Aanrandingsgevaar
Uit recente statistieken blijkt dat elke 15 seconden een vrouw in Brazilië wordt aangerand. Elke twee uur wordt er één vermoord. In mei was er in een favela in Rio nog de gruwelijke groepsverkrachting van een meisje van zestien. De daders gooiden een video op Twitter waarin je de tiener naakt en half buiten bewustzijn ziet liggen terwijl ze wordt uitgescholden en iemand opschept dat minstens dertig mannen haar hebben zwanger gemaakt.
Abortus, no way
Abortus is nog steeds illegaal in het land, tenzij de vrouw in kwestie werd verkracht of de zwangerschap haar leven bedreigt. Zwangere vrouwen die op zichzelf een abortus proberen uitvoeren kunnen daarvoor één à drie jaar gevangenis krijgen. “Vrouwen die hun zwangerschap willen beëindigen, nemen vaak hun toevlucht tot een plant die je met water moet mixen en dan moet opdrinken,” vertelde Glaucia De Mendoca, een inwoonster van Rio, aan de Britse Grazia. “Ik ken één vrouw die zo wanhopig was dat ze dat nog heeft geprobeerd toen ze acht maanden zwanger was.” Arme vrouwen zoeken hun heil ook vaak in abortuspillen op de zwarte markt of komen terecht in duistere abortuskliniekjes. Rijke vrouwen vliegen naar Mexico of de VS vooreen abortus, of laten er één uitvoeren in een illegale, maar chique kliniek.
Geen vrouwen aan de top
President ad interim Michel Temer besloot toen hij in januari aan de macht kwam geen enkele vrouw of zwarte Braziliaan in zijn kabinet toe te laten. Sinds Temers compleet blanke, mannelijke regering aan de macht is, is Brazilië maar liefst 22 plaatsen gezakt in internationale rankings van gendergelijkheid. (Dilma Rousseff, de vrouwelijke president, is momenteel geschorst omdat ze ervan wordt beschuldigd te hebben geknoeid met budgetten.)
Zika
Het zikavirus dat via muggen wordt verspreid en microcefalie kan veroorzaken bij ongeboren kinderen blijft een groot probleem in Brazilië. (Baby’s met microcefalie hebben een opvallend klein hoofdje en onderontwikkelde hersenen.) Al 1.489 vrouwen in het land zijn bevallen van een kindje met microcefalie en meer dan 3.000 vrouwen zijn onder observatie omdat ze het virus tijdens hun zwangerschap hebben opgelopen.
Voor veel mensen is anti-muggenspray onbetaalbaar, jezelf proberen te beschermen tegen de besmette muggen is dus moeilijk. “Als je weet dat het minimumloon € 50 per week is en anti-muggenspray zo’n € 13 kost, begrijp je dat veel mensen zich het product gewoon niet kunnen veroorloven,” vertelde Monik Duarte, een biomedische wetenschapper, aan de Britse Grazia. “Vrouwen wrijven alcohol over hun lichaam omdat ze hopen dat dat de muggen tegenhoudt.”
Bron: Grazia UK, Vocativ en Women on Waves.