Zwart en zwoel: grungebeauty maakt een comeback
© Getty Images

Zwart en zwoel: grungebeauty maakt een comeback

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Cool, nonchalant en slonzig: om mee te zijn met de laatste beautytrend moet je niet veel moeite doen. Indie sleaze heeft veel weg van de grungelooks uit de jaren negentig. Beautygewijs betekent dat: veel zwarte eyeliner, messy haar en matte lippenstift.

/

Recente Instagramfoto’s van modellen als Gigi en Bella Hadid bewijzen het: de grungy stijl die de tweede helft van de jaren nul een hoogtepunt beleefde, maakt een comeback. “Ik ben blij dat mode en make-up teruggaan naar een iets rauwere rock ‘n’ roll look met veel attitude, zegt Jessie Lefler, National Artist bij M.A.C. Cosmetics. “De trend komt voort uit een nostalgie naar de jaren 0 toen beroemdheden als Kate Moss en Alexa Chung op festivals gespot werden met slordig haar en drie dagen oude make-up. We verlangen naar makkelijkere tijden. Er heerst een anti-perfectie beweging, een duidelijke afwijzing van de clean girl beautytrend die we afgelopen jaren op social media zagen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Gigi Hadid (@gigihadid)

Zwart en zwoel

/

In plaats van er vrolijk, fris, overstyled en glamoureus uit te zien, met make-up die tot in de puntjes verzorgd is en vers geföhnd haar, is het doel van deze trend er een beetje moe en edgy uit te zien. “Het draait allemaal om de ogen, de kleur bij uitstek is zwart. Neem je favoriete oogpotlood, trek een klein lijntje langs de bovenste wimperlijn of zelfs rondom het oog en smeer het uit met een penseel. Dit geeft je meteen zwoele ogen en een versleten uitstraling. Als zwart toch te intens is, gebruik dan donkerbruin. Je bereikt hetzelfde effect, maar met een zachtere afwerking. Voeg zoveel laagjes mascara toe als je wil. Voor mij geldt: hoe voller, hoe beter. Het gaat niet om perfecte en elegante wimpers, het gaat om de intensiteit van het zwart rond de ogen. Je kan de wimpers opbouwen met zoveel lagen je zelf wil. Je kan zelfs met een pincet de wimpers samenknijpen om klonters te vormen.”

‘Ik heb een kater’

“Ook al komt deze trend voort uit een ‘ik-heb-een-kater-look’, je wil allesbehalve een vale en doffe huid. Het is belangrijk om de huid te verzorgen, dus hydrateer en volg je gebruikelijke huidverzorgingsroutine. Je hebt niet veel make-up nodig. Smeer een beetje concealer om onvolkomenheden te verdoezelen. Voeg een koudere contour toe onder de jukbeenderen en klaar. Blush of bronzer zijn overbodig: die ogen te chic en te gezond. Werk de look af met een mooie lippenbalsem of je favoriete nudekleur. Een laatste tip: ook al wil je er uit zien alsof je met je make-up hebt geslapen, dat betekent niet dat je er ook echt mee moet slapen. Verwijder altijd je make-up voor je naar bed gaat.”

Lees ook: Dit doet blauw licht met onze huid

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Beauty, Grunge.