Wordt eindelijk alle onvrijwillige seks strafbaar in België?
© Getty Images

Wordt eindelijk alle onvrijwillige seks strafbaar in België?

Door Marie Claire redactie
Leestijd: 1 min

Premier Alexander De Croo (Open VLD) riep de aanpak van seksuele misdrijven eerder al uit tot een prioriteit van zijn regering. Partijgenoot en nieuwe minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zet nu de puntjes op de i. "We zijn het aan de vele slachtoffers van seksueel geweld verschuldigd".

/

De officiële cijfers voor seksueel geweld in ons land zijn hallucinant: de afgelopen 10 jaar werden er gemiddeld bijna 10 verkrachtingen per dag aangegeven bij de politie. Tot naar schatting 90% van de gevallen van seksueel geweld worden echter niet aangegeven, dit is het zogenaamde dark number. Seksueel geweld blijft dus grotendeels onder de radar. In een recente peiling van Amnesty International bij 2.300 Belgen zegt 20% van de bevraagde vrouwen en 14% van bevraagde mannen ooit verkracht te zijn. Van de bevraagde jongeren tussen 15 en 24 jaar zegt 24% dat ze ooit verkracht werden.

Lees ook: 4 vrouwen vertellen waarom abortus voor hen de juiste keuze was.

Momenteel is er in België echter pas sprake van een verkrachting als geweld en gebrek aan toestemming kan bewezen worden. Dat moet worden aangetoond met bijvoorbeeld een medisch attest of een getuigenis van een derde persoon. Het verkrijgen van dergelijk bewijs is in veel gevallen niet gemakkelijk, vooral wanneer de klacht dagen, maanden of zelfs jaren nadien wordt ingediend. Het gebrek aan bewijs is de meest voorkomende reden waarom – hou je vast – 50% van alle zaken geseponeerd wordt. Kortom, als slachtoffers eindelijk de moed verzameld hebben om naar de politie te stappen, wordt er de helft van de tijd niet eens vervolg aan gegeven.

/

Onvrijwillige seks strafbaar

Een maand na het aantreden van onze nieuwe minister van Justitie, doet Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zijn toekomstplannen uit de doeken. In de beleidsnota heeft de strijd tegen seksueel geweld prioriteit. “We zijn het aan de ouders van de vermoorde Julie Van Espen en de vele slachtoffers van seksueel geweld verschuldigd om hier een prioriteit van te maken”, zegt Van Quickenborne in het Nieuwsblad.

“We vragen aan politie en justitie een grotere alertheid om dat au sérieux te nemen. Intussen werken we aan een zwaardere bestraffing van seksuele misdrijven en ook een betere definitie van seksueel geweld. Nu is er pas sprake van seksueel geweld als daar gewelddaden bij komen kijken. We willen dat omdraaien: zodra er geen instemming is, is het geweld en dus strafbaar.”

Lees ook: #BalanceTonWilly verzamelt Belgische getuigenissen van seksueel misbruik.

Vlaams actieplan tegen seksueel geweld

Eerder keurde ook de Vlaamse regering al een actieplan tegen seksueel geweld goed. Dat zet eerst en vooral in op preventie. Zo zullen er specifieke initiatieven worden genomen om informatie te verspreiden per doelgroep, zoals personen met een handicap of minderjarigen. De scholen krijgen meer emotionele, relationele en seksuele vorming, vanaf het kleuteronderwijs. Leerkrachten, maatschappelijk werkers en zorgpersoneel worden geprofessionaliseerd om het geweld te leren herkennen en ermee om te gaan.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Seksueel geweld, Seksueel misbruik, Verkrachting.