1. Nat haar borstelen kan het beschadigen
Dat klopt. En daarmee wordt een van de meest voorkomende haarmythes bevestigt. Waarom? Omdat nat haar kwetsbaarder en elastischer is, kan borstelen leiden tot breuk en gespleten haarpunten. Het is daarom beter om te wachten tot het haar deels is opgedroogd. “Heb je toch geen keuze, gebruik dan zeker de juiste ontwarrende producten en ontwarrende tools. Ga met een brede kam met wijde tanden of ontwarrende borstel met zachte punten voorzichtig door nat haar. Werk sectie voor sectie, begin bij de punten”, vertelt Julie Lopez van het Franse haarmerk Dessange.
2. Je laat je haren het best drogen aan de lucht
Dat hangt af van de situatie. Voor de conditie van het haar is het beter, omdat de hitte van een haardroger vaak schadelijk is. Bovendien is het voor de hoofdhuid minder gunstig. Een vochtige hoofdhuid trekt meer stof en vervuiling aan. Nog erger is het om met nat haar naar bed te gaan (nog een van die andere haarmythes waar waarheid in blijkt te schuilen). Slapen met nat haar kan namelijk de wortels verzwakken en het risico op roos verhogen. En als je het haar vastbindt? Slapen met een vlecht in vochtig haar is geen goed idee. Het haar zal de volgende dag nog nat zijn en de vorm zal teleurstellend zijn. Een tip: als je de hitte van de föhn wilt vermijden, droog dan je hoofdhuid en haarlengtes eerst met een microvezel handdoek. Gebruik de haardroger op lage warmte, maar altijd na het aanbrengen van een hittebeschermer. De favoriet van Lopez? “Een föhn van Dyson. Dankzij hun technologie wordt het haar snel gedroogd, de kwaliteit en zachtheid blijven behouden”.
3. Een scrub irriteert de hoofdhuid en maakt het haar vet
Absoluut niet! Dit is een van de haarmythes die Lopez graag de wereld uit helpt: “Een scrub reinigt en verfrist de hoofdhuid. Zo’n detox is een uitstekende manier om onzuiverheden, stylingresten, overtollig talg, vervuiling en roos te verwijderen. Een scrub stimuleert de microcirculatie van het bloed, waardoor de haarzakjes beter worden gevoed. Dit is gunstig voor een optimale haargroei.” Hoe vaak zou je dit moeten doen? Maximaal één of twee keer per maand. De juiste formule? Kies voor een zachte scrub met fijne korrels, liefst met verfrissende en hydraterende ingrediënten zoals aloë vera en pepermunt. De beste manier om een scrub toe te passen? Na het wassen, breng je de scrub met je vingertoppen aan op nat haar, alsof je de haarwortels kamt. Masseer zachtjes om het gelijkmatig te verdelen en volg met een voedend of hydraterend masker voor de lengten en punten. Laat het even inwerken, masseer vervolgens de scrub goed in en spoel grondig uit. Een andere methode is om de scrub op nat haar aan te brengen voor het wassen. Verdeel de scrub over enkele scheidingen, masseer hem in en spoel grondig uit.
4. Supplementen in capsules zijn effectiever dan gummies
Ja en nee. In theorie hebben capsules een voordeel, omdat ze over het algemeen veel geconcentreerder zijn dan gummies, soms tot wel vijf keer meer. “Als je geen haaruitval hebt, zijn supplementen vaak niet noodzakelijk”, legt Lopez uit. “Ze kunnen wel nuttig zijn als een jaarlijkse boost om je haar in goede conditie te houden. Consistentie is hierbij belangrijk, je ziet pas resultaat na drie maanden, soms zelfs zes maanden. Bij Dessange raden we aan om de volledige behandeling twee keer per jaar te volgen tijdens seizoenswisselingen, of tijdens stressvolle periodes die haaruitval kunnen veroorzaken.”
5. Talg is goed voor het haar
Met mate. “Talg is essentieel voor het behoud van een evenwichtige en gehydrateerde hoofdhuid”, weet Lopez. “Een overproductie ervan kan het haar vettig maken en leiden tot een onbalans die irritatie, roos en langzame haargroei veroorzaakt. Een teveel kan worden gereguleerd met zuiverende shampoos. Zodra de balans is hersteld, kun je overstappen op een onderhoudsroutine die helpt om het evenwicht te behouden.” De beruchte talgkuur, waarbij je het haar lange tijd niet wast, wordt door experts vaak met argwaan bekeken.
6. Hoe langer je je haarmasker op laat, hoe beter
Niet per se. Vijf minuten in plaats van twee? Zeker! Maar een masker de hele nacht laten zitten? Liever niet. “De ingrediënten werken meestal binnen 5 tot 30 minuten, daarna heeft het weinig zin om het langer te laten zitten”, zegt Lopez. Gebruik in plaats daarvan deze tip om de werking van je masker te optimaliseren. Droog je haar altijd eerst met een handdoek voordat je het masker aanbrengt. Begin bij de punten en werk naar boven. Op deze manier dringt het masker beter door. Wikkel een handdoek, doorweekt met heet stoomend water, om je hoofd. Dit helpt de haarschubben te openen. Zodra de handdoek is afgekoeld, spoel je het masker grondig uit. Een routine die zorgt voor een merkbaar verschil in zachtheid.
7. Conditioner moet je onmiddellijk afspoelen
Zeker niet, oftewel weer een van die haarmythes die nergens op gebaseerd is. Hoewel het haar na het aanbrengen van conditioner makkelijker te ontwarren is, bevatten moderne conditioners vaak actieve ingrediënten die meer doen dan alleen verzachten. Denk aan hydraterende stoffen zoals kokos en glycerine, herstellende ingrediënten zoals keratine en ricinusolie of volume-gevende extracten zoals rozemarijn. Sommige conditioners bevatten zelfs slow-ageingvitaminen, lipiden en peptiden. “Laat je conditioner daarom twee tot drie minuten intrekken voordat je hem uitspoelt. Dit levert een echt huidverzorgingsvoordeel op, vooral voor fijn haar dat vaak niet goed reageert op zware maskers”, weet Lopez.
8. Vermijd dagelijks wassen
Klopt! Een van de meest hardnekkige haarmythes blijkt ook waar te zijn. Experts zijn het er immers over eens: hoe vaker je je haar wast, hoe sneller het vet wordt, wat je de neiging geeft om het nog vaker te wassen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. De hoofdhuid voelt zich aangevallen door wrijving en heet water. Dit verwijdert de natuurlijke lipidenlaag, waardoor de talgklieren in overdrive gaan om deze te herstellen. Dit is contraproductief, vooral omdat dagelijks wassen ook dagelijks drogen betekent, wat het haar verder kan beschadigen. Vaak is het haar niet eens echt vuil, zelfs niet na een sportsessie, wanneer een eenvoudige spoeling vaak voldoende is. Het advies van Lopez? “Was je haar één of twee keer per week. Gebruik in tussentijd een droogshampoo. Omdat een droogshampoo de neiging heeft om het haar doffer te maken, kan je als finishing touch een glansversterkende spray gebruiken.”
9. Oliën versterken je haar
Ja maar… Een oliebad kan de haarvezels verbeteren, vooral bij krullend, dik of zeer droog haar, dankzij de gunstige samenstelling van plantaardige oliën zoals vetzuren en vitamines A en E. Het idee van een ‘bad’, zoals een langdurige monoï-behandeling, is soms het onderwerp van discussie. En zo belandde ook deze stelling in ons lijstje met haarmythes. Plantaardige oliën hebben vaak een te hoog moleculair gewicht om volledig in het haar door te dringen, waardoor ze na een nacht slapen nog steeds op het haaroppervlak plakken en meerdere shampoos nodig zijn om ze te verwijderen. “De beste aanpak is om af en toe lichte oliën te gebruiken als diepe behandeling wanneer je je haar van wortel tot punt wilt verwennen”, zegt Lopez. “Een andere optie is het gebruik van haarverzorgingsproducten, zoals shampoos, maskers en serums, die oliën bevatten maar zo zijn geformuleerd dat ze eenvoudig uit het haar te wassen zijn.” Nog een alternatief zijn populaire oliën zoals argan, kokos, castor of camelia in de vorm van een nachtserum dat niet uitgespoeld hoeft te worden.
10. Een pre-shampoo is key
Ja. Sommige kappers beschouwen deze nieuwe gewoonte als een manier om de haarverzorging te verbeteren zonder het haar te verzwaren. “Bij Dessange bieden we een shampooritueel aan ontworpen om de hoofdhuid grondig te revitaliseren en in balans te brengen”, aldus Lopez. “We starten met een diagnose van de hoofdhuid en het haar om de behoeften van de klant vast te stellen. De Terres Précieuses-formule is een 2-in-1 behandeling: het fungeert zowel als hoofdhuidmasker als shampoo. De formule voorziet de hoofdhuid van de essentiële elementen om haar balans te behouden en is gemakkelijk uit te spoelen.”