1. Geef de voorkeur aan zachte sporten
De Chinese geneeskunde beveelt aan om te rusten in de winter, naar het voorbeeld van de natuur die dan zijn winterslaap houdt. “Het is normaal om in januari te luieren omdat het zo koud is! Laten we leren om weer naar onszelf te luisteren en zichzelf te aanvaarden zonder schuldgevoel dat je niet even dynamisch bent als in de zomer”, benadrukt Julie Laurent-Marotte, tweedejaarsstudent en sportcoach. In plaats van jezelf te forceren met een te intensieve sport, stelt ze snelwandelen voor (ook cardio, maar wat zachter voor je lichaam), goed ingeduffeld, in de vroege namiddag, wanneer de zon op zijn hoogst staat zodat je vitamine D voorraad wordt aangevuld. Is het bewolkt? Zoek dan een activiteit die je binnen kunt doen en die je een duwtje in de rug geeft. Online yogales? Dansen op een favoriet liedje? Allemaal goed. Ben je te moe? Gun jezelf dan een dutje van 10 minuten voor je er weer tegenaan gaat. En van zodra de zwembaden terug openen ga dan 10 minuten in het kleine bad lopen, met het water tot aan de borst. “Het is jammer dat wateraerobics gezien wordt als een sport voor oude vrouwen, want het is erg fysiek (30 min. lopen in het water is gelijk aan 1,5 uur buiten), een goede opwarming en water heeft ook iets troostend in het midden van de winter”, merkt de coach op.
Lees ook: Vermijd een thuiswerk-burn-out met deze tips van een expert.
2. Pas je eten aan voor meer energie
Detoxen in januari? Dat is een slecht idee, meent naturopaat Agathe Sultan: “In deze maand is ons energieniveau erg laag. Terwijl ontgiften een aanzienlijke inspanning van het lichaam vraagt om de afvalstoffen in het weefsel af te drijven. Als het die kracht niet heeft, doen we meer kwaad dan goed.” Tijdens de grote schoonmaak, die ze aanbeveelt tijdens de tussenseizoenen, verkiest ze een voedingsrijk dieet, afgestemd op de behoeften van het lichaam. Ofwel: een ontbijt met veel lipiden en proteïnen (ei, avocado, hummus, gerookte zalm, geiten- of schapenkaas, ham, boekweitpannenkoek) om de schildklier te ondersteunen en de aanmaak van neurotransmitters te stimuleren, in het bijzonder dopamine. Met groenten, proteïnen en wat granen heb je de ideale lunch om je energie de rest van de dag op peil te houden. Een snack van fruit, oliezaden en een beetje pure chocolade (minimum 70%) stimuleert de afscheiding van serotonine (het kalmerende hormoon) om je voor te bereiden op een goede nachtrust. Houd het avondeten licht (groenten, linzen, een portie graan) zodat je lichaam alles verteerd heeft voor bedtijd en zich kan helemaal kan concentreren op het activeren van zijn herstelmechanismen (cellulair, immuniteit, …).
3. Reinig gebruikte energie
In de Chinese geneeskunde linken ze gebruikte energie met onuitgesproken emoties, angsten, woede. “Onbewust slagen we die emoties op, wat ons vermoeid kan doen voelen en ziekten kan doen ontstaan”, zegt Tatiana Elle, een yogadocente en trainer, auteur van The Yoga of Women (1). De oplossing? Hen losmaken door ademhalingsoefeningen. Hoe doe je dat? Beeld je in alles uit te ademen wat je kwijt wilt. “Wanneer je inademt, vul je je met vitale energie (het Chinese Qi of de Prāna in het Sanskriet); bij het uitademen verjaag je de gebruikte energie. En het werkt nog beter met visualisatie,” zegt ze. Een oefening voor gevorderden is de Kapalabhati ademhaling, een zuiverende en verkwikkende techniek uit de yoga, waarbij je krachtig door je neus uitademt terwijl je je buik intrekt om fysieke en mentale gifstoffen te verwijderen.
4. Gebruik specifieke voedingssupplementen
De klassieke reflex wanneer je je slap voelt is een vitaminen- en mineralencocktail kopen die een onmiddellijk effect heeft. “De alles-in-één is geen slecht idee, maar ga na of die combinaties geen overdosissen geeft met de andere supplementen die je inneemt,” merkt Christophe Jud op, hoofd voeding bij Solgar. In plaats daarvan beveelt de specialist aan om de oorzaken van je energieverlies aan te pakken. Los van intense fysieke inspanningen mist je lichaam zeker ATP-adenosinetrifosfaat, de brandstofmolecule. Doe dan een kuur met ijzer (indien een bloedonderzoek een tekort aantoont, wat vaak voorkomt bij vrouwen), magnesium, co-enzym Q-10 (een heilzaam antioxidant wanneer vermoeidheid gepaard gaat met aanzienlijke oxidatieve stress) of een complex van B-vitamines, essentieel voor een goede stofwisseling. “Wanneer vermoeidheid het gevolg is van mentale uitputting gaan we werken aan de neurotransmitters, in het bijzonder dopamine, die werkt op ons tevredenheidsgevoel,” zegt hij. Zijn keuze: Rhodiola, dat de stemming en concentratie bevordert, L-tyrosine voor energie en motivatie, en Siberische ginseng (Eleutherococcus), wat het immuunsysteem versterkt. De wildcard voor voedingstekorten is spirulina, een zoetwateralg, rijk aan antioxidanten, ijzer en bètacaroteen.
Lees ook: Maak kennis met de wondere wereld van ethische porno.
5. Adem met volle longen
Julie Laurent-Marotte, sofroloog en sportcoach merkt op dat we ons instinctief opspannen wanneer het koud is, met een volle opgespannen rug en een geblokkeerde ademhaling.” Wanneer we buiten zijn raadt ze aan om het omgekeerde te doen om van de verkwikkende voordelen van de winterlucht te genieten. “Adem diep vanuit de buik door te visualiseren hoe de frisse lucht door de neusgaten, langs open en ontspannen schouders en een rechte borstkas inwerkt op onze lichaamstemperatuur die zo wat afneemt. Het gevoel van ongemak en spanning verdwijnt en ons lichaam krijgt een boost en ontspanning in de plaats. ”
6. Ondersteun de nieren en de bijnieren voor energie
De nieren reinigen onder andere het lichaam van giftige stoffen, filteren het bloed en regelen de bloeddruk, terwijl de bijnieren (de kleine “hoedjes” die ze bedekken) hormonen, enzymen en vitaminen uitscheiden. In de Chinese geneeskunde zijn ze de belangrijkste organen tijdens de winter. Zo groot als een nierboon bevinden ze zich onder de lage ribben (en niet in de onderrug) en werken ze als energiebatterijen tijdens de koudste maanden. “Tegen januari raken ze uitgeput. Dan is het belangrijk om ze te stimuleren,” merkt Tatiana Elle op, een yoga lerares. Haar tip: wrijf je handen warm en masseer een minuut lang je nieren. Houd je handen op je taille om de warmte te voelen. Sluit je massage af met een druppel essentiële olie van zwarte den om vermoeidheid te verjagen. Fan van yoga? Geef voorkeur aan draaiende en buigende houdingen en visualiseer hoe je je lichaam voedt door in te ademen.
7. Drink het sap van wilde planten
Sappen van groenten, bladgroen en wilde eetbare en aromatische planten zijn echte voedingsbommen,” stellen Jennifer Hart-Smith en Anne-Sophie Nardy, auteurs van het Wildtherapie kookboek (2), enthousiast. Doordat ze zoveel vitaminen, mineralen, enzymen en sporenelementen bevatten regenereren, remineraliseren en verzuren ze het lichaam. Hun recept voor twee personen: was en snijd biologische ongeschilde groenten in kleine stukjes: een citroen, een courgette of komkommer, een handvol snijbiet, een peer, twee appels, een stuk verse gember. Voeg een handvol wilde planten zoals brandnetel, paardenbloem, ganzenvoet, zevenblad, daslook, munt, rozemarijn, lavendel, gemalen klimop, langwerpige weegbree of berkensap toe. Gooi ze in de slowjuicer en drink het ‘s morgens meteen op.
Lees ook: Vijf onmisbare masturbatietips van een seksuologe om klaar te komen.
8. Pas je aan aan het ritme van je menstruatiecyclus
“De fysieke en emotionele toestand van een vrouw is erg afhankelijk van haar cyclus,” zegt Tatiana Elle. De oestrogene fase, bekend als de actieve fase, begint op de eerste dag van de menstruatie en duurt twee weken. In deze periode voel je je fit en dynamisch. Andersom, vooral bij vrouwen die veel last hebben van zware premenstruele syndromen, gaat de zogenaamde passieve progesteronfase, die start vanaf de vijftiende dag, gepaard met een uitgesproken lage energie. “Doe rustige activiteiten en verstuif of verdamp een paar druppels essentiële olie van lavendel terwijl je je ontspant.”
9. Stimuleer je hele lichaam
Een goed ritueel voor elke dag? Je lichaam droog borstelen. “Voor de ochtenddouche activeert het de bloedsomloop en de lymfecirculatie, waardoor gifstoffen beter afgevoerd worden, wat onze immuniteit verbetert.” legt Julie Laurent-Marotte uit. Hoe doe je dat? Maak dynamische maar zachte bewegingen met een aangepaste borstel, waarbij je altijd van het midden naar de uitscheidingspunten van het lymfesysteem – de liesplooi, oksels, sleutelbeenderen, de knieholtes- werkt. Ook een energetische douche geeft een instant boost: een zelfmassage van top tot teen over je kleren door je handen tegen elkaar te wrijven, en met wrijf-, klop- en drukbewegingen het hele lichaam af te gaan, van boven naar beneden.
10. Zet de trillingen van stenen in
Kristallen worden al eeuwen gebruikt voor hun genezende eigenschappen, en vandaag de dag zijn ze alomtegenwoordig in spitstechnologieën. “Dit zijn levende minerale structuren, samengesteld uit chemische elementen die energieën vrijgeven via subtiele trillingen. De vibraties die een steen afgeeft bij aanraking wordt de ‘piëzo-elektriciteit’ genoemd en heeft een directe impact op ons lichaam en onze cellen, legt Mayia Alleaume uit, oprichter van het holistische merk Sentara. Stenen om dicht bij je te houden zijn ijzeroog voor regeneratie van het lichaam en morele troost, tijgeroog voor vitaliteit, robijn om het lichaam te versterken, citrien om te stralen, pyriet voor het overwinnen van obstakels, rode jaspis en hematiet om kracht en moed te geven.