Dat de coronapandemie een ingrijpende impact had op hoe we leefden – en vandaag door het leven gaan – moeten we je niet meer vertellen. Er kwamen twee soorten koppels uit de pandemie: zij die twee jaar gelukkig door het leven bleven gaan en zij die hun relatie op de klippen zagen lopen.
Maar volgens een onderzoek dat breed wordt uitgemeten op internet, met name door Stylist UK, is er een derde categorie: stellen die zijn gestopt met vrijen.
Metro, werk, (seks en) slaap
Volgens dit beroemde onderzoek, uitgevoerd door een relatietherapie-app, heeft de pandemie een ernstige impact gehad op het seksleven van bijna 74% van de ondervraagde koppels. “Intimiteit wordt gezien als een taak, een plicht, een uitputtende of zelfs stressvolle handeling, in plaats van als een daad van liefde, plezier, delen, loslaten, zelfontdekking en betekenis”, zegt Noëline Toribio, psychotherapeute en sekstherapeute. En die impact kan bij sommige mensen voor een ‘seks burn-out’ zorgen.
Het bewijs dat je zelf in een seksuele burn-out zit? Gevoelens van stress en ergernis bij het idee alleen, de indruk dat je tijd en energie verspilt, of een gevoel van diepe leegte terwijl al je zintuigen juist zouden moeten prikkelen.”Een zin die vaak terugkomt is ‘ik weet niet wanneer ik er tijd voor kan vrijmaken'”, vervolgt Noëline Toribio, die steeds meer patiënten ziet die lijden aan seksuele burn-out, waaronder jonge twintigers.
En zoals vaak het geval is in de seksuologie, zijn de oorzaken van dit ongemak vaak multifactorieel en specifiek voor elk individu.
Vrouwen hebben meer last van seksuele burn-out
Volgens onze seksuoloog zijn het ook de maatschappij zelf en haar verschillende sociaal-culturele paradigma’s die aan de basis kunnen liggen van dit duizelingwekkende verlies van libido. “Naar mijn mening is er veel druk die verband houdt met het sociale, professionele en persoonlijke imago dat we moeten uitstralen. Als gevolg daarvan worden ieders verwachtingen overschreden, en heel vaak sluiten die niet aan bij de verlangens naar een leven dat patiënten vanuit hun diepste wezen nastreven”.
Met andere woorden, de geboden om te presteren – seksueel of anderszins – die we bewust of onbewust internaliseren, dragen onvermijdelijk bij aan een toenemende druk, tot het punt dat ze ons vroeg of laat naar een bepaalde vorm van verzadiging leiden.
Dit geldt des te meer voor vrouwen in hetero relaties. “Het zijn vooral vrouwen die er last van hebben”, benadrukt Toribio. “Dit kan gemakkelijk in verband worden gebracht met recente onderzoeken naar mentale werkbelasting (8 op de 10 vrouwen), wat ook een factor is bij seksuele burn-out.” En het zijn meestal deze vrouwen die als eerste een gezondheidsprofessional raadplegen over dit onderwerp. Want wanneer een seksuele burn-out het voortbestaan van een relatie op de lange termijn bedreigt, gaan sommige hoofdpersonen op zoek naar oplossingen om weer plezier te beleven.
Lees ook: Een antwoord op de meest gestelde vragen over het vrouwelijk orgasme
Om je seksleven weer op orde te krijgen, is het allereerst raadzaam om je leven (opnieuw) op orde te brengen. “Neem de tijd om naar je dagelijkse verantwoordelijkheden te kijken, bekijk je prioriteiten, delegeer wat je kan en beperk stressfactoren.” Een andere strategie om te overwegen? Ga terug op zoek naar dingen waar je in de eerste plaats zélf van geniet.
Tot slot dringt de expert er bij slachtoffers van een seksuele burn-out op aan om de valkuil van zelfverwijt te vermijden. “De sleutel is om te beseffen dat het er is, om te observeren wanneer en hoe het is begonnen en om onszelf te kalmeren met elk gebaar of handeling die ons toegang geeft tot welzijn”.
En, met een beetje geluk, nog een paar orgasmes.