In beeld: een blik op de wenkbrauwen van toen en nu
© Getty Images

In beeld: een blik op de wenkbrauwen van toen en nu

Leestijd: 2 min

Het fijne lijntje heeft afgedaan. De perfecte wenkbrauwen van vandaag zijn vol, dik en naturel. Keira Knightley, Cara Delevigne en George Clooney kunnen hiervan meespreken en delen een sterke blik als handelsmerk. Maar wenkbrauwen zijn blijkbaar heel trendgevoelig, we frissen even je geheugen op en nemen een kijkje naar de geschiedenis.

“Als de ogen de spiegel zijn van de ziel dan zijn de wenkbrauwen de vensters van de geest”, schreef de Franse dichter Franz Bartelt in 2003.

Van streep tot borstel

De wenkbrauw blijkt een uitgelezen manier om kracht en karakter te geven aan een gezicht en daar wordt op de catwalk en in de modewereld uitvoerig gebruik van gemaakt. Net zoals het oude Rome de weelderige ‘unibrow’ verkoos en de Egyptenaren gestileerde wenkbrauwen vereeuwigden in hun Hyrogliefen, zal de eenentwintigste eeuw er een zijn van een meer weelderige voorhoofdbegroeiing.

wenkbrauwen geschiedenis

Wenkbrauwbars reizen dan ook als paddenstoelen uit de grond. En zelden was een blog zo populair als die van ‘Anastasia Beverly Hills’, de wenkbrauwspecialiste die begon als blogster en uitgroeide tot wenkbrauwgoeroe die het hele Amerikaanse sterrendom van een fraai stel wenkbrauwen voorziet.

De wenkbrauw vandaag

Epileren is duidelijk geen kwestie meer van hier en daar wat haren uittrekken, tegenwoordig komt er een hele berekening aan te pas die de perfecte wenkbrauwvorm bepaalt volgens de morfologie van jouw gezicht.

De haren worden gekleurd om ze voller te maken (omdat de blonde donsharen zo ook zichtbaar zijn), nauwkeurig in vorm gelegd en bijgetekend. Deze grondige aanpak wordt ook wel de 3D wenkbrauw genoemd.

Solid gold by Sam 403.288.BROW www.cinnamongirlclinicdot CA

Een bericht gedeeld door 403-288-BROW (@cinnamon_girl_clinic) op

De wenkbrauw, overal een beetje anders

In Frankrijk, België en Zwitserland luidt de vraag van de klant steevast naar die volle wenkbrauw. De heilige wetten van het epileren – zijnde dat je enkel onderaan mag epileren en niet vanboven- worden overboord gegooid, ook bovenaan mag het nu, sommigen draaien de regels zelfs om! Hierdoor leunt de esthetiek dichter aan bij de Oriëntaalse en de Angelsaksische markt, liefhebbers van de gestructureerde, grafische en gesofisticeerde- maar bovenal- de dikke wenkbrauw.

Je mag dus stellen dat de tijd van de ultrafijne wenkbrauw van de jaren 30, geïntroduceerd door Marlène Dietrich en Jean Harlow, heeft afgedaan. Niemand die nog droomt van die anorectische strepen, vaak volledig weggehaald en vervangen door een potloodlijn.

Even leek de rage herop te leven in de jaren 1990 en 2000- bij de Spice Girls, Christina Aguilera of de moordzuchtige clown van Stephen King.

Maar vanaf 2010 worden de jaren er alleen maar hariger op en is er een duidelijke voorkeur voor de borstelige wenkbrauwen van Brooke shields en die van de Hollywood- en Italiaanse diva’s van het witte doek, zoals Elizabeth Taylor Anita Ekberg, die op hun beurt een bron van inspiratie leverden voor de Kim Kardashians van vandaag die enkel hun wenkbrauwen toevertrouwen aan hun specialist (ook zij is trouwe klant van Anastasia). Instagram en multimedia lopen over van posts met wenkbrauwnieuws en alle variaties van de perfect gestyleerde ‘hollywood’ trend.

“No makeup can create a face like Elizabeth’s. She is exquisite.” ~ Edith Head.

Een bericht gedeeld door Elizabeth Taylor (@elizabethtaylor) op

Dus of het ooit volledig terug de andere kant zal uitgaan en er een dag komt dat we net zoals in de middeleeuwen onze wimpers, wenkbrauwen en haargrens epileren is iets waar we enkel over kunnen speculeren. Wie zal het zeggen?

Fan van borstelige wenkbrauwen en wil je graag zelf aan de slag? Klik door naar de nieuwste methoden voor dikkere wenkbrauwen.

Laura de Coninck De artikels van >

Laura is meester in de kunsten en sinds elf jaar ook journaliste, ze schrijft over beauty - Make-up is immers ook een soort verf voor het gezicht- en gezondheid. Ze koestert een grote passie voor schoonheid en parfums. Daarnaast maakt ze nog regelmatig illustraties en vrij werk voor tentoonstellingen.

Tags: 3D wenkbrauw, Geschiedenis, Volle wenkbrauwen, Wenkbrauw, Wenkbrauwen, Wenkbrauwen bijtekenen, Wenkbrauwtrend.