Een banale boterham met beleg wordt al snel saai. Hoewel er al veel lunch-alternatieven op het internet circuleren, wordt 1 cruciaal onderdeel steeds vergeten: het brood. De boterham wordt dan bijvoorbeeld door een groente vervangen en er blijven amper koolhydraten over in je lunch. Toch zijn die echt cruciaal om je dag door te komen. Haal inspiratie uit deze 3 lunchrecepten met brood.
Lees ook: Waarom je niet meteen na het eten moet gaan liggen
Waarom zijn koolhydraten belangrijk?
Hoewel menig keto-fan je misschien het omgekeerde zal vertellen, is het absoluut geen goed idee om koolhydraten zomaar uit je dieet te schrappen. Koolhydraten kan je zien als de brandstof voor je lichaam, ze zorgen er namelijk voor dat je genoeg energie krijgt om de dag door te komen. Dat verklaart waarom duursporters zoals lopers of fietsers voor hun prestatie een flinke portie pasta of brood voorgeschoteld krijgen.
Overweeg je toch om koolhydraten uit je eetpatroon te schrappen, zal je een aantal bijwerkingen ervaren. Zo zal je je moe en futloos voelen, je hersenen zullen minder goed werken, wat leidt tot een slechte concentratie en je zal sneller geïrriteerd geraken. Een smakeloze boterham met kaas kan je gerust uit je dieet schrappen, maar je hebt er dus wel alle baat bij om voldoende koolhydraten in je maaltijden te verwerken.
1. Naan pizza’s
Benodigdheden
- 2 naanbroodjes
- 400 gram gepelde tomatenblokjes
- 1 rode paprika
- 1/2 aubergine
- Kaas naar keuze
- Peper en zout
- Provençaalse kruiden
Bereiding
- Bak de naanbroodjes 3 tot 4 minuten af in de oven op 180°C, tenzij het anders wordt aangegeven op de verpakking.
- Snij de paprika in reepjes en de aubergine in schijven die je achteraf halveert.
- Zeef de tomatenblokjes.
- Beleg de naandbroodjes met de tomatenblokjes, paprika en aubergine. Bestrooi of beleg het geheel met een kaas naar keuze.
- Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden.
- Zet de pizza’s opnieuw in de oven en wacht tot de kaas gesmolten is.
- Neem je de pizza’s mee naar het werk, zet ze daar dan nog 45 seconden in de microgolfoven.
Lees ook: Recept: Mona Lisa-aardappelen met truffel
2. Salade met croutons
Benodigdheden
- 1 sneetje brood
- 60 gram rucola
- 100 gram voorgekookte mini krieltjes
- 1/2 avocado
- 3 el honing-mosterddressing
- 2 el olijfolie
- Peper en zout
Bereiding
- Snij de halve avocado in blokjes.
- Snij het brood in vierkantjes.
- Doe 1 el olijfolie in een pan en bak daar de stukjes brood in tot ze goudbruin zijn.
- Neem een andere pan, doe hier ook 1 el olijfolie in en bak daarin de krieltjes goudbruin.
- Meng de rucola met de avocado, het brood en de krieltjes.
- Overgiet het geheel met honing-mosterddressing en kruid met peper en zout.
- Als je de salade meeneemt naar het werk kan je de croutons er best nog uitlaten en pas toevoegen wanneer je de salade opeet zodat ze krokant blijven.
Pitta met pikante tonijn
Benodigdheden
- 2 pittabroodjes
- 100 gram tonijn
- 1 el mayonaise
- 2 tl srirachasaus
- 1/2 avocado
- 4 blaadjes eikenbladsla
Bereiding
- Doe de pittabroodjes in de microgolfoven tot ze oprijzen.
- Meng de tonijn met de mayonaise en de sririachasaus.
- Besmeer de binnenkant van de pittabroodjes met het mengsel.
- Snij de avocado in dunne plakken en beleg het pittabroodje ermee.
- Voeg de blaadjes eikenbladsla toe aan de pitta.
Lees ook: Je bloeddruk verlagen? Dat doe je door dit te eten