Werken nachtcrèmes echt? “Het is geen marketingtrucje om meer crèmes te verkopen”
© Getty Images

Werken nachtcrèmes echt? “Het is geen marketingtrucje om meer crèmes te verkopen”

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Het nut van een beautyslaapje en de juiste nachtverzorging is geen fabeltje maar een logisch iets: de huid herstelt zich namelijk ‘s nachts. Geen wonder dus dat heel wat beautymerken na een jaar vol stress, angst en onzekerheden focussen op nachtverzorging. Huidexperte Kaat Blommaert legt uit waarom de combinatie van slaap en skincare dé ideale formule is om een vermoeide huid op te peppen.

/

“Slaap is belangrijk voor de huid omdat het lichaam maar ook de huid ‘s nachts herstelt. ‘s Nachts vertraagt ons metabolisme waardoor er meer energie kan gaan naar herstel van onze huid. We maken tijdens de slaap meer collageen aan, dit zorgt voor elasticiteit van de huid. Een goede nachtrust is een ideale rimpelkiller, samen met een aangepaste avondverzorging.”

Lees ook: Kappers terug open: dit is dé haartrend van het moment.

“Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen dagcrèmes en nachtcrèmes. Nachtcrèmes bevatten ingrediënten die de huid herstellen en vernieuwen. Deze mogen niet altijd tijdens de dag gebruikt worden: hoe efficiënt en herstellend ze ‘s nachts ook zijn, als je ze overdag aanbrengt, kunnen ze schade en pigmentatievlekken veroorzaken. Een ander groot verschil is dat er in dagcrèmes SPF kan toegevoegd zijn waardoor de crème een hoger moleculair gehalte heeft. Dit zorgt voor een oppervlakkige bescherming en een minder efficiënte opname en transport naar de dieper gelegen huidlagen. Bepaalde crèmes mogen zowel overdag als ‘s nachts worden gebruikt maar dat hangt af van de ingrediënten.”

Pexels

/

“Het is geen marketingtrucje om meer crèmes te verkopen”

“Ingrediënten als vitamine A, E en C zijn toppers. Vitamine A strijkt rimpels glad, vitamine E werkt als een antioxidant en vitamine C verheldert en werkt tegen pigmentstoornissen. Niacinamide of B3 verbetert het cellulair metabolisme, is ontstekingsremmend en geeft de huid een éclat. Hyaluronzuur vult rimpels en hydrateert, carnosine werkt de verharding van collageenvezels tegen. Synake ontspant de spieren rond de rimpels waardoor de diepte afneemt. De ingrediënten van je nachtcrème mogen al eens wisselen omdat er na verloop van tijd een gewenning ontstaat.’

Lees ook: Deze make-upmerken testen niet op dieren.

“Nachtverzorging is geen marketingtrucje om meer crèmes te verkopen. Omdat je tijdens de dag vooral aan het beschermen bent, moet je ’s nachts wel degelijk de huid herstellen. Of een product doet wat het belooft, hangt af van het feit of het de juiste crème is voor jouw specifieke huidbehoefte. Ook de dosering van de actieve ingrediënten is belangrijk. Er is een verschil in de crèmes die je in de supermarkt, bij de apotheek of huidexpert aankoopt. Laat je raad geven door een specialist.”

“Nog een laatste extra tip: slaap op een zijden kussensloop. Zijde voorkomt slaaplijntjes en gaat de nachtcrème minder opslorpen.”

esthetiek-kb.be

/

Onze favoriete producten

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Nachtcrème, Skincare.