25-jarige studente Shu Lam werkt naar wereld zonder antibiotica
© Facebook

25-jarige studente Shu Lam werkt naar wereld zonder antibiotica

Leestijd: 1 min

Superbugs zijn volgens de UN een “fundamentele bedreiging” voor de wereldgezondheid. De 25-jarige Shu Lam werkt hard aan de Universiteit van Melbourne, Australië om superbugs uit de wereld te helpen.

Wat is een superbug?

Superbugs zijn bacteriële ontstekingen waar geen enkele antibiotica tegen helpt. De ziekenhuisbacterie is waarschijnlijk de bekendste.  Volgens de Review on Antimicrobial Resistance doden superbugs jaarlijks 700.000 mensen wereldwijd.

Ninja-polymeer

Shu Lam ontwikkelde een stervormige polymeer die zes verschillende superbugs kan doden zonder dat er antibiotica aan te pas komt. De polymeren dringen de bacterie binnen, vallen haar aan en scheuren de celwand aan stukken. Dat veroorzaakt zoveel stress voor de bacterie dat die volledig destabiliseert en uitgeput sterft.  Bovendien richten de polymeren zich enkel tot de schadelijke bacterie en tasten ze, in tegenstelling tot antibiotica, geen omliggende, gezonde delen aan. Tot nu toe werd steeds gestreefd naar nieuwe, sterkere antibiotica, maar deze totaal andere benadering om superbugs te doden, lijkt een keerpunt in te luiden.

Niet te vroeg juichen

Het onderzoek werd gepubliceerd in Nature Microbiology en sommige wetenschappers gewagen zich van een “doorbraak dat het gezicht van de medische wetenschap zal veranderen”. Maar zover zijn we nog niet. Lam testte haar stervormige polymeer op zes verschillende superbugs enkel in het lab uit en één superbug op muizen. Al die testen waren positief en er bleek zich geen resistentie tegen de polymeren te ontwikkelen. Maar er is nog een lange weg te gaan vooraleer er een klinische toepassing komt.

Bron: www.sciencealert.com

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Antibiotica, Geneeskunde, Gezondheid.