Winterdip? Dit zijn verschillende gelukshormonen en zo wek je ze op
© Launchmetrics Spotlight

Winterdip? Dit zijn verschillende gelukshormonen en zo wek je ze op

Door Lotte Gillis
Leestijd: 3 min

Het koude weer en de zeldzame zonnestralen zijn niet bevorderlijk voor je gemoed. Wil je je humeur op een natuurlijke manier opkrikken? Spreek dan je gelukshormonen aan en wel via deze handige tips.

Een verre vakantie naar een tropisch land, een uitgebreide shopsessie of een weekje heerlijk niksen in een kuuroord, het zijn allemaal goede manieren om je humeur op te krikken. Toch heb je er niet altijd de tijd voor. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je humeur toch dat tikkeltje beter te maken. Door je te focussen op je gelukshormonen en activiteiten in te plannen die ze opwekken, voel je je ook op de meest regenachtige dag een pak gelukkiger.

Endorfine

De bekendste onder de gelukshormonen is endorfine. Deze neurotransmitter onderdrukt pijn en stress. Dit doet het door de aanmaak van het stresshormoon cortisol te voorkomen. Van endorfine word je dus opnieuw rustig en ervaar je een gelukkig gevoel. Zit je met veel werkstress dan is het een goed idee om wat endorfine op te wekken.

Hoe wek je het op?

  • Endorfine kan je opwekken door te gaan sporten. Hardlopen, zwemmen en fietsen zijn goede sporten om de aanmaak van het hormoon te stimuleren.
  • Daarnaast is ook fysiek contact een endorfine-opwekker. Seks zorgt ervoor dat je de stof aanmaakt, maar ook knuffelen kan al helpen.
  • Ook door chocolade of pikant voedsel te eten, maak je endorfine aan. Ongezond en vet voedsel zorgt ervoor dat je tijdelijk wat meer geluk ervaart, toch is het niet de meest aangeraden manier om langdurig gelukkiger te worden.

Oxytocine

Het hormoon oxytocine is misschien wel het makkelijkst op te wekken tijdens deze feestperiode. Het is namelijk het hormoon dat je een goed gevoel geeft bij sociaal contact. Daarnaast wordt het ook wel het knuffelhormoon genoemd omdat het vrijkomt bij knuffelen en andere vormen van fysiek contact.

Hoe wek je het op?

  • Seks, knuffelen en andere manieren van fysieke aanraking zijn effectieve manieren om oxytocine te stimuleren.
  • Naast fysiek contact is ook sociaal contact effectief. Spreek af met vrienden of familie. Praat bij met die ene vriend(in) die je al lang niet meer hebt gezien. Je zal zien dat je humeur er een instant boost van krijgt.
  • Tot slot kunnen ook yoga en meditatie helpen. Oxytocine kan je dus zien als het hormoon dat wordt opgewekt door verbinding. Niet alleen met je dierbaren, maar dus ook als je in verbinding staat met jezelf.

Dopamine

Deze neurotransmitter wordt ook wel gezien als het beloningshormoon. Het ontstaat veelal als reactie op een externe prikkel die je lichaam als leuk ervaart. Dit zorgt ervoor dat je motivatie verhoogt om meer te bereiken. Zo kan het ontstaan na een uitgebreide sportsessie, maar het wordt ook opgewekt door ongezonde zaken als alcohol, sigaretten of een veelheid aan prikkels door je digitale schermen. Hierdoor speelt het hormoon ook een grote rol bij verslavingen. Om verslavingen aan te pakken kan het helpen om dopamine op een andere, goede manier op te wekken zodat je drang naar een sigaret bijvoorbeeld onderdrukt wordt.

Hoe wek je het op?

  • Iets bereiken is een goede manier om dopamine op te wekken. Toch kan je niet elke dag een grote mijlpaal verwezenlijken. Maar ook kleine dingen helpen zoals het winnen van een spel bijvoorbeeld of een lastig taakje afwerken dat je al lang uitstelt.
  • Net als bij de andere gelukshormonen is ook fysieke aanraking zoals seks en massages een efficiënte manier om de stof op te wekken.
  • Iets eten wat je lekker vindt kan ook helpen. Deze stof wordt namelijk aangemaakt door iets te doen dat je leuk vindt en waarna je je beloond voelt, ook een goed diner is dus een prima dopamine-opwekker.

Serotonine

Dit hormoon zorgt niet alleen voor een verbetering van je humeur, het zorgt ook voor een beter slaappatroon. Serotonine is namelijk de voorloper van melatonine, het hormoon dat ervoor zorgt dat je makkelijk in slaap valt. Wil je een verbeterde nachtrust dan heb je dus serotonine nodig. Daarnaast zorgt het stofje ook voor een goede eetlust en meer zelfvertrouwen.

Hoe wek je het op?

  • Eet voeding met tryptofaan in, dit is de voorloper van serotonine. Tryptofaan vind je terug in onder andere bananen, zuivel, pitten, zaden en noten.
  • Zorg voor een goede darmgezondheid. Een onregelmatige darmstelsel kan leiden tot een verminderde aanmaak van serotonine. Eet dus voldoende probiotica, die vind je terug in gefermenteerd voedsel zoals kefir, kimchi, kombucha en yoghurt.
  • Ook daglicht stimuleert de aanmaak van serotonine. Probeer ook tijdens de koude wintermaanden voldoende naar buiten te gaan door bijvoorbeeld een dagelijkse wandeling te maken.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Hormonen, Mentaal welzijn, Welzijn, Winterdip.