te behandelen is het cruciaal om je huidbarrière te herstellen en niet verder te beschadigen. Als je je lippen op een ruwe manier exfolieert kan dat bovendien hyperpigmentatie veroorzaken waardoor je lippen eerder bruin dan roze kleuren.

Een goed alternatief? Diep hydraterende serums en balsems met ingrediënten als hyaluronzuur en oliën rijk aan omega 3.

 

Lees ook: Hoe adaptogenen je lichaam terug in balans kunnen brengen

/

Poriënstrips

Zwarte puntjes ontstaan wanneer talg in de poriën van de huid oxideert, waardoor deze zwart kleurt. De meeste dermatologen trekken in twijfel of poriënstrips erin slagen om mee-eters effectief te bestrijden. Echt schadelijk zouden ze niet zijn, maar poriënstrips kunnen wel symptomen van een gevoelige of geïrriteerde huid verergeren. Bovendien pakken ze de onderliggende problemen van zwarte puntjes – namelijk te veel talg en verwijde poriën – niet aan waardoor ze zomaar kunnen terugkeren.

Een goed alternatief? Een zachte gezichtsscrub met salicylzuur. De combinatie van een fysieke en chemische peeling door enerzijds de scrub en anderzijds het salicylzuur helpt overtollige olie te verwijderen en de cellen van het huidoppervlak te exfoliëren.

/

Reinigingsdoekjes

Het reinigen van je gelaat ’s ochtends, maar vooral ’s avonds is beautyregel nummer één. Reinigingsdoekjes lijken misschien wel een goed idee wanneer je geen tijd – of geen zin – hebt in een uitgebreide reinigingsroutine maar zijn dat helaas (absoluut) niet. Ze reinigen niet grondig genoeg waardoor heel wat make-up en talg achterblijft, wat voor verstopte poriën kan zorgen. Bovendien kunnen bepaalde ingrediënten die reinigingsdoekjes bevatten de huid uitdrogen én kan de vegende beweging de gevoelige huid irriteren.

Ee goed alternatief? Een 2 of 3-in-1 reiniger – die zowel je make-up verwijdert als de huid diep reinigt – én herbruikbare wattenschijfjes.

/

Zonnebescherming met vitamine A

Vitamine A kan helpen bij het verminderen van acne(littekens) – vooral wanneer je het slikt – alsook bij het bestrijden van zichtbare tekenen van voortijdige huidveroudering. Vitamine A-zuur oftewel retinol exfolieert immers de huid en versnelt celvernieuwing. Maar in dat proces droogt het de huid ook uit, waardoor je in de zon sneller kan verbranden. Daarom vermijd je best zonnebrandcrème die vitamine A of retinol bevat én smeer je je best altijd in wanneer je retinol slikt.

Een goed alternatief? Zonnecrème voor het gezicht met een SPF van minstens 50 en hydraterende ingrediënten.

 

Lees ook: Zo behandel je hormonale acne, Cannabis op je gezicht smeren: is CBD-beauty de hype waard? Waarom natuurlijke cosmetica niet altijd beter is.

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Beautyips.