3 (h)eerlijke recepten waarin koffie de basis vormt
© Elise Noyez

3 (h)eerlijke recepten waarin koffie de basis vormt

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Eerlijke koffiebonen met een mooi verhaal achter, daar houden koffieliefhebbers van. Elise Noyez bedacht daarom het concept Puro Fairtrade Koffie: een samenwerking met honderden koffieboeren. In een mum van tijd maak je met deze bonen 3 verrukkelijke recepten.

De zwarte egaliteit van een koffie eist een eerlijk en transparant verhaal. Bij Puro Fairtrade Koffie is dat ook het geval: de koffieboeren roosteren de bonen op zonne-energie en zorgen ervoor dat het koffieafval biologisch afbreekbaar is. En wat je vaak vergeet, is dat koffie veel meer kan zijn dan een drankje. Je kan het namelijk verwerken in allerlei recepten, wij lijsten er drie op.

1. Cheesecake met koffiekaramel

Elise Noyez

Ingrediënten koffiekaramel:

  • 100 gr fijne suiker
  • 30 ml water
  • 50 gr ongezouten boter
  • 60 ml volle room
  • 30 ml sterke koffie
  • scheutje koffie-extract
  • flinke snuif grof zout

Ingrediënten voor cheesecake:

  • 150 gr amandelkoekjes of andere droge koekjes
  • 70 gr ongezouten boter
  • 200 gr witte chocolade
  • 320 gr volle roomkaas
  • snuifje zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 300 ml volle room

Bereiding koffiekaramel:

  1. Voeg suiker en water samen in een pan. Draai rustig met de pan zodat al het suiker bevochtigd is. Verwarm dit op een middelhoog vuur totdat alle suiker gesmolten is.
  2. Voeg de boter toe en laat dit verwarmen totdat er karamel ontstaat. Dit herken je van zodra het mengsel amberkleurig wordt. Niet roeren, enkel rustig met de pan draaien voor een gelijkmatige karamelisatie.
  3. Haal de pan van het vuur. Giet de room en de koffie in een zachte straal bij de karamel en roer met een garde. Zet eventueel de pan kort terug op het vuur en blijf roeren tot je een gladde karamel hebt.
  4. Haal de pan van het vuur en roer er het koffie-extract en een snuif zout door. Giet over in een hittebestendige kom en laat dit volledig afkoelen.

Bereiding cheesecake:

  1. Vet een bakvorm in en leg er bakpapier in. Hak de koekjes fijn. Giet de gesmolten boter op de koekjeskruimels tot je de textuur van nat zand bekomt. Lepel de koekjesmengeling op de bodem van de bakvorm en druk aan tot je een gelijkmatige koekjesbodem hebt. Zet dit in de koelkast.
  2. Smelt de witte chocolade au bain marie. Zet dit opzij en laat dit afkoelen tot op kamertemperatuur. De witte chocolade moet vloeibaar zijn.
  3. Klop de roomkaas met een lepel of garde glad. Meng er het zout en vanille-extract onder. Voeg de witte chocolade toe en roer ze met een spatel door de roomkaas.
  4. Klop de room lobbig (nét geen slagroom). Spatel dit voorzichtig, in twee keer onder het chocolade-roomkaasmengsel. Leg het mengsel op de koekjesbodem en strijk dit glad.
  5. Lepel enkele hoopjes van de koffiekaramel op de cheesecake en gebruik een mes om lijnen door de karamel te trekken, zodat je een marmereffect bekomt. Dek af met folie en laat dit minstens een nachtje in de koelkast opstijven. Bewaar ook de resterende karamel in de koelkast.
/

2. Koffie tonic

Elise Noyez

Voor 1 glas.

Ingrediënten:

  • 200 ml tonic
  • 1 shot espresso, koud
  • ijsblokjes

Bereiding:

  1. Vul een glas met ijs en tonic.
  2. Giet het koude espressoshot erover.
  3. Garneer eventueel met een schijfje sinaasappel.
/

3. Dirty Chai Latte

Elise Noyez

Voor 2 tassen.

Ingrediënten:

  • 1 el kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen kardemom
  • halve tl gemalen nootmuskaat
  • halve tl gemalen kruidnagel
  • snuifje zwarte peper

(tot hier om de kruidenmix zelf te maken)

  • 400 ml volle melk
  • 1 zakje zwarte thee
  • 150 ml water
  • 2 shots espresso

Bereiding:

  1. Meng alle kruiden voor de kruidenmix.
  2. Doe melk en 2 tl van de kruidenmix in een pan. Verwarm dit op een middelhoog vuur.
  3. Kook intussen het water en giet het vervolgens op de zwarte thee. Maak 2 espressoshots.
  4. Giet in elke tas een espressoshot en de helft van de thee. Giet er vervolgens de warme, opgeschuimde melk op. Werk af met een beetje cacaopoeder.
  5. De overige kruidenmix kan je gebruiken voor later of in koekjes.
/

Lees meer Marie Claire op: 3 vrouwelijke ondernemers die hun eigen koffiebar uitbaten; Deze 5 alternatieven voor koffie geven evenveel energie; 4 recepten om te matchen met je menstruatiecyclus;

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Cheesecake, Eerlijke koffiebonen, Koffie, Recepten.