Miljoenen kinderen kunnen niet naar school door de coronacrisis. Hier bezorgt dat vooral ouders kopzorgen, maar in ontwikkelingsregio’s zijn de gevolgen nog veel ingrijpender. Zeker voor jonge meisjes. Volgens kinderhulporganisatie Plan International laten de gevolgen van schoolsluitingen zich vooral voelen op drie domeinen.
De kans op uithuwelijking stijgt
Elk jaar trouwen ongeveer 12 miljoen meisjes tegen hun zin voor ze 18 jaar oud zijn. Naar schatting zullen in de komende 10 jaar de economische en financiële gevolgen van de coronacrisis leiden tot zo’n 13 miljoen extra kind- en tienerhuwelijken. Ouders die hun baan verliezen of plots veel minder loon krijgen, zullen volgens Plan International in veel landen immers geen andere mogelijkheid zien om geld te verdienen.
Minder toegang tot contraceptie en veilige abortus
Scholen zijn vaak de plaats waar anticonceptie wordt uitgedeeld. Ook broodnodige preventieprogramma’s en seksuele opvoeding vallen zo weg. Elk jaar bevallen ongeveer 777.000 meisjes onder de 15 jaar in ontwikkelingsregio’s. Daar kunnen 7 miljoen ongewenste (tiener)zwangerschappen bijkomen in het geval van een langdurige lockdown. Veel meisjes durven ook niet naar een ziekenhuis uit angst om besmet te worden, waardoor de mogelijkheid van een veilige abortus veelal wegvalt. Het beperkte medisch personeel in veel landen heeft natuurlijk ook de handen vol met besmette patiënten.
Meer genitale verminkingen
Zonder de veilige omgeving van de schoolmuren, stijgt de kans op genitale verminking sterk. Momenteel werden al zo’n 200 miljoen vrouwen wereldwijd slachtoffer van genitale verminking. De pandemie kan dit aantal doen toenemen met 2 miljoen. Enerzijds omdat uithuwelijking en genitale verminking vaak hand in hand gaan. Meisjes worden in sommige landen dan “rein” bevonden, wat de prijs doet stijgen. Anderzijds omdat preventieprogramma’s op scholen grotendeels wegvallen.
“Verschillende wetenschappelijke studies van de Wereldbank toonden al aan dat meisjes een cruciale groep zijn om te ondersteunen als we de vooruitzichten van kinderen wereldwijd willen verbeteren. De armoedespiraal kan pas doorbroken worden als meisjes dezelfde toegang krijgen tot onderwijs als jongens.”
Om meisjes te beschermen tegen de negatieve gevolgen van de crisis organiseert Plan International de globale fondsenwervende campagne ‘Girls in Crisis’. Met de ingezamelde fondsen willen ze bijvoorbeeld hulpverleners trainen om meisjes te beschermen tegen geweld en uitbuiting, ervoor zorgen dat ze weer seksuele voorlichting krijgen en toegang hebben tot contraceptie en ook de meisjes en hun families financieel ondersteunen zodat uithuwelijking voorkomen kan worden. Meer info over de campagne kun je hier vinden.