Een banaan als ontbijt?
Er bestaat nogal wat discussie over bananen als het op ontbijten aankomt. Zo zien sommigen een banaan als de ideale snelle hap in de ochtend, terwijl verschillende experten je dan weer waarschuwen. Enkel en alleen een banaan eten als ontbijt zou toch niet zo gezond zijn. Zo zitten er relatief veel suikers in een banaan, die je wel een energieboost geven, maar het risico op een dipje doorheen de dag ook vergroten. Daarnaast zou een banaan op een nuchtere maag gaan gisten wat op zijn beurt dan weer niet bevorderlijk is voor je darmflora.
Toch kunnen bananen wel degelijk dienen als ontbijt als je ze verwerkt met andere ingrediënten en er dus een volwaardig gerecht van maakt. Bananen blijven tenslotte een fruitsoort en zorgen dus vanzelfsprekend ook voor een hele resem aan gezondheidsvoordelen. Zo bevatten ze veel vezels wat goed is voor je stoelgang. Daarnaast zijn ze ook een bron van kalium en bevatten bananen verschillende vitaminen zoals vitamine B6, B11 en C. Als dat nog niet genoeg voordelen zijn, geeft het eten van een banaan je ook nog eens een verzadigd gevoel wat ervoor zorgt dat je voor de middag geen last krijgt van een knorrende maag. Genoeg redenen dus om de fruitsoort niet definitief uit je dieet te schrappen en onze ontbijtrecepten met banaan een kans te geven.
Lees ook: Hotspots: dit zijn de zes beste adresjes voor Thais in Gent
1. Bananenpannenkoeken
Benodigdheden
- 2 bananen
- 2 eieren
- 75 gr bloem
- Een snuifje kaneelpoeder
- Een klontje boter om te bakken
Bereiding
- Pel de bananen en doe ze in een kom.
- Prak de bananen plat met een vork, je kan hier best zo rijp mogelijke bananen voor gebruiken.
- Kluts de eieren en meng ze onder het banaanmengsel.
- Voeg de bloem toe en meng alles door elkaar.
- Zet een pan op het vuur en laat de boter erin smelten.
- Voeg telkens een deel van het deeg toe aan de pan en draai de bananenpannenkoeken regelmatig om, net zoals je met normale pannenkoeken zou doen.
2. Bananenshake
Benodigdheden
- 250 ml melk
- 1 banaan
- 2 tl pindakaas
- 1 tl cacaopoeder
Bereiding
- Snij de banaan in schijven.
- Doe de banaan samen met de melk, pindakaas en het cacaopoeder in een blender en meng het tot een homogeen geheel.
- Als je dat wil kan je variaties op deze shake creëren door er ander fruit aan toe te voegen zoals aardbeien of blauwe bessen.
3. Bananenbrood bowl
Benodigdheden
- 1 banaan
- 1 ei
- 40 gr havermout
- 20 gr bakpoeder
- Een handvol chocoladedruppels
Bereiding
- Pel de banaan en plet hem met een vork.
- Voeg er het ei, de havermout en het bakpoeder aan toe.
- Meng hier 3/4 van de chocoladedruppels onder.
- Strooi de rest van de druppels over het mengsel.
- Zet het geheel voor 2 tot 3 minuten in de microgolfoven op de hoogste stand.
- Bestrooi het bananenbrood met toppings naar keuze.