De ‘mob wife aesthetic’ verovert TikTok, maar krijgt ook kritiek
© Edie Falco als Carmela Soprano in The Sopranos - Getty Images

De ‘mob wife aesthetic’ verovert TikTok, maar krijgt ook kritiek

Door Lotte Gillis
Leestijd: 3 min

Waar vorig jaar de 'clean girls'-stijl het internet domineerde, gooien we het in 2024 over een andere boeg. De 'mob wife aesthetic', denk aan luipaardprint, grote zonnebrillen en een overdaad aan rode lippenstift, is de trend van het moment. Al komt er ook kritiek. 

/

Een nieuw jaar, een nieuwe modetrend. De stijl zag vorig jaar in oktober het levenslicht toen TikTok-gebruiker en zelfverklaarde “mob wife CEO” Sarah Arcuri een video plaatste over de basisprincipes van de esthetiek. (In het kort: zwart leer, dierenprint, rommelig kapsel, gouden sieraden, designertas). Maar de trend kwam pas echt van de grond in de eerste week van 2024, toen TikTokker Mikayla Toninato er een video over deelde.

@mikaylatoninato

I was honestly made for this #mobwife #mobwifeaesthetic #cleangirl #cleangirlaesthetic #mobwifewinter #style #styletips

♬ original sound – mikayla

 

Wat is de ‘mob wife aesthetic’?

Deze stijl, die in het Nederlands letterlijk vertaald kan worden als de ‘esthetiek van een maffiavrouw’, is geïnspireerd op de look van gangstervrouwen die zowel op als naast het witte doek te zien zijn.

De esthetiek omvat o.a. femme fatale karmijnrode lippenstift, broeken van echt leer, diamanten sieraden zoals Connie Corleone in The Godfather en lange bontjassen à la Elvira Hancock (Scarface).

Meer inspiratie kan je opdoen in de serie Narcos (2015) die over de opkomst en ondergang van Pablo Escobar gaat, de films Maffia Inc. van Daniel Grou en Capone van Josh Trank, die in 2020 zijn uitgebracht. Een nog recenter voorbeeld is de Netflix-miniserie die op 25 januari 2024 uitkwam en het verhaal vertelt van een vrouwelijke drugshandelaar, de Colombiaanse Griselda Blanco.

En dan is er natuurlijk ook nog de 25e verjaardag van The Sopranos, de beste serie aller tijden volgens een ranglijst gepubliceerd door Rolling Stone in 2022, die de ‘mob wife aesthetic’ perfect belichaamt.

Lees ook: Chanel Haute Couture: Balletcore in een nieuw jasje

/

Hoe creëer je zelf de mob wife look?

Om eruit te zien als een zelfverzekerde mob wife zijn er paar dingen waar je op moet letten. Zo is het belangrijk om de balans te vinden tussen ‘gezien mogen worden’ en ‘over the top gaan’. Want vergis je niet, deze look kan er nog steeds heel classy uitzien.

Begin met een zwarte basis. Kies voor de combinatie van een zwarte top en broek. Die hoef je zeker niet neutraal te houden. Een lederen broek is absoluut een plus en ook een lingerietop als bovenstuk is hier niet uit den boze. Draag er tot slot een opvallende faux fur mantel over.

Bij deze stijl zijn de accessoires het allerbelangrijkste. Zo zijn een grote, zwarte zonnebril en opvallende, gouden juwelen essentieel. Daarnaast kunnen ook rode lippen, een mooie designertas en pumps niet ontbreken. Het kleurenpalet van de look omvat dus zwart, goud, rood en dierenprint. Een handtas of jas met luipaardprint tillen een gewone outfit pas echt naar het niveau van de mob wife look.

Onze selectie mob wife items:

Lees ook: Onze 6 favoriete beautylooks van de Haute Couture Week lente-zomer 2024

/

Mob wife: culturele toe-eigening?

De esthetiek van maffiavrouwen domineert het gesprek rond de modevoorspellijgej voor 2024, maar degenen die deze trend promoten hadden duidelijk niet geanticipeerd op de verontwaardiging die het zou oproepen.

“Onze cultuur is niet jouw kostuum,” alfus @longislandlibra stellig in een video op TikTok. De Italiaans-Amerikaanse, die in New York woont, wil duidelijk maken dat deze look deel uitmaakt van haar dubbele cultuur en dat deze nieuwe obsessie simpelweg culturele toe-eigening is. Dus stelt ze een aantal “kwalificatievragen” aan degenen die zich de look van veel Italiaans-Amerikaanse vrouwen willen toe-eigenen: “Serieus, weet je wie Big Ange is? […] Tot wie wend jij je als je iets kwijt bent?” Twee vragen die iedereen die deze dubbele cultuur heeft geërfd in theorie zou weten te beantwoorden, vindt zij.

@Taylorfitz deelt dezelfde visie en gaat nog een stap verder door een aantal mensen op te sommen die zich de esthetiek absoluut niet eigen mogen maken.

@taylorfitz_

#mobwifeaesthetic #greenscreen #italian #furjacket

♬ original sound – TaylorFitz_

De cultuur waar deze verontwaardigde TikTok-gebruikers het over hebben, is die van de Italiaanse-Amerikanen uit New York en New Jersey, die al jaar en dag te maken krijgen met vooroordelen en xenofobie. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat Italianen in Amerikaanse films en series bijna uitsluitend als maffia worden neergezet, waardoor er een stigmatiserend beeld van hen ontstaat dat nog moeilijk weg te gommen is.

Meer in het algemeen weerspiegelen de protesten op TikTok een bepaalde frustratie over het feit dat vandaag veelal witte vrouwen denken dat ze zich een coole esthetiek kunnen aanmeten, terwijl die altijd als vulgair is beschouwd wanneer ze gedragen werd door mensen met een immigratieachtergrond. Of ze nu zwart, Spaans, Aziatisch, Noord-Afrikaans of Oost-Europees zijn. Voer voor stof – letterlijk en figuurlijk.

Wat vind jij van deze discussie?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Fashion, Fashiontrend.