Waxen
Waxen is geschikt voor zowat ieder huid- en haartype. Ga je voor een behandeling bij een instituut, dan brengt de schoonheidsspecialist warme bijen- of koude suikerhars aan op je lichaam en trekt deze er vervolgens met een strip in één snelle beweging weer af. Op deze manier worden de haartjes uit hun haarzakjes verwijderd waardoor ze dunner teruggroeien en stoppels voorgoed verleden tijd zijn.
Hoe lang ben je haarvrij? Zo’n twee à drie weken. Hoe langer je waxt, hoe minder snel de haartjes zullen terugkomen. Hou er wel rekening mee dat je haartjes lang genoeg moeten zijn: zo’n 5mm à 15mm lang.
Hoeveel kost het? De prijs varieert van zo’n 15 tot 50 euro naargelang de zone(s). Deze kost maak je doorgaans één keer per maand.
Wat zijn de voordelen? Het is geschikt voor zowat ieder huid- en haartype.
Wat zijn de nadelen? We gaan er geen doekjes om winden: waxen is vrij pijnlijk, vooral de eerste keer – na een paar sessies valt het meestal beter mee. Bovendien kan je na de behandeling last krijgen van ingegroeide haartjes en moet je iedere maand teruggaan.
Tips: Scrub je huid drie dagen vóór de behandeling, zodat je haartjes omhoog komen te staan. Maar scrub ook zo’n twee tot drie keer per week vanaf de vijfde dag na je waxbeurt om ingegroeide haartjes te voorkomen. Scheer niet tussen twee waxbeurten in – anders is de volgende behandeling gegarandeerd weer even pijnlijk als de eerste keer.
IPL met Philips Lumea 9000 series
IPL of ‘Intense Pulsed Light’ is een behandeling die met de Philips Lumea zelf kan uitvoeren en waarna je langdurig haarvrij blijft. Het IPL-apparaat is speciaal aangepast aan thuisgebruik, straalt flitsen warm, zacht licht op de huid en brengt het haar in rustfase. Het gevolg? De haartjes laten los bij de wortel en blijven geleidelijk aan tot wel zes maanden weg. Pluspunt: de behandeling is volledig pijnloos. Wanneer je voor de eerste keer aan de slag gaat met IPL test je de behandeling op voorhand best uit op een klein stukje huid om na te gaan hoe je reageert. Vooraleer je start met je eerste behandeling scheer, wax of epileer je de zones die je wil behandelen. Vervolgens selecteer je de juiste stand voor jouw haar- en huidtype en plaats je het toestel in een hoek van 90 graden op de huid. Verplaats het toestel over het behandelgebied terwijl je de flitsknop indrukt.
Onze favoriet? De Philips Lumea 9000 series: de meest effectieve IPL. De opzetstukken van het toestel passen bij de rondingen van je lichaam waardoor het toestel heel gebruiksvriendelijk is. Daarbij zijn de programma’s afgestemd op de verschillende lichaamsdelen en past de SenseIQ-technologie de lichtintensiteit automatisch aan op je huidtint. Je hoeft zelf dus niet naar de juiste instelling te zoeken. Het apparaat werd ontwikkeld in samenwerking met dermatologen voor veilig thuisgebruik. Last but not least: in de Lumea IPL-app krijg je persoonlijke begeleiding en meldingen zodat je geen enkele behandeling overslaat.
Hoe lang ben je haarvrij? Tot wel zes maanden! Om dit te bereiken moet je de behandeling zo’n twaalf keer herhalen.
Hoeveel kost het? De Philips Lumea 9000 series kost 449,99 euro. Dit lichtontharingsapparaat bevat 450.000 flitsen waarmee je meer dan 39 jaar kan ontharen. De investering dus meer dan waard!
Wat zijn de voordelen? Je kan de behandeling – lekker comfortabel – bij je thuis uitvoeren, op een moment dat voor je past. Bovendien is de Philips Lumea 9000 series compact en draadloos te gebruiken. Tot slot is IPL goedkoper dan je iedere maand te laten waxen of definitieve laserontharing.
Wat zijn de nadelen? IPL is niet geschikt voor lichtblond, wit, grijs of rood haar en ook niet voor de zeer donkere huid.
Tips: Na de behandeling kan je huid wat droog aanvoelen, dus smeer de behandelde zones na afloop in met een hydraterende crème. Bescherm je huid tussen de behandelingen door goed tegen de zon en kies voor een zonnebescherming met factor vijftig.
Laserontharing
Laseren kan ervoor zorgen dat je permanent haarvrij blijft omdat het de haarzakjes beschadigd. Het apparaat vuurt immers elke seconde een geconcentreerde lichtbundel af op de haarzakjes waardoor deze verzwakken en er geen haartjes meer uit kunnen groeien. Een laserbehandeling kan je enkel in een instituut laten uitvoeren. Aan het begin van de sessie markeert de schoonheidsspecialist het te behandelen gebied en krijg je een bril om je ogen te beschermen tegen de lichtflitsen. Vervolgens glijdt de schoonheidsspecialist de kop van de laser over je huid heen. Het gevoel dat dit met zich mee brengt is vergelijkbaar met dat van een elastiekje dat tegen de huid wordt geschoten – dat valt dus best mee. Al kan de behandeling van bepaalde zones, zoals de bikinilijn, als onaangenaam of zelfs pijnlijk worden ervaren. Opgelet: laserontharing is – net zoals IPL – niet geschikt voor grijze of witte haren.
Hoe lang ben je haarvrij? Na zo’n zes à twaalf behandelingen blijft tachtig tot negentig procent van de haartjes permanent weg. Hierna is een jaarlijkse onderhoudsbehandeling nodig om haarvrij te blijven. Het resultaat hangt af van de zone, je huidtype en je haarkleur en -dikte.
Hoeveel kost het? De prijs varieert van 35 tot 250 euro per sessie naargelang de zone. Je kan ook verschillende zones combineren.
Wat zijn de nadelen? Er hangt een serieus prijskaartje aan vast en het hele proces neemt ongeveer een halfjaar of langer in beslag. Je moet dus geen snelle resultaten verwachten.
Tips: Gebruik tot 5 dagen voor je behandeling geen zelfbruiner.
Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Philips.
Lees ook:
Laserontharing: 5 dingen die je moet weten vooraf
Kappers terug open: dit is dé haartrend van het moment
HydraFacial Deluxe: wij probeerden de favoriete gezichtsbehandeling van Beyoncé uit