Vijf tips om het perfecte parfum te kiezen
© Pers

Vijf tips om het perfecte parfum te kiezen

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Parfums zijn intiem en persoonlijk en dat maakt ze bijzonder om cadeau te geven. Maar het vinden van een parfum voor iemand anders kan best een uitdaging zijn. Deze tips helpen je op weg.

/

“Doe je het goed, dan laat je zien dat je moeite hebt gedaan om jezelf te verdiepen in de ander”, zegt Martijn van Rooy, Founder en Managing Director van Parfumado. “Doe je het niet goed, dan belandt jouw aankoop waarschijnlijk ergens diep weggestopt.” Door de tips van Van Rooy te gebruiken, kan je een parfum vinden dat past bij de persoonlijkheid, voorkeuren en stijl van degene voor wie je het parfum uitkiest.

1. Verdiep je in de ander

“Voordat je blindelings een parfum kiest, probeer je eens te verdiepen in de likes en dislikes van de persoon voor wie je het parfum kiest”, tipt hij. “Staat zijn of haar huis bijvoorbeeld vol met lavendelgeurende kaarsen? Houdt de persoon van zoetig of hartig? Probeer je te verdiepen in hun dagelijkse routine. Werken ze full-time? Probeer te gaan voor een subtiele geur die niet te overweldigend ruikt. Is hij of zij regelmatig te vinden in de sportschool? Dan is een verfrissende citrusgeur ideaal. Een parfum voor dagelijks gebruik kan verschillen van een parfum voor speciale gelegenheden.”

/

2. Verken de geurfamilie 

“Parfums behoren allemaal tot een bepaalde geurfamilie. Aan de hand van dit kenmerk, kom je al een heel eind. Probeer te achterhalen welke geuren ze graag dragen. Dan hoef je slechts de geurfamilie te ontdekken om soortgelijke parfums te vinden. Houden ze van bloemige, houtachtige, frisse of oriëntaalse geuren? Als je dat niet zeker weet, probeer er dan subtiel naar te vragen of let op wat voor soort geuren ze al gebruiken.”

3. Ga voor klassiekers

“Bij twijfel zijn er enkele veilige keuzes die gemakkelijk te dragen zijn en de meeste mensen lekker vinden. De meest populaire geurfamilie voor vrouwen is bloemig, voor mannen houtachtig. Kom je er echt niet uit, dan kan je altijd in deze geurfamilies op zoek gaan. Soms kunnen verrassingen werken, maar wees voorzichtig met te uitgesproken geuren als je hun smaak niet goed kent.”

Lees ook: De schoonheidsgeheimen van Kate Middleton

/

4. Denk aan het totaalplaatje

“Het is belangrijk om te denken aan het totaalplaatje dat de persoon uitstraalt en of het karakter van het parfum daarbij past. Is iemand heel minimalistisch? Dan is een zwaar en aanwezig parfum waarschijnlijk niets voor hem of haar. Het parfum moet altijd in overeenstemming zijn met hun persoonlijke esthetiek.”

5. Vergeet je eigen voorkeuren

“Als we een parfum kiezen, zijn we geneigd om een parfum uit te kiezen dat we zelf lekker vinden en vergeten we te denken aan de ander. Of eerder, vanuit de ander. Beeld je eens in wat de ander van het parfum zou vinden. Vergeet je eigen voorkeuren, ruik met een open geest en houd altijd rekening met de andere persoon. Vraag jezelf af: past dit parfum bij deze persoon? Zie ik diegene dit parfum dragen? Zo ja? Dan heb je een winnaar!”

/

Shop onze favorieten

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Kerstcadeau, Parfum.