Vormt de opkomst van tradwives een gevaar voor het feminisme?
© Unsplash

Vormt de opkomst van tradwives een gevaar voor het feminisme?

Door Lotte Gillis
Leestijd: 3 min

Wie vaak door sociale media scrolt, heeft ze misschien al eens voorbij zien komen: de tradwives. Maar waar komen ze vandaan en verwerpen ze ook écht het feminisme? We vroegen het aan Karlijn Massar, professor in de arbeids- en sociale psychologie.

Wat zijn tradwives?

Om de trend te kaderen, geven we eerst en vooral wat duiding bij het begrip ’tradwife’, een samenvoeging van ’trad’ oftewel ’traditioneel’ en ‘wife’. Het gaat hier dus om vrouwen die teruggrijpen naar traditionele rolpatronen. In plaats van een carrière na te jagen, staan zij in voor het huishouden terwijl hun man het geld binnenbrengt. Een terugkeer naar de jaren ’50 en ’60 dus.

Momenteel maken tradwives een ware opmars op TikTok waar ze hun dagelijkse leven laten zien via korte filmpjes. Een van de bekendste voorbeelden is de Amerikaanse Nara Smith, de vrouw van Mormoons model Lucky Blue Smith. Zij gaat zelfs nog een stapje verder en ziet het als haar taak om alles wat het gezin maar nodig kan hebben helemaal from scratch te maken, om het met haar eigen woorden te zeggen. Van cornflakes tot tandpasta en zelfs zonnecrème, niets lijkt Nara teveel.

@naraazizasmith next time I’d use more corn flour instead of corn meal and try to get it even thinner! The kids didn’t care though 🫶🏽 #easyrecipes #homecooking #breakfast #cereal #fypツ #toddlersoftiktok #cornflakes ♬ Jazz masterpiece “As time goes by” covered by a Jazz violinist by profession(962408) – ricca

Vanwaar komt de tendens?

Het is opvallend dat dit fenomeen nu opeens zo veel aandacht krijgt. Nu, na een jarenlange strijd van feministen om onafhankelijk te worden van mannen. Toch is er volgens professor Massar een logische verklaring voor: “Er gebeurt op dit moment heel veel in de wereld en dat maakt het leven onvoorspelbaar. Sommige mensen verlangen naar een eenvoudiger en meer voorspelbaar leven. Dat denken ze te bereiken door terug te grijpen naar traditionele rolpatronen.”

Volgens Massar is het ook zo dat dit fenomeen in sommige milieus populairder is dan in andere. Zo wint het aan populariteit in groepen waar religie een grote rol speelt, dat is volgens haar het geval bij de Amerikaanse tradwives die je vaak op sociale media tegenkomt. Maar ook dichter bij huis, in België en Nederland zijn er vrouwen die deze levensstijl adopteren. “We zien ook dat politieke overtuigingen een grote rol spelen, zo is het een fenomeen dat makkelijker in extreemrechtse groeperingen gedijt”, vertelt professor Massar.

Populair onder gen Z

Volgens professor Massar grijpen vooral jongere generaties en met name gen Z terug naar traditionelere rolpatronen. “In deze generatie zie je twee extremen. Aan de ene kant heb je extreem progressieve en activistische gen Z’ers die veel belang hechten aan diversiteit. Aan de andere kant zie je een groep die zich heel behoudend en conservatief opstelt en dan ook graag teruggrijpt naar die traditionele rolpatronen. Tussen die twee extremen heb je vervolgens een grote groep gematigden”, zegt Massar.

De reden waarom de trend zich vooral manifesteert bij de jongere generaties valt volgens Massar als volgt te verklaren: “De oudere generaties groeiden op met een moeder die geen carrière kon nastreven. Zij waren de eersten die dat wel konden. Blij en trots maakten ze – net als jongens – carrière. Nu leven we in een tijd met enorm veel keuzevrijheid waarin iedereen een levensstijl kan kiezen die het best bij haar/hem/hen past. Dat kan dus ook een levensstijl als huismoeder zijn.”

Wat met het feminisme?

Het fenomeen kan over het algemeen op weinig begrip rekenen van menig feminist en dat is niet verrassend. Zo zijn het juist vrouwen die uitdragen dat de beste plek voor de vrouw bij de kinderen en achter het fornuis is. Exact wat feministen decennialang hebben aangevochten dus. Desondanks stelt professor Massar dat we dit fenomeen niet helemaal moeten zien als een antifeministische beweging. “Het grote verschil met vroeger is dat er nu dus wel de keuzevrijheid is. vrouwen die vandaag voor deze levensstijl kiezen doen dat omdat ze het zelf willen en niet omdat het aan hen wordt opgelegd.”

Professor Massar vindt daarnaast dat we de populariteit van deze tendens met een korreltje zout moeten nemen. Volgens haar blijven tradwives een niche en zijn de meeste vrouwen echt nog feministisch. Daarbovenop aardt de trend voornamelijk in extreemrechtse milieus. Globaal gezien blijven vrouwen echter eerder progressief en mannen eerder conservatief. Het fenomeen kan volgens haar op zoveel aandacht rekenen net omdat het zo’n verbazingwekkende tendens is gezien het de ideeën verwerpt waar feministen jarenlang voor hebben gestreden.

Het belang van een weloverwogen beslissing

Hoe dan ook vindt professor Massar dat er best wat risico’s gepaard gaan met het bestaan als ’tradwive’. “Het zal je maar gebeuren dat je toch wil scheiden of ontdekt dat je man vreemdgaat en dan blijf je over met niets omdat je volledig financieel afhankelijk bent van je man. Zelfredzaamheid, inclusief financiële zelfredzaamheid, blijft enorm belangrijk in de wereld waarin we vandaag leven”, waarschuwt ze.

Toch zijn er volgens Massar ook positieve aspecten aan de tendens. Zo kan het volgens haar ook heel fijn zijn om als vrouw niet én de perfecte moeder én de perfecte carrièrevrouw én de perfecte partner te hoeven zijn. “Als je een van die identiteiten niet hoeft te perfectioneren kan dat al veel druk wegnemen.” Tot slot is het leven als tradwive naar haar mening wel enkel weggelegd voor geprivilegieerde vrouwen. “Er zijn in deze maatschappij niet veel gezinnen met kinderen die kunnen rondkomen van één inkomen. Dus het is zeker een vrije keuze, maar enkel voor zij die er al financieel goed bijzitten”, besluit professor Karlijn Massar.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Feminisme.